自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

而家d人點教小朋友架,我個仔望下佢就走黎打我個仔,都痴痴地

伯爵府

醒目開學勳章

回覆:三五識七走黎打我個仔,無野呀

too many crazy people out there

男爵府

環保接龍勳章

下!?個過程系點ge?

男爵府

畀面勳章

所以依家有d3唔識7的小朋友走黎我2個囡度我就會走過去望到實, 一見到有咩唔對路即刻站係個小朋友同我d囡的中間, 就算打都係打到我先

水晶宮

佢可能真係有問題架...

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大人打定小朋友打呀?
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

幾多歲先?

如果細,2歲以下接受倒

以上絕對唔接受!

我仔從來唔會打人!!

試過有次呀某人個仔搶我個仔d玩具,我仔當然唔比佢搶

某人個仔發惡一部車仔車落我個仔個頭,勁無家教!!

果個小朋友三歲,我接受唔倒囉!:;pppp:

bkfans  三歲都好細個, 未必控制到情緒.  發表於 11-9-12 11:07

子爵府

畀面勳章

伯爵府

我個仔話行過小小個邊睇野,之後佢望住一個矮佢小小既男仔,之後個小朋友就走黎打佢隻手
我個仔出到街好鬼怕羞,我唔會覺得佢撩事鬥非既小朋友,因為次次出親街都唔敢同人玩,佢又點會撩個小朋友,但呢d小朋友個父母唔知點教個小朋友,郁下就去打人

伯爵府

有時會見到幼稚園學生晌唔同場合打交, 通常係一少部份學生, 大多數都明白打人係唔岩.

好多年前晌係泳池, 有個男仔手持一件可扑穿頭的物件, 個樣仲要好嬲, 好擔心會扑親亞女 你話佢又唔聽, 家長又唔知去左邊.... 所以做家長要睇實小朋友, 免生意外.

伯爵府

本身自己做父母教小朋友都唔應該郁手打人,有一次去探姑9,係到等升降機既時候,見到一個男人帶住個女,另一個女人帶住個女,可能大家個小朋友係公園玩緊既時候有磨擦,之後個男人不停係升降機大堂同個女人嘈,又話要睇住個女,甘多小朋友係公園玩,之後一路嘈就一路搭升降機(當然個女人都有嘈返個男人),後黎個女人拖住個女出升降機,之後個男人同自己個女講,下次去公園玩要帶埋把刀,如果有咩事就拎把刀出黎,
我同我老公即刻係到對望,個男人出升降機之後,我同我個仔講,小朋友唔可以帶刀係身,發生咩事都要同我地講,之後我個仔彈左一句,我地小朋友唔可以玩刀,個叔叔唔可以叫姐姐帶刀去公園玩

cloudwingwing  個男人痴線  發表於 11-9-12 14:20

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

bkfans 三歲都好細個, 未必控制到情緒. 發表於 12 分鐘前

唔認同,3歲好大個,重點係小朋友要自小知唔可以打人

我個仔除左手抱bb時.未試過打人.到依家有小朋友打佢,佢亦唔會還手

只會同佢講唔可以打人.甘樣係唔岩,再打就話比老師知

焯賢媽咪  agree,有時做父母已經由細到大就教小朋友唔可以隨便打人,小朋友教成點,都責任  發表於 11-9-12 11:24

大宅

冬日勳章 畀面勳章

回覆 焯賢媽咪 的帖子

你個仔好叻叻呀!

伯爵府

都唔明點解要教到個小朋友甘無禮貌

大宅

回覆 回覆:mrshoho的帖子

我仔都試過,當時四歲,一行到公園,我仔行緊上條射滑梯既樓梯,上到第三行條死女包就九唔搭八三唔識七係上面將我仔由上面撞落黎,我當時係佢後面,見到晒,即時火都黎,行埋去揪起佢上黎掉落地,當然佢冇事啦,揪起再掉落地下距離好短,我當時真係好激動,大老由楼梯碌落黎,唔好彩撞親個腦,我仔就一世架喎,又揾唔到個死老母,咁我更係即時带仔走去另一邊公园,暇!點知個衰女竟然叫佢老母報警,仲走過黎話我合佢個女喎,嘩我直情係個差老面前鬧炮佢,跟住個差老知咩事,就叫收手返歸

nikinokb  我怕左佢地,有甘既小朋友係公園,我往往真係叫呀仔下次再黎...  發表於 11-9-12 11:42

伯爵府

又要教自己個小朋友帶刀出街先恐怖,傷到其他小朋友點算

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女2歲比人撞到或者唔小心打倒佢的話,
佢都會講比我知

焯賢媽咪    發表於 11-9-12 11:36

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

個人教仔方式

我絕對唔會教>>打人係唔岩

我一直係教>>''唔可以''打人

曾經有個心理學教講過,唔岩,小朋友會覺得甘我下次做返岩囉

唔可以,,係唔准,,唔做得,,

伯爵府

回覆 nikinokb 的帖子

我都係甘教兩個仔,等佢地唔好以為暴力可以解決問題

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

三五識七走黎打我個仔,無野呀

琴日我細仔4歲又係咁無端端比個3歲小朋友打,仲要係2次

起初係商場行緊,2個仔行前面,我同老公行後面,突然個顽皮仔走過我地中間,然後好順手就打咗我細仔一下就走咗,影都無,之後我地向前行咗入一間商舖,個頑皮仔又再出現再走過來打我細仔,今次比我老公用個袋左住佢走,問佢做乜打人?之後比個顽皮仔走咗,原來佢媽都係舖樹比緊$,我老公問佢係唔係佢呀媽?原來係喎…mouth:

乜3歲就可以隨便係商埸走? 而佢阿媽又會放心!mouth: 打人係唔岩,但我會想可能小朋友有病我唔知呢?我會體諒,但個媽就…

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至