跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

請問帶11歲以下幼兒返內地,到底邊種証件方便d…

回鄉証就一定要申請啦…

咁 回港証 同 特區護照,價錢同年期都差不多,
但返內地/澳門係咪用回港証過關,快和方便過特區護照??

大宅

回覆:jerymama 的帖子

如你唔係成日出外國旅行,咁我覺得回港証好點

大宅

畀面勳章

回港証 同 特區護照

我覺得2樣過關都差唔多時間,回港証就做証即時可以拎証件同價錢平啲,特區護照就要2-3星期先拎同貴啲,但係可以去外國都同到。如果你淨係去大陸同澳門就回鄉証囉。回鄉証係要你做左回港証/護照先可以申請架。

伯爵府

回覆:回港証 同 特區護照

我會選擇passport因為去外地玩,咁就吾使再申請啦嘛!

大宅

哦… ~ 明白,
唔該晒各位mami ~

別墅

回覆:回港証 同 特區護照

回港証唔洗架,申請特區護照同回鄉卡啦,因申請特區護照同時申請埋ID卡,已經夠喇

大宅

回覆 ss2007 的帖子

thanks!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回港證--多次通用香港特別行政區回港證(有效期五年,多次通用):$140

特區護照十六歲以下兒童(有效期五年)
• 32 頁 – 185 港元(或 24 美元)

若11歲以下小朋友申請特區護照-取證時會有埋無相身分證
護照+無相身分證已經等於回港證, 但回港證只適用於去大陸/澳門(上大陸要+回鄉証), 護照+身分證唔單止可以去大陸/澳門(上大陸要+回鄉証),仲可以去世界各地
兩者價錢只差45元,若不是趕時間,申請特區護照比較著數 ~
(要有回港證或特區護照才可申請回鄉証~)
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至