自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好同意, 特殊小朋友唔係大哂, 有時都要守下社會規矩. 牛高馬大就算特殊又如何? 係男性就要入返男洗手間. 呢個媽咪唔好意思都冇句仲大聲夾惡鬧人, 不知所謂. 就算有件正常兒, 都唔方教得好.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

原來有關"自閉"係唔可以喺自由講場度討論, 咁不如以後喺度屏蔽左"自閉"兩個字啦, 還大家一個河蟹既地方

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

rose-mag 發表於 11-9-15 01:24
樓主見到個神高神大男仔入女廁會驚係人之常情,
個媽鬧人就真係冇禮貌,但我地只可以就呢一件事去討論,
唔好拉埋去講身教、有病唔係大晒呢D問題度,當大家咁講嘢時,
我覺得同果個阿媽真係分別不大,我舉腳贊成講道理,但以惡對惡,
從來都唔係一個好嘅方法。

打個比喻:如果個媽講「對唔住,我兒自閉,我唔放心佢自己一個去廁所,
又冇其他人可以帶佢去男廁,騷擾晒」,我想呢個post都未必會出現。
又或者樓主俾人鬧完之後同個媽講:「啊,咁又真係要小心D啦,
照顧自閉兒真係好辛苦,我係人媽媽,我都明白,唔駛介意。」
咁我估個阿媽個保護罩會即時脫下,或者會講番對唔住都唔定。

不過一切都發生咗,亦已成過去,冇嘢改變到,
或者以後當中主人翁都唔會在茫茫人海中再相遇,
與其再纏繞喺呢個問題上都冇意義,大家不如努力今天,
move on,明天會更好嘛。

打從一開始睇個標題我已經咁諗,
如果樓主真慬得咁回應該家長,叫佢''加油''
咁...一切都變得更美好.

我都認為樓主不是''歧視'', 只是嚇了一跳吧!!!

kayicloud  同意~  發表於 11-9-15 10:42

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

畀面勳章

唔認同自閉小童等於不可能訓練
輕度/中度智障又自閉ge小朋友,都可以經訓練而達到自理OK程度
咁大個仔,食飯飲水都識,去廁所有困難?亂摸亂碰/疴係地下....可能好難避免,勤d清潔law.....
社會係群體,應該教特殊小朋友融入主流社群,唔係用歧視作為縱容ge籍口!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

vivianbabywai 發表於 11-9-14 11:37
我依家成日都見到好多媽媽帶仔仔入女廁,如果佢得2-3歲無野好講,但我都見過有d系讀四五年班個媽照甘帶入女 ...

我個小朋友都會問! 點解個男仔咁大個都入女廁啦!!!

王國長老

我想生三個 發表於 11-9-15 10:55
我其實係支持樓主的,不過我怕越講越亂,大家都係一人少句啦.
只要理性討論, 真理係''越辯越明'',
亦不需要忌諱此種討論,
希望BK媽咪以後如果遇上此種情況,
雙方都慬得以rose 講的方法去處理.

我想生三個    發表於 11-9-15 11:14

男爵府

回覆 701003 的帖子

如果你有機會接觸到有智障又自閉ge小朋友, 我相信你的睇法會完全唔同.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主仲叫個女出去先, 好彩個女無事JA,
http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/foi7tnnen341xnsu.png

男爵府

我唔覺樓主有呢的反應有咩問題,1x歲仲帶去女,我係女都驚啦,有自閉唔係大晒架

王國長老

rose-mag 發表於 11-9-15 01:24
樓主見到個神高神大男仔入女廁會驚係人之常情,
個媽鬧人就真係冇禮貌,但我地只可以就呢一件事去討論,
唔好拉埋去講身教、有病唔係大晒呢D問題度,當大家咁講嘢時,
我覺得同果個阿媽真係分別不大,我舉腳贊成講道理,但以惡對惡,
從來都唔係一個好嘅方法。

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大家唔好再針住樓主,一人少句啦,其實真係觀點與角度問題,
我講嘅唔係想鬧任何人,只係想指出個問題所在,我都有自己感情加入唔夠客觀:

小朋友冇問題嘅家長 : 針唔拮到肉唔知痛,崩口人忌崩口碗嘅道理,
大家一定明,唔係話呢個話題係禁忌,而係大家討論時留少少餘地,
唔好去到太盡,嘗試以另一角度去想,如果係自己會點。
鬧人個阿媽係唔啱在先,我估呢度冇人會撐佢做得對,
只係有人指出有自閉兒嘅家長平日照顧小朋友好辛苦好大壓力,
如果個家長或小朋友有咩做得唔好嘅,希望你地就大人不記小人過,
唔好再去計較咁多,說話就如潑出嘅水收唔番。

有自傾或自閉兒嘅家長 : 其實更難聽真正歧視嘅說話,大家都應該聽唔少,
呢度咁多媽咪爹地講嘅都唔係全部帶有歧視成份,我地唔好自己對號入座,
每日要訓練小朋友已經好忙,得閒上到BK,都係想輕鬆吓,
加搵少少支持,加吹吓水,或者係我樂觀,我覺得要刀槍不入就要磨練,
要人有包容我地小朋友嘅心,不如自己先去包容人地唔體諒我地先,
唔好再花時間在一兩個字眼上嘅爭拗,唔值得,無謂破壞BK和諧氣氛,
更俾人覺得我地呢班家長要求過份,事實上大家都唔係咁諗,係嗎?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

bobolam 發表於 11-9-15 11:14
回覆 701003 的帖子

如果你有機會接觸到有智障又自閉ge小朋友, 我相信你的睇法會完全唔同. ...

701003 和 我 也申報過有特殊兒,相信也接觸過不同程度的特殊兒。我也認為要積極訓練特殊兒,當然,能否去到自理OK就因人而異。有人樂觀積極,孩子進步,那怕只是一點點,也令人鼓舞;有人支持不了,放棄了,確令人嘆息。但真的不能用歧視作為縱容ge籍口。

不過,我們說融,除了應該教特殊小朋友融入主流社群,也要同時讓主流社群接受有特殊需要的小/大朋友。

我自己不抗拒有火花的討論。在BK上講 99/外傭/B6 (樓主也曾戲言要開一版,讓批評新移民的post集中在一起),還有 耶教/未婚產子,加埋A仔,總會有火花,在自由講場開topic,反而會brainstorm到更多的新點子。想請教/了解一些基本背景資料,自然應前往特定的討論版(婆媳關係/基督家庭/自閉寶寶)等;不過那裡的內容比較一面倒,悶了點。
Carmen is Mama and Beta is Papa

首頁

尾頁

跳至