自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實老師未係正式屈亞仔, 佢都比機會亞仔星期一解釋, 叫得亞仔帶字典, 而亞仔又查得出, 唔會有問題既.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

珍珠宮

好媽媽勳章

小學d老師係咁架!大把lee d老師啦!

子爵府

畀面勳章

真係有老師會唔查清楚就判罪咖,我細時都被屈抄功課,因為答案一模一樣,但係坐我前面嘅抄我,但老師唔信我.
呢個情況我都應同寫MEMO同老師溝通,無直接對質甘大壓迫,但之後老師唔解決其實都無計,但一定要佢知道自己攪錯左,至於仔仔可能要心理輔導下.

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:學校老師咁樣屈個仔,我有乜野可以做?

係好嬲,但打去比老師時冷靜點!唔好搞到自己變怪獸家長!
同老師講你可以做証,比佢知你同你仔仔都唔開心,冷靜表達你不滿!

大宅

引用:個老師真係有些問題, 我覺得可以叫學生星期

原帖由 fullma 於 11-09-16 發表
個老師真係有些問題, 我覺得可以叫學生星期一拎番本字典比佢睇, 但係唔可以好似恐嚇咁, 話拎唔出要罰... 咁 ...
係喎!靠嚇呀!!用靠嚇嚟了解呀?!我都唔接受喎!証明咗唔係抄係咪扣你人工先?!

伯爵府

我都經歷過同一樣野

仲要我媽咪唔幫我
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我一開頭聽到都有d嬲,但諗深一層剷佢就仲影響個仔,所以只係想同老師傾下,同我可以証明佢係查字典。
樓上有媽媽都講得啱,乜都唔好做,等個仔自己解決,話語定比現好印像老師

男爵府

MommyPanel勳章

個老師好有問題!不過,你呢一刻可以做的,係等星期一佢做一次俾老師睇先,睇老師點回覆你小朋友,如果老師堅持你仔係抄,我會扮傻打俾班主任,話仔仔呢幾日返學唔開心,問佢,佢只係話咩咩老師佢。。算la,冇野,等班主任/o個個老師話你知咩事,再證明自己親眼見兒子查字典!唔好太直接,始終要對住!

公爵府

畀面勳章

littlezoo 發表於 11-9-16 18:37
係好嬲,但打去比老師時冷靜點!唔好搞到自己變怪獸家長!
同老師講你可以做証,比佢知你同你仔仔都唔開心 ...

冇錯... 真係要冷靜d... 只係想了解... 同埋想比老師知, 個仔真係好努力去做! 唔希望老師"誤會"個仔係抄囉! 咁樣令到小朋友會好氣餒, 影響佢將來做功課的心情!

伯爵府

本字典有幾大本

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

有家姐教路, 知道答案有幾奇

王國長老

王國長老

乖乖做好功課, 反而好似做賊咁, 要去証明清白.

做老師都唔信任自己學生. 除非小朋友平日係俾佢印象唔好, 否則佢唔應該咁去質疑一個小朋友.

冇錯家長唔好一開始就投訴, 但唔代表老師係正確.

點解咁唔信任自己學生????? 老師都應該有身教吧.

你捉過一個小朋友出貓, 以後唔信佢都可以理解.

但如果冇合理解釋下咁樣要一個小朋友力証清白, 會傷佢自尊心. 佢係靠自己一手一腳努力做好份功課啊.

M&A Mom  絕對認同!點解要去否決一個做得學生。  發表於 11-9-17 01:52
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

2024年龍年勳章

樓主

我的着眼點返而是怕因小事留低扣積分點在成績表或家課冊上, 因老師的誤會本來好小事, 但若果第日找中學自行階段, 學校有權要睇家課冊 (四五年級), 要留心這一點

伯爵府

畀面勳章

唔在場,唔知小朋友用咩語氣答老師,唔敢講意見,不過讚成樓主同老師講係睇住仔做.

子爵府

回覆:fungwongphie 的帖子

我好明白媽媽遇到拱既情況一定好唔開心,好想幫仔仔,個老師太母斷,直頭係屈,但你可以換個角度幫仔仔學習處理而唔係星期一就打比老師。你可以探下仔仔口風睇下佢講唔講你知,唔講既,睇下星期一放學有無比人罰,如果無,你要好開心,因為仔仔自己搞掂好叻,如果罰左,問返仔咩事再同佢一起商討對策。
如果佢講,你就可以籍此教佢如何處理。
佢四年班都開始大啦,會有自己諗法,佢可能唔想你打比老師先唔同你講。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

同校長反映乜做功課做都要記缺點架??禁以後小朋友邊敢認真做功課呀?佢家下唔係屈個學生禁簡單,佢間接打沉左個小朋友學習意慾!
做老師係有教無類架!佢 fouce 你仔做而唔係 fouce 點解其他人做錯
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

首頁

尾頁

跳至