親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問高雄捷運,有冇似台北捷運一樣,有悠遊咭用來個幾日搭車用呢?我見d分唔同種類,唔係好睇得明
有冇人可提供意見呢?因為第一次去高雄人生路不熟,所以做d準備功課,唔該晒~~~

同埋有咩地方要值得一去呢??感謝各位意見

別墅

呢個暑假剛去完高雄, 佢都有好似捷運嘅地鐵,同捷運一樣有類似悠遊咭分左1日, 2日及3日票, 不過我地只係買左1日票,每程大約30-40蚊台幣, 因為我地4個人BY TAXI都係差唔多價錢,
至於值得一去嘅好多人都話墾丁, 但係因為我去果時係正值暑假, 太多人去又太熱..SO....我都冇去到..只係係高雄市.....講真同台北比較真係唔係好啱步伐急速嘅香港人, 佢可以最旺嘅美麗島站仲靜過HK 個上環站, 繁忙時間都要成5分鐘一班車, 而我去4日內最值得去係開左2年左右嘅義大世界LOR, 地方唔大唔行到腳軟, 基本機動遊戲都有, 又多室內地方, 唔會太熱LOR~~

bigcat  有網友說比迪士尼還細, 你覺得呢?  發表於 11-9-19 13:14
bigcat  義大世界, 地方唔大唔行到腳軟 - 我想去義大, 可多說一點嗎?  發表於 11-9-19 13:13

大宅

如要去埋墾丁, join團好或是自由行好D呢?

大宅

這個暑假去了高雄和墾丁,個人覺得墾丁不需要join 團,地方不大,我就租車台弊1500包 4-5小時,去主要景點如貓鼻頭、關山和出火等。想遊多些景點可包整日,若你有4-5人的話,包車是經濟的。

侯爵府

環保接龍勳章

回覆 mickey24 的帖子

高雄一樣有悠遊咭....到捷運站購買就得,...
有時香港的台灣觀光社都有送,但吾記得邊個月份送,只要用機票和PASSPORT換內有50元面額的悠遊咭,
但要記住....台北悠遊咭和高雄悠遊咭是不可互用的...
我2年前因有2人去,所以就換左一張台北/一張高雄悠遊咭

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

回覆 Sue^_^ 的帖子

你好, 請問你在墾丁租車是經哪一家的, 有沒有聯繫電話、email或website之類, 因年底可能會跟朋友去墾丁。謝謝!!

大宅

義大世界好玩嗎? 我女9歲岩吾岩呢?

PCMW  E-DA GOOD AR!  發表於 11-9-21 15:33

大宅

回覆 guigui82 的帖子

忘記了全名,只記得 '大地任意xxxxx',妳去 KT 網都有介紹的,我貪佢回覆快,有問必答。

最後得到的 service 都 okay 滿意, 老闆除了車我想去的地方外,又車我們去買炸雞排,他說好好食,阿仔都話好好味。 帶我們去吃鴨粉,不過太多人無食了。又兜去看看 '東南西北' 門,沿途他有講解名勝來由。做生意的,他都 sell 我租多一轉 for 其他景點,如燈塔,但這些可以有公車到,所以都沒有再租車,而態度是 okay 的,沒有變臉!

最後返回墾丁大街晚飯,他問我們晚飯後識唔識步行返回飯店,我們不懂,他就車一轉去飯店模擬一次,墾丁大街 --> 飯店, 飯店 --> 墾丁大街,旅程結束!

Hope an help!!

guigui82  謝謝!  發表於 11-9-23 12:10
guigui82  Thank you for your information!!  發表於 11-9-23 12:10
guigui82  Thank you for your information!!  發表於 11-9-23 12:10

大宅

回覆 Roroma 的帖子

義大 okay,小朋友會覺得好玩。

有室外室內遊戲,室外主要 for 大人玩,過山車、跳樓機等。而室內就係比小朋友玩喇,我仔仔 8 歲都玩得好 happy。 暑假有個時段玩水戰,有別 disneyland 的 parade,那裡是和工作人員其他人一齊玩,齊齊用水槍射水,追呀走呀、大人都好投入,阿仔係全身濕透。

室內遊戲有3層,下午時份勁多人排隊,所以我們揀了黃昏時間去,極之少人,阿仔想玩的碰碰車來回玩了10多次 - 腳累了。

Hope can help!!

子爵府

回覆 kellyho123 的帖子

多謝你....的意見!!唔該晒!!

子爵府

kellyho123 發表於 11-9-17 18:03
呢個暑假剛去完高雄, 佢都有好似捷運嘅地鐵,同捷運一樣有類似悠遊咭分左1日, 2日及3日票, 不過我地只係買左 ...
請問有咩地方多野睇...多野行....最好去的平民化,感受下台灣風味!!呵呵~~~

大宅

thank you!

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得除左義大,果個駁二藝術特區都值得去,而且仲可以順便上埋DUCK DUCK!(星加坡坐DUCK DUCK要成二百幾元港紙一個人,高雄只係二百幾元台幣就坐到,你話抵唔抵?)

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

PCMW 發表於 11-9-21 15:36
我覺得除左義大,果個駁二藝術特區都值得去,而且仲可以順便上埋DUCK DUCK!(星加坡坐DUCK DUCK要成二百幾元港 ...

鴨仔船 D 票只售即日, 好快買晒!
如果你在高雄是weekend, 可以座'哈瑪星觀光巴士' , 好似nt30, 可以全日任坐, 有經 駁二藝術特區, 打英狗博物館..., 車上重有導賞員!

子爵府

SALLY媽媽 發表於 11-9-21 15:54
好....等我安排下先!!唔該晒^^

複式洋房

guigui82 發表於 11-9-19 13:58
回覆 Sue^_^ 的帖子

你好, 請問你在墾丁租車是經哪一家的, 有沒有聯繫電話、email或website之類, 因年底可 ...
你可以找墾丁阿南,我今年暑假係他車我去玩的很好人的.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PCMW 發表於 11-9-21 15:36
我覺得除左義大,果個駁二藝術特區都值得去,而且仲可以順便上埋DUCK DUCK!(星加坡坐DUCK DUCK要成二百幾元港 ...

而且仲可以順便上埋DUCK DUCK? -- 即係附近有, 請問有無info?
明天會更好~~

珍珠宮

好媽媽勳章

LongRyan 發表於 11-9-26 14:28
而且仲可以順便上埋DUCK DUCK? -- 即係附近有, 請問有無info?

DUCK DUCK叫水陸觀光船,有兩條線,一條在(1)金獅湖風景區,一條是(2)駁二藝術特區(途經真愛碼頭,香蕉碼頭等等景點,唔記得咁多),而駁二藝術特區有得賣(2)的飛,佢地好落後,人手劃飛的,人多,位少,慢得慢,要一早去買飛,買完飛順便行埋駁二藝術特區,去埋附近的"老宋牛肉麵"(好好食的),然後上DUCK DUCK玩.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PCMW 發表於 11-9-26 15:46
DUCK DUCK叫水陸觀光船,有兩條線,一條在(1)金獅湖風景區,一條是(2)駁二藝術特區(途經真愛碼頭,香蕉碼頭等 ...

好清楚, thank you.
明天會更好~~

首頁

尾頁

跳至