在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時女人四十歲, 生咗bb, 應該話, 我太耐冇做嘢, 而家出返黎做嘢, 公司d八婆, 好黑人憎, 點解要係人背後講事講非, 笑我肥, 笑我似師奶, 佢地咪又係師奶! 大家都係打份工, 點解d人要咁賤??
其實現階段既我, 好辛苦, 但呢d都唔可以做值口, 因日間要學新既嘢, 夜晚又要湊女, 工人要瞓, 唔係日間我重唔放心, 我份工好困身, 其實唔想做, 但搵唔到, 都要做住先, 唔係個個月都要出糧俾工人, 好易連d積蓄都冇埋!

有時我羨慕係街見到d女人, 唔駛穿得好靚, 簡簡單單都有份工返, 唉...真係羨慕, 我唔識講, 只係係咪女人到中年, 就要俾人歧視?? 係咪已經搵唔到工??????

禁止訪問

畀面勳章

大宅

點解啲人咁㗎?!個個都會經歷40歲㗎啦,除非英年早逝嘅啫。樓主千祈唔好唔開心,唔好理嗰啲膚淺又無知嘅人。

rachel  agree.........  發表於 11-9-17 18:54

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

過多兩年我都40啦, 我覺得每間公司文化唔同, 如果大部係後生仔女, 又係幾難融入當中

rachel  tszyau2000, you are very lucky  發表於 11-9-17 18:52
tszyau2000  agree...好似我公司甘ar..大多是c9..又係d casual wear look...都幾岩傾...so good!  發表於 11-9-16 23:57

水晶宮

唉...d人甘無口德kei...大家都係女人jet...講真...大家出lai做野..吾係lai 爭艷鬥麗ka......又可能佢地覺得自己艷壓群芳la...所以米成日取笑人.....e家你唯有當e d 人透明...吾好聽吾好理甘多

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:想呻吓......女人四十, 唔通係會俾人歧視?

我上一份工大部份同事結哂婚又有仔女,所以特別啱咀型,只可惜做得3個月便lay off,就算而家離開咗,我都有同佢地有聯絡架!

rachel  good  發表於 11-9-17 18:53

侯爵府

好媽媽勳章

想呻吓......女人四十, 唔通係會俾人歧視?

樓主,我想比d正能量你,我都4X啦, 啱啱轉咗份新工,d同事無人睇得出我真實年齡,個個以為我未結婚,當知道我有個仔都11歲,個個都感驚訝,仲讚我keep得好,無人會話我老,我心境仲好年青,同d 80後都好啱傾,因我對電腦產品也熟識,佢地唔識仲要問我, 真係同個80後拍埋,我—d都唔輸架,但其實我做得佢亞媽,但我外型仲fit過佢!所以我好自豪4張幾仲有人讚,我諗我老細都係因為咁先請我!(老細係女人嚟㗎)

jc2009  你好掂...  發表於 11-9-26 17:22

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Wishhavebb 的帖子

能者不怕歧視
做好本份
加油!

vwong  同意,努力  發表於 11-9-26 16:35

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主唔洗嬲...你啲同事做野唔夠你叻, 咪用其他野嚟打擊你囉, 例如講你肥又或者似個師奶之類, 哈哈...依家做個師奶唔容易架, "你"嫁得出先致算啦....呵呵呵
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

象牙宮

歧視? 永都會存在.... 任何公司/地方/國家.

女人四十歲, 每一个人都會經歷 40, 50, 60,....

喜愛歧視的人是个井里之蛙. 以自己為標準. 沒有自信者, 在某方面比你弱, 為了証明自己存在價值, 而處處針對你....

世上也根本沒有十全十美的人, 又何必去 歧視別人呢?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

係d人無品啫, 自己做自己野, 跟住收工, 返屋企做果份先係正職:;pppp:

別墅

唔駛理會個d無聊人, 做好自己本份

別墅

正面d~唔好理佢地你會開心一點...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見有不少40以上的OL,都仲KEEP得好好架....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

年齡幾多唔係問題, 心境後生咪得囉

禁止訪問

大宅

年齡不是問題 , 是自己心態一定要開心
加油!
亞紫

大宅

E家咩時代...4x 歲算什麼老..唔洗理會d 無聊人..佢地食完飯..等去toilet...不如叫佢地看下香港人的青年是幾多歲...

珍珠宮

環保接龍勳章

agree, dont think anymore just do what we should and try the best

男爵府

樓主有學習嘅精神, 應該值得嘉許!
C9又點? 公司老闆唔係白癡, 你無能力又點會請你!
公司環境梗有啲事非, 唔駛上心, 做好本份就可以喇!
努力! 為你打氣!

首頁

尾頁

跳至