基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你地曾經選擇從一家教會轉去另外一家﹐可以講下原因嗎﹖唔計搬去另一個地方。

別墅

有丫.......
我本身番南區嘅教會,但我男朋友(依家嘅老公)跟佢同事左九龍嘅教會,為左陪佢適應,所以就跟左佢番,之後因為係教會事奉,所以就轉左個會藉囉~

複式洋房

曾經返過好幾間教會,但覺得自己除左返下教會,承認耶穌是主之外,日常生活為人都無乜大改變(聖經話真正基督徒生命係會結出聖靈果子架麻)

後黎有個朋友信主返教會,生命真係有好大轉變,好信靠神,我就好好奇去佢間教會睇下

一直到而家lu

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sshoi 發表於 11-9-19 09:09
如果你地曾經選擇從一家教會轉去另外一家﹐可以講下原因嗎﹖唔計搬去另一個地方。 ...
有2次,不過無轉會手續,只係去返o左第二間。

其中一次係有2個原因: 1)不認同新傳道人o既價值觀; 2) 方便帶老爺返教會,認識基督教。

另外一次就係由一區搬去另外一區+家中有新初生成員

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

des_tests 發表於 11-9-19 11:04
有丫.......
我本身番南區嘅教會,但我男朋友(依家嘅老公)跟佢同事左九龍嘅教會,為左陪佢適應,所以就跟 ...
香港教會流行會籍制度嗎﹖

大宅

rhema 發表於 11-9-20 11:53
曾經返過好幾間教會,但覺得自己除左返下教會,承認耶穌是主之外,日常生活為人都無乜大改變(聖經話真正基督徒 ...
你覺得第二間教會點幫到你﹖

大宅

babyislove 發表於 11-9-20 14:50
有2次,不過無轉會手續,只係去返o左第二間。

其中一次係有2個原因: 1)不認同新傳道人o既價值觀; 2) 方便 ...

可唔可以講下嗰個傳道人價值觀係點﹖你有無向教會反映﹖

侯爵府

回覆 sshoi 的帖子

一樣係在該教會受浸 = 加入該教會

其中一個原因係, 教會在"公司法"下成立, 而每間公司, 都要一年舉行最少一次Annual General Meeting....教會舉行"會友大會", 而會友, 就同股東差不多, 有投票權

另外, "Annual General Meeting" 要有一定比例會友參與, 否則會流會, 同普通公司一樣
所以, 離開左該教會, 一段時間後, 有可能收到通知/同意書, 表示離開了的人, 暫時不列在會友名單上, 因為計算方法是"參予人數/會友人數"
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

別墅

sshoi 發表於 11-9-20 23:01
香港教會流行會籍制度嗎﹖
咁我又唔清楚喎.....我只記得媽媽話要攪清楚D會籍,就算將來有D咩事,教會都可以幫到手咋~

大宅

pyjess 發表於 11-9-20 23:22
回覆 sshoi 的帖子

一樣係在該教會受浸 = 加入該教會

我地教會就受浸同加入教會成為會友係兩個不同儀式﹐可以受浸但唔做會友。至於會友制度同你所講差不多。

首頁

尾頁

跳至