在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在份工做到不見天曰,又無時間見囝,不如自己開間小店慢慢做,上午帶完囝囝返學才開鋪,起碼可以照顧到家庭,大家比些意見我呀?謝謝!

豆豆B  打工煩惱少啲!穩定啲!  發表於 11-9-20 09:52
豆豆B  打工煩惱少啲!穩定啲!  發表於 11-9-20 09:50
豆豆B  我都有甘樣唸過!  發表於 11-9-20 09:49

大宅

回覆:放棄份工自己開間童裝店可行嗎?

我都有幻想過

複式洋房

回覆:happy1213 的帖子

開店很困身,收工早極有限

大宅

回覆:ernie 的帖子

商場平曰通常8點可關門吧!假日就晚一點。現在我份工,每晚九點,十點才收工,回家十一點才食飯,有時十二點才食飯,你地話是否非人生活,無晒家庭生活,我囝囝只有兩歲多咋,十分需要我照顧!

複式洋房

回覆:vinteresa 的帖子

咁你又慘D

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

打工應該舒服過自己開店丫

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

轉工可唔可以呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

預左頭頭無乜收入囉

伯爵府

育兒性格勳章

打工舒服過自己開店, 時間好似好Flexible, 但打工放工後就唔再理公司嘢, 但自己工,24小時都要理, 樣樣都親力親為. 都唔係想像中得閒. 星期日/假期又要睇舖, 自己唸清楚!

珍珠宮

BK Milk勳章

係咯, 唔轉工? 開舖一闊三大, 唔一定賺哩

男爵府

好媽媽勳章

開舖真係有好多野諗. 貨源 / (人有你有點解要買你啲貨?) 競爭, 每月收支平衡...... 唔係話開咗間舖就有收入. 真係有好多野諗. 開間舖首先要比上期 / 按金. 未見官打咗八十板. 間舖到咗手點都要有少少装修. 咁如果啲貨去唔晒又點(死擺係度?). 除非你老公可以支持到. 如果唔係. 我勸你都係打工算.

我有兩對唔係好熟既朋友. 佢地既老婆都係想開舖既心願.男成日都想女既執咗間舖, 出黎打工. 女既開咗間舖覺得自己係老闆唔衰得. 唔想再打工. 但佢地既又不停蝕緊錢. 兩pair人成日為錢而嘈. 意見不合, 到最後. 兩對都係離婚收場. 間舖仲要執埋. 我唔係想赫你. 但呢個又真係事實喎~

子爵府

vinteresa 發表於 11-9-20 00:11
商場平曰通常8點可關門吧!假日就晚一點。現在我份工,每晚九點,十點才收工,回家十一點才食飯,有時十二 ...
但你未計開鋪前準備,收店後埋數,搵貨,入貨,包裝....有很多很多問題,開鋪並不是你所想朝十晚八麼簡單.一年三百六十五日都要鋪,唔係話開就開,唔開就唔開,現在有人流鋪租都很很很貴,真係幫地產商打工.現在童裝店已經很多.開鋪前有要有充足彈葯,租金連三個月按金,裝修費,入貨....不如嘗試轉工.

男爵府

畀面勳章

你有多餘$$$$咪try下law~
我都有唸過,不過冇$$~

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

vinteresa 發表於 11-9-20 00:11
商場平曰通常8點可關門吧!假日就晚一點。現在我份工,每晚九點,十點才收工,回家十一點才食飯,有時十二 ...

樓主, 除左考慮自己開店做生意之外, 你有想過搵另外一份工嗎? 收工時間可以早一d, 快d返屋企陪小朋友, 不過職位肯定低左 人工少左, 可以接受嗎?

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

點解唔考慮開網上商店,不過本人認為童裝已經好濫,反而女裝,化妝品,護膚品係可以去得好快過童裝。

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自己開鋪, 連weekend既family day都冇埋呀

大宅

贊成py84ko講既野, 都好多網上商店, 開鋪太多野要煩啦, 又困身, 可能到時反而仲少咗時間陪小朋友喎, 真係考慮吓先好喎

大宅

係架, 開舖好困身, 周末, 假期都要開舖咪仲少親子時間, 寧願搵份工時短, 人工少d都唔緊要, 最緊要準時收工, 可以多些時間陪小朋友囉。

大宅

回覆 vinteresa 的帖子

今年5月女女出生了,起初已為有奶奶同我揍日頭,我會放心工作,但始終要奶奶兩邊走,其實都好辛苦,佢想抱[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=1353]BB去佢到揍,但我唔捨得呀~而且一定會縱小朋友...所以我想自己揍番..[/url].我本身係同朋友開時裝店的,都十年喇~ 全部心機係間店到...但生BB後,個人精神已經不同之前了,多數放係BB到,而且又想倍BB多D, 想放工早一些走時,又怕影響生意,好多煩惱的~ 如果唔做,轉做FTM 一定唔捨得,但人生就係咁,有得必有失...所以,你如果係想倍小朋友多D ,就唔好開店喇, 真係分身唔到...留番D錢比BB 學野仲好!

水晶宮

畀面勳章

我覺得樓主轉工好過自已出黎開舖, 因為自已舖好一樣好困身, 眼見除左一d大牌子童裝連鎖店, 普通商場入面d小型童裝店多數都做唔長, 執完一間又開一間......

首頁

尾頁

跳至