美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

故事原於上年大家為油瘋狂,而我亦一樣。就在上網買椰子油 & Caster oil之時,我就發覺這個美國網站iherb的產品又平品質又好好 ,最吸引係郵費超超超平,因為我好難做到飲食均衡,每日食足都比唔到身體所有所需維他命,礦物質&蛋白質,又容易病,香港買維他命又好貴,所以這一年一直都有同朋友在這個網站訂購產品,用得好,用得平,都想同大家share下。

我不是專家,只是一個普通用家,所以都只是想分享下試過的營養產品,如果大家亦有用過這個網或其他牌子的維他命營養產品,家庭用品等,歡迎請大家一齊討論,一齊share。

喜歡這個網的原因:
- 好多牌子
- 好多產品 (大人,BB,貓狗寵物;營養產品,護膚產品,浴室家庭用品都有)
- 產品好平 (下面有個月見草油例子,其他大家去網站比較下就知,真係好抵)
- 成份列得好清楚 (方便我睇清楚所有成份用來問醫生,營養師,上網找資料,比較市面產品等等)
- 對品質有信心 (美國產品既藥物監管信得過)
- 郵費超平 (外國網站郵費都好貴,但唔知點解佢地郵費咁平,連DHL都好平,莫名其妙)
- 收貨快 (空郵2-6星期,DHL試過最快2,3日收到)
- 服務好 (有 Live Chat,可直接同online服務人員聯絡;有問題可直接問清楚,上年買油時用過,好方便)
- 好多評語可以參考

(以下價錢係2011年9月開post時的價格)
首先比個例子,以下係3個牌子既 月見草油 (左ecosway, 中GNC, 右Nature's Way iherb買)。 係iherb買那樽大約 HK$140就有120粒,可以食足兩個月(如果只係食一粒一日,可以食足4個月)。GNC 得60粒 但就貴成倍,ecosway 一樽價錢好似唔係貴好多,但只得50粒。

border=0 />

初初我想食靚d,所以我開始試collagen,維他命E & 葡萄子精華。

Collagen 粉,但有d腥味,要加落其他飲品先得,我就加落奶茶,果汁就唔建議,我覺得好難飲,不過效果就都唔錯。(我掉左個樽,所以用左網站張相;我食緊丸,下次update大家)

Grape Seed (US$20.98, 200粒,每日1-2粒;大約HK$160食3-6個月)。
葡萄子精華,醫生朋友建議食,因為抗氧化最好;抗氧化可以抗衰老,要靚既我當然唔得。另一方面好處係葡萄子精華有提神作用,所以我唔會夜晚睡前食。不過這隻我已經食完 (所以都係借網站張相),剛訂左另一隻成份,食完再報告。

維他命 E,(US$17.2,250粒,每日1粒;大約HK$130食8個月)。
都係抗氧化,食左皮膚靚d,有時天氣太乾,我會唧d落night cream搽面,落剩就用來搽頸。因為我又唔係日日食,所以都一樽食左成10個月,剛剛食完 (都係借網站張相)。已經訂左新一隻,睇評語話更加好,試完再update。

Bloat-Away
(US$14.38, 60粒,每日3粒;大約HK$100食20日)
用來去水腫。朋友食左就好有效,好快就有反應,瘦左最少一個碼,仲幫助便便暢通,所以朋友非常喜歡;而我都食左一年,冇朋友咁大反應,對腳就係冇咁腫,經前冇咁腫,但腰同身就唔覺得瘦。

相提提大家,這隻產品有個警告,懷孕哺乳其間不可食用,又話有化學物質有機會影響生育,雖然我和朋友試左成年身體都冇問題,我認為如果大家近一兩年會生小朋友的就免試為妙,除非問過醫生。

Warnings

Do not use if safety seal is broken. Check with your doctor before using this product if you are using medication or have any medical conditions. Do not use if you are pregnant or nursing. Do not exceed recommended daily intake. Not intended for use by persons under 18. Keep out of reach of children. Store in a cool, dry place.

(State of California Prop 65) This product contains a chemical known to the State of California to cause birth defects or other reproductive harm.

Omega 3 (US$16.56,180粒,每日2-6粒;大約HK$115食1-3個月) 。
對腦部好,對心臟好,對身體好,見有齊3, 6, 9就買左,所以買來食。

我相信食營養產品。其實隻隻牌子都差不多,大家不防作個比較。

如果大家有興趣訂可以自行上iherb網站 (有中英文)。以下有幾樣tips比大家:

當你地買過產品,你地都會得到一個code,如果有朋友用你個code買產品,iherb會有少少bonus,一蚊幾蚊咁上下入到你iherb account度 (我收過最多那次係4蚊)。所以你地唔洗一定要用我個code先有discount,不防問下身邊朋友有冇買開iherb,有的話可以用朋友個code。如果你地唔想麻煩,當然多謝你地用我個code,又可以pm我比個已經有code可減5蚊美金既網址你地都得架。

1. 網頁上方有個 link 係 有免費試用裝 free product,每次訂產品都可以去免費選擇一件。不過如果訂得多,佢地都會另外送多一兩件試用產品。以前油淋淋時期係可以諫好多sample,但現在只可每次諫一件,多過會計錢。還有就係sample都會計重量。

2. iherb最好就係郵費超平。如果我唔多野訂,我會睇住個重量,因為唔過4磅,空郵只係US$4(有時US$6),但空郵就要等大概兩至六個星期,我用空郵訂過好多次,只係有時快,有時等得較耐,但都收到貨,可以放心;但如果怕寄失,又容易會因為等得耐會有憂慮過度擔心情況出現,那見議用DHL。好多次訂得多野,或同朋友一齊訂,因為產品多,就用DHL,訂千幾蚊有時兩千幾HK$產品,都只係百幾蚊港紙DHL Express,三四日就收到,非常快。

3. 會根據當時做緊既discount有不同折扣,例如買滿US$60 就有9折 ,買滿 US$88DHL 就有 discount 等等,有時買千幾,或2千幾蚊(港弊)產品,DHL都唔洗HK$200。

4. 建議大家比較各產品成份,睇產品 review,睇下評語。我亦都會比較市面產品,有時會問watson's當值既藥劑師有關唔同營養產品既功效。

5. 當然,如果唔熟識,上網睇多點資料,問下專業人士先好買呀。

6. iherb & vitacost :除左iherb, 另一個網vitacost都有好多產品,但以下有兩點要提一提大家。
**這點是有關私隱問題: 如果你用別人嘅referal code去vitacost 買嘢,你嘅全名及email就會在別人戶口記錄出現。如果唔想其他唔識嘅人得到你嘅資料,就最好用相熟朋友嘅link。此問題iherb並不全在。
**大家注意iherb嘅DHL 係 DHL Express,由DHL運送及派遞,有tracking;但vitacost嘅DHL係 DHL global mail,用DHL飛機寄香港由郵局派送,冇tracking.

還有其他試過,產品,有時間會再share;再試新產品會再update,希望大家都食得靚靚又身體健康啦!!

(以下少少關於post內曾經討論過,介紹過嘅資料比大家,update 10Aug2012)

Post 280 & 476 肉鹼

Post 290 碧籮芷

Post 390 洗鼻壺

Post395 Calcium 鈣

Post 402/609 collagen 骨膠原

Post 433 Vitamin C

Post 472 關節痛

Post 575 CoQ10 /抗氧化精華/透明質酸

Post 678 布韋療法 Budwig Diet

Post 708 內分泌失調

Post 1056 CoQ10 /Ubiquinol

Post 1276 iherb DHL 同 vitacost DHL 嘅分別

Post 1365 Vitamin C & Ester C 分別

受歡迎產品

玫瑰爽膚水: Thayers, Rose Petal Witch Hazel, with Aloe Vera Formula, Alcohol-Free Toner (玫瑰味好香,好補濕)
黑梘 : Nubian Heritage, African Black Soap Bar (用來洗面好正,好乾淨,陣味好舒服)

個人/親友覺得好用產品

PMS Control : Natrol, PMS Control (m前食左情緒穩定d,冇咁掹)
骨膠原Collagen I&III : Neocell, Super Collagen+C, Type 1 & 3 (食左皮膚靚左,膝頭冇痛;親友幾位老人家食左都效果好好)
暗瘡: gel Nelson Bach USA, Pure & Clear, Acne Treatment Gel (暗瘡快謝,又唔甩皮)
透明質酸: Now Foods, Solutions, Hyaluronic Acid Firming Serum (係麻煩,又要補水先,又要鎖水,但用左塊面真係冇咁乾)
月見草油: Nature's Way, EFAGold, Evening Primrose, High Potency (感覺冇乜,但相信m前冇以前爆咁多暗瘡, 或皮膚好左有關係)
葡萄糖胺/軟骨素: Doctor's Best, Glucosamine Chondroitin MSM(親友食關節痛話好好,好過其他牌子)
亞蔴子油: Barlean's, Flax Oil (朋友買來加cottage cheese做布葦療法話好好)
Shaving cream : Alba Botanica, Natural, Very Emollient Cream Shave, Mango Vanilla (好creamy,陣味較甜,剃完毛/鬚皮膚唔乾仲好潤)

Shea Butter : Now Foods, Shea Butter (好潤,搽咀脣及好乾嘅皮膚好正,冇香料)

千萬唔好徙錢買嘅產品:;pppp:

洗頭梘: J.R. Liggett's, Old Fashioned Bar Shampoo, Tea Tree & Hemp Oil, No Fragrance (油嗌味好難頂,洗完成頭油,一舊舊)

奉版主示,請不要直接張貼售賣網址,謝謝。

Macusmama  想問問有無條LINK比我訂呢?唔該哂  發表於 12-8-11 18:53

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

thanks for sharing

珍珠宮

畀面勳章

回覆:又平,又可以靚,仲可以保健 (個人分享)

Thx for sharing

男爵府

Thank you! 咁你重有冇用油呀?
快D分享埋Collagen 丸啦{:1_1:}

男爵府

我好少用油喇,d 椰子油有時會用來整pancake時用下,Caster Oil就冇再用,見到有個POST話用油磋下肚會收肚腩,諗住用Caster Oil試下;不過我有用citysuper買既牛油果油Avocado Oil,間中都用來搽面,印下乾既位置。

Collagen其實同粉同一個牌子,初初買粉,因為見市面好多都係粉,又諗住可以加落飲品,但用落覺唔喜歡有陣味,所以轉買丸。等我影左相就post上來。

子爵府

2018復活節勳章

Collagen 丸效果好嗎?

子爵府

我用最原始食療.....

【朝鹽晚蜜】

“朝鹽晚蜜“是一種從古到今廣為流傳的養生方法,操作十分簡便:在早晨起床後,用開水衝一杯淡鹽水,先漱漱口,然後慢慢飲下;在晚上臨睡前,喝上一杯蜜糖水。早鹽晚蜜,就是可用這兩樣東西祛除胃腸中積聚的熱結,熱結一除,便不會有消化不良,便秘等現象,同時又因蜂蜜有養脾氣,除心煩的功用,所以可使人心神安定,早入好夢。早鹽晚蜜對治療咽炎也有神奇的療效。

朝早飲一杯淡鹽水

提示:遇上咽喉腫痛、熱氣口臭的日子,不妨用濃鹽水漱口,效果勁好

注意:鹽水只可在早上飲,不可在下午或晚上飲

睡前就飲蜜糖水

提示:要「真正o既蜜糖」先得

注意:真蜜糖本來就是天然的殺菌消毒劑,所以毋須放入雪櫃,室溫保存便可。沉澱物是蜜糖轉化而成的蜂糖,是正常的。另外,沖蜜糖的水不可過熱,熱水會破壞營養成份,也令蜂蜜的味道變酸;用六十度以下的暖水飲最好。

hazel_chan0615  THZ  發表於 12-10-24 16:45
sherrylili   我都試下先~  發表於 12-9-6 13:23
wewe    發表於 12-5-30 16:49
Dabb  以前聽過,試左一段時間,無恆心keep住,但遇到喉嚨痛或生飛滋就會飲鹽水  發表於 12-1-9 13:48
chisinmimi  thx 等我都試下  發表於 12-1-4 09:12
LamLamMummy  thx  發表於 11-11-11 22:07
mongmongmong   我都聽過,鹽水就唔係成日飲,但我會用manuka 10+,唔開水食一茶匙  發表於 11-9-20 17:58

男爵府

Collagen 我覺得唔錯呀,老實講,我唔可以話只是因為食左collagen皮膚有彈性左,因為我食幾種產品,但的確,這一年皮膚潤澤左,冇甩皮,冇出皺紋。

但明顯地覺得骨跤位 '強壯' 左,以前推多幾下門,行多幾級樓梯,手腕 & 膝蓋間中會痛,這半年都冇痛過。

我都係上網睇,知道collagen係會不斷流失,但collagen係身體最多既蛋白質之一,除了皮膚,對筋腱,對內臟,對頭髮,等等都好,所以我就算唔係日日食,我都會keep住。我都有搽collagen,係朋友介紹,莎x買,唔貴,都幾ok,遲d影比你睇。

el-0531  希望你越來越靚啦  發表於 11-9-20 19:51

大宅

回覆 lau 的帖子

想請問 lau用幾多份量 salt 呀, 唔該晒.

子爵府

Cammy 發表於 11-9-20 17:51
回覆 lau 的帖子

想請問 lau用幾多份量 salt 呀, 唔該晒.

我用一茶匙左右, 飲到少少咸就得, 太咸好難飲得落....

男爵府

Collagen 丸 (US$10.85, 120粒,每日6粒;大約HK$80,食20日)
我自己冇跟足,亦冇日日食。因為我有食其他蛋白質,最多只係一日食1次,每次3粒,一樽食個幾兩個月,但都已經覺得好好。 我喜歡丸多過粉,雖然大粒,但好過用粉,方便好多,又唔會覺得腥。

朋友介紹搽面Collagen,HK$8x 莎x,都唔錯。 實行內外都用。

lovemi  請問Collagen Serum係咩牌子呀? thanks  發表於 11-12-10 00:47
littlemelody  有子宮肌瘤可服collagen 嗎?  發表於 11-9-25 11:59

男爵府

el-0531 大家咁話,多謝。

lau 多謝分享 。

提提係高血壓就唔好飲鹽水,因為高血壓要食low salt diet。

大宅

回覆:lau 的帖子

唔該晒lau,我今晚會開始試,但會將salt減半,想問你飲左幾耐同埋so far身體有什麼好轉,可否分享一下

男爵府

剛剛加左張相,比較3個牌子既月見草油,iherb另外有個牌子都有好多好評又好平,但 no stock。

子爵府

mongmongmong 發表於 11-9-20 21:55
el-0531 大家咁話,多謝。

lau 多謝分享 。

唔好意思, 而家唔見有"提醒"字眼....

其實我喜歡你咁分享心得, 起碼大家識多樣, 學多樣, 做唔做, 食唔食, 個人決定...

你講得岩, 想健康, 睇自己身體狀況才去食....

子爵府

Cammy 發表於 11-9-20 22:41
唔該晒lau,我今晚會開始試,但會將salt減半,想問你飲左幾耐同埋so far身體有什麼好轉,可否分享一下

...

CAMMY我只飲左一星期, 暫時覺得去廁所暢順左, 其他等時間耐D, 才答到你...

子爵府

MONGMONG, 你有無藍莓素牌子介紹, 平時我吃開牌子唔出, 市面又咁多種, 唔知邊種好, 有無建意, THX...

子爵府

MONGMONG, 咁後生食咁多丸, 會唔會對個肝唔係咁好, 反而對支揸面有興趣......

大宅

Thank you for sharing!

男爵府

lau, 不用唔好意思;多謝你喜歡這樣既分享。自己覺得好,都希望比大家知,未必個個合適,所以真係要配合自己需要。係我不好意思,藍梅素我未有試過,我剛剛去iherb睇過都有,但因唔同牌子都可能有唔同成份,配合唔同需要,所以你可以去睇睇;如果唔想上網買,你可以係個網找最適合自己那隻,將成份表印出來,去watsons/mannings/GNC/doctor choice等等去找同成份既藍梅素。有次watsons藥劑師同我講話隻隻牌子都差不多,貴d可能只是貴在廣告費。

過量食補充品係唔得,會有反效果,但對我,同好多都市人,都係冇均衡飲食,更重要係新陳代謝因年齡減慢,加上我地生存既環境,令游離基多,除了引致衰老,還有不同疾病,甚至癌症;所以只要不過量,補充品可幫助身體有齊各種應該有既營養之餘,亦可幫助對抗游離基。如果為了治療性質,就會跟建議份量,但只是保健,我通常不會跟足食用份量,大多只是食一半,例如建議一日兩次,我會食一次,一日四粒,我會食兩至三粒。如果那天大魚大肉,三餐都好豐富,我亦會停食一兩日;所以雖然食好多唔同產品,但都會小心唔會過量。

首頁

尾頁

跳至