跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

katie,

你講得好岩......

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唔知又有無媽咪講下可風呢??

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cc0524 發表於 11-10-21 09:20
peggy,

原來你個小朋友都係今年選校, 大家都同樣面對呢項艱巨既任務....

係呀! 最煩係B1尾B2頭, 好難選校

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cc0524 發表於 11-10-21 09:21
唔知又有無媽咪講下可風呢??

可風這兩年轉了校長 , 功課多了,
識人讀緊F.5 , 日日放5:00 (所有F.5 & 6 都要補課) ,每晚做功課到11點
暑假都冇得放 , 日日返去補課, (林護 . 王少清 . 何傳耀都係 )

水晶宮

peggy,

無錯, 選高又驚成績唔夠人好, 運氣差, 跟手又唔夠資格叩門, 選次一級又好似有點兒那個.....

水晶宮

peggy,

噢.......... 咁點算????

侯爵府

回覆 cc0524 的帖子

暫時會從李城壁、梁省德、廖寶珊、聖芳濟中選擇

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

B1尾B2頭.....可以選擇 "廖寶珊"....因這2年成績好了好多, 口碑都好咗...."伍季明"六年級 精英班, 都有同學揀選這校...都入到.

侯爵府

回覆 katie0921 的帖子

thks^^

水晶宮

peggy,

你個都係囝???

聖方濟會唔會已經屬 band 2 尾??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

新高中....我估間間都比較谷

大宅

katie0921 發表於 11-10-23 16:02
B1尾B2頭.....可以選擇 "廖寶珊"....因這2年成績好了好多, 口碑都好咗...."伍季明"六年級 精英班, 都有同學 ...

根據 <升中派位> 的 khmama 分析,廖寶珊,聖芳濟,李城璧 都屬於 band 2A 。

侯爵府

回覆 cc0524 的帖子

係呀! 我個都係仔,
朋友既囝囝係聖芳濟讀緊F.6, 應該係B2中 , 佢話D老師都幾好,
佢地學校係全英文教學, 所以一點都不輕鬆

Lovely媽咪  唔係woo,我仔有同學讀中一,好似只係英文同數學係英文教.  發表於 11-10-25 11:18

水晶宮

sasa0208,

我都覺得係, 未上到位就要拚命谷上去, 上左既亦都要好努力咁去 keep 住...

水晶宮

peggy,

真係巧合, 我個都係仔呀....

我係覺得 '聖' 既學生著波鞋返學, 好似唔係好整齊咁...

hohol  聖芳濟多年來都係著波鞋返學,以前band 1嗰時都係咁,係佢哋的獨有的傳統  發表於 11-10-25 18:05

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

聖芳濟應該只可算係band 2中-尾,因上年我識一個剛入中一,有次同到佢媽咪傾佢話佢個仔讀得好開心,因為學校好鼓勵佢地多活動,所以可以著波鞋返學,方便佢地隨時打波,所以佢讀得好開心,校風真係好既,老師都唔錯,但佢話成績就真係唔係好得,佢個仔全班考1x,但係佢有幾科都係唔合格.
而另一個現已讀中四,上年佢想轉校,佢考全級(唔記得第2定第3),操行都好好,全部band1既學校冇回應,而band 2只得廖寶珊一間叫佢interview,呢個係俾大家一個參考,如果係仔,可以用呢間作為保險線,起碼校風唔會差.

hohol  舊年聖芳濟的會考成績6科14分比率是32.9%, 同廖寶珊,李城壁一樣。  發表於 11-10-25 18:26
peggy  佢讀精英班, 可能精英班用英文掛.  發表於 11-10-25 15:05
peggy  朋友既囝囝現在F.6, 佢F.1時全部英文教(地理, HISTORY, 經濟, MATHS),唔通改左  發表於 11-10-25 15:01

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實任何一間學校都有佢既長處同短處,一個小朋友都係讀一間,所以冇人可以真係知道哂全部學校既嘢,大家都係聽其他家長講,好似胡漢輝,之前一直聽人講點差,點唔好,但最近見到剛入咗去既同學仔媽咪(band 2,完全冇選但都入咗)講番,讀落又唔係真係咁差,因新校長想趁今年中一開始攪番好.
所以盡量趁開放日去親身聽吓學校簡介,參觀吓校舍,上年我原本諗住廖寶珊,但聽完講座,發覺佢地超著重成績,如果我個仔入到去都一定會好辛苦,相反聽完李城壁就覺得地既理念幾好,都會注重成績,但補底都好重要,最緊要係先搵出每個小朋友既優點,增加自信,有自信自然就會讀到書.所以最終我選呢間第一.
講真我第二已選聖方濟,因我寧願保守啲,入唔到第一就入一間校風好又啱佢讀既就算.
大家都係分享大家知道既嘢,可以作為參考,不用爭辯邊個啱邊個錯

hohol  頭三位雖然無選這幾間,不過都好認真比較他們的會考成績,因為是最客觀  發表於 11-10-26 17:46
hohol  我都係因為舊年個仔P6選中學,搜集了好多荃灣區的資料,所以同大家分享  發表於 11-10-26 17:35
hohol  講得啱!最緊要選擇啱自己仔女的中學。  發表於 11-10-26 17:34

水晶宮

hohol,

原來係咁, 真係唔知道.......

hohol  係呀,他們的兄弟學校-九龍聖芳濟書院也是可以日日著波鞋。。。  發表於 11-10-26 17:29

水晶宮

lovely,

咁即係最後囝囝入左李城壁??

請問又可否分享下學校既情況?? 例如有幾多班英文班?? 通識是中/英?? 老師上課又如何......

版主

cc0524 :係呀,佢依家讀緊.

有2班係英文班,其他2班中同英文會再分2班上堂,通識係中文,老師就真係每個都唔同,但暫時我都覺得ok,有咩問題好快會覆番家長.
星期一放學補英文,暫時好似主力補英文地理,星期五就補數學,我仔就星期二補奧數,全部都唔駛錢.再加埋佢好多時都留堂補做功課,同埋其他活動所以星期一至五都攪到5:45先放學.

暫時我仔都讀得好開心,高班啲哥哥姐姐都好幫佢地.

講真都見到唔少人拍拖,亦有留班女仔放學時有男仔(個樣唔太正經)接放學,亦聽過有高年級同學放學後係附近食煙,所以副校好多時都會開咪提醒同學有發現遺規事件.但真係冇邊間學校係完全冇呢類事發生
所以我都想提醒大家就算佢地升上中學,要佢地知道但並不是可以完全得到自由,家長亦唔可以完住放哂手,誠信最重要.

首頁

尾頁

跳至