自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我都明樓主好心痛,但係你越保護佢,幫佢逃避,咪曳越大越衰,狠心d繼續比佢上啦,痛多幾次就學醒架啦,無法架wor........唔通出到社會做事,又要樓主睇住佢返工,比個釘書機整親又幫佢轉工咩~~~

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mouth:

水晶宮

好心痛....係咪簡錯興趣班......

樓主,你囝囝遊雲、冇危機感,玩任何sports 都會有傷,問題只在於有幾傷。乒乓球已經叫比較安全,玩足球籃球多身體接觸,受傷的機會相对大。為你囝好,你應該比佢繼續返乒乓球班,提醒佢要睇波睇人。仔,要比人練得tough 一點。

侯爵府

好媽媽勳章

心痛就梗有架喇, 等佢自己下次警覺D啦, 咁先會大個仔識保護自己

我小三開始打籃球, 隻中指同食指都成日篤魚蛋 (手指第二骨折腫晒郁唔到), 但係就係經歷過, 先知道D手指唔好直接衝埋去飛緊黎個波度, 咁咪學識一樣野囉... 不過而家D中指拗晒去第二邊, 都係因為篤魚蛋O既成果

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我媽咪係直升機家長嘅始祖,
由細到大我極小機會有正常社交:
唔係唔俾玩呢樣個樣,就一定從旁監視
一受傷就同老師『了解』,跟住帶我走。
我到宜家廿幾歲都仲係遊雲一族,
只係交由老公接管......

politically incorrect啲咁講,你個係囝囝,
第日要照顧老婆囝囡,要俾佢硬淨啲先得。

37樓嘅Talkative講得最啱,
no pain, no gain。
細路受傷其實自己好快唔記得,
你心痛嘅時間一定俾佢真係痛嘅時間短。
大哥哥又點,你都話有啲細過你囝嘅同學啦,
出嚟做野都冇可能個個同一個年紀啦。

你個仔仲想玩嘅,唔好唔俾佢玩,
只會令佢覺得自己唔掂,放棄嘗試新野,繼續遊雲

複式洋房

Chocobean 發表於 11-9-23 20:44
我媽咪係直升機家長嘅始祖,
由細到大我極小機會有正常社交:
唔係唔俾玩呢樣個樣,就一定從旁監視

My parents were same b4,that's why I'm really very stupid in problem-solving and handle things in daily life.

禁止訪問

回覆:好心痛....係咪簡錯興趣班......

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

seec 發表於 11-9-23 20:54
My parents were same b4,that's why I'm really very stupid in problem-solving and handle things in d ...
係呀樓主,好恐怖架。
我宜家行行下路會PK,出門口會『駁頭』撞門檻架....
只可以揸筆搵食。

成日同老公/朋友講笑,話如果有生化危機/地震/海嘯,
我肯定第一個因為無關嘅小問題死咗先
叫佢啲唔好理我,自己逃生算。

大宅

要睇下d臺係咪set 得太密,轉個身跑兩步就會被人打到,如果係,太危險,因為汁波係自然反應,應該臺與臺之間有些距離。比ping pong 波板抽到,可以好太件事。

男爵府

畀面勳章

做媽媽ge自己仔女有損傷一定心痛,不過既然仔仔鍾意,而且乒乓球已經係最安全的運動咪比佢學下,小朋友係要比佢試下吾小心一次兩次有碰撞,下次應該識避架啦,我個囡細細粒小一時話想參加學校打藍球,個時佢都係要同高年級的同學一齊打,但我同老公都覺得應該比囡囡去參加下。

男爵府

畀面勳章

做媽媽ge自己仔女有損傷一定心痛,不過既然仔仔鍾意,而且乒乓球已經係最安全的運動咪比佢學下,小朋友係要比佢試下吾小心一次兩次有碰撞,下次應該識避架啦,我個囡細細粒小一時話想參加學校打藍球,個時佢都係要同高年級的同學一齊打,但我同老公都覺得應該比囡囡去參加下。

男爵府

其實每樣既運動都有佢潛在既危險. 就算跑步, 我都試過係練跑時俾人KICK跌, 隻腳傷口又深又發晒炎.

我同C6都係讀書時好喜歡運動既, 知道運動帶來除了強壯身體外, 對磨練意志, 情緒控制, 面對挫折有好好既影響. 所以我好鼓勵對仔女去做運動.

我讀書時打排球俾人成個扣殺"COM"落塊面, 即時頭暈有隻睇張開唔到, 個教練都係叫我"行埋一邊, 唔好阻住人練波, 盲妹".

你個仔今次被人拍得咁"應", 佢應該懂得小心同點樣去執波...
講真, 教練好難只係睇住你個仔.

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢鐘意就由佢啦!不過我覺得小一真係不宜玩有武器嘅課外活動,個武器一揸唔實就飛咗去,尤其男仔

琥珀宮

回覆:nikinokb 的帖子

你個仔自己鍾埋去,教練真係幫唔到,就算見到都阻唔切。如果你個仔適應唔到,你認為有危險(唔止撞親吓個d),你應考慮是否要停學,唔好到時出事就怪人地!

翡翠宮

引用:[i=s]+本帖最後由+nikinokb+於+11-9-23+17:

原帖由 nikinokb 於 11-09-23 發表

我呀仔一向文靜同有d遊雲feel.....
我細過果陣打咗7年basketball,頭破血流雖不多,拗柴篤魚旦跌痛撞瘀卻是等閒事。如今都活活潑潑,其實都無咩咁值得心痛嘅

Relax

大宅

畀面勳章

其實你係好母親,怪自己個仔唔小心而無怪人地唔睇實你個仔

不過,呢d係咪小朋友必經階段呢?

希望你小朋友無事啦 ^^

首頁

尾頁

跳至