興趣嗜好

跳至

首頁
12345...72

尾頁

男爵府

我昨天在圖書館借了日本女作家"吉本巴娜娜"的"我愛廚房"的中繹本,裡面分三個單元但只有兩個故事,我今早一口氣看了兩個單元即主題故事"我愛廚房",情節感人。

這是我看"吉本"的第三部作品,之前看過"哀愁的預感"和"甘露"。 她總是用淡淡的筆觸寫她的故事,而且她的作品多泛著死亡的影子,但又不會過份傷感。

你們最近在看什麼書,可否分享一下?

joycec9  好似好有趣,多謝介紹。  發表於 11-6-24 03:47

大宅

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

嘻! 最近自己就睇:

1. how to teach your baby to read
2. baby minds
3. six sigma

但係因為要同bb教書. 好唔得閒..
各位, 若有任何事可以email給我, 謝謝: [email protected]. 齋chating也可以.:-o

男爵府

米雪,
你的孩子幾多歲?可否具體講下你所介紹的書籍?等我可以教導將來的孩兒啊!
關於教育的書本,我只看過「哈維女孩」,說實話,我不想將來的孩兒用她的方式學習∼其他人有意見嗎?

大宅

A Brief History of Time by Stephen Hawking

joycec9  睇極都睇唔明。  發表於 11-6-24 03:47

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

子爵府

好媽媽勳章

我自己好唔鍾意睇書, 但奈何個女勁鍾意睇, 所以我多數都係睇d bb書/兒童故事.
佢睇d書之前, 我先會睇一次, 易d"引導"佢, 每個星期大約會o係圖書館借五六本書, 仲有加埋屋企o個d...... 所以我o既閱讀量(本數計)都好高o架, 哈哈~~
我想要9999呀...

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛

nnfonder:係咪有個地球o係封面o個本呀?我勁想買呀,不過要成百三蚊,有D唔捨得(死喇,愈來愈孤寒添 :-P )
:-)

大宅

小米米,

小女子己經將呢兩本書d內容寫在教育小組的兩個topic裡.不過無時間, 所以最近無update :
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=37205&forum=3&33
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=34543&forum=3&47

如不介意, 小女子希望留返呢兩個topics響教育小組, 因為該小組比較多好多媽媽研究呢方面的東西..

小米米 寫道:
米雪,
你的孩子幾多歲?可否具體講下你所介紹的書籍?等我可以教導將來的孩兒啊!
關於教育的書本,我只看過「哈維女孩」,說實話,我不想將來的孩兒用她的方式學習∼其他人有意見嗎?
各位, 若有任何事可以email給我, 謝謝: [email protected]. 齋chating也可以.:-o

男爵府

小米米,

我都睇過哈佛女孩,不過不是100%認同那些吹谷方法。 但對我也有少少的啟法,我在女兒剛上小一的時候就讓她學"劉亦婷"一樣每天寫日記,由初初小貓幾隻字到半年後的今天有時也能寫上百多字,我覺得在鍛鍊寫作及觀察細微每天身邊發生的事是很不錯的。

另外書中提到在孩子還未懂說話的時候就可指著週遭的東西唸給bb聽,這個方法亦可取。

但是真的不是所有方法都適用於香港,我們總不能帶著孩子上班,開會吧! 而且我偏向寧願孩子有個無憂無累快樂的童年多於急於讓她上"哈佛"舖路。

大宅

我最近完成左... 誰動了我的奶酪, 昨天看完赤川次郎既三色貓犯罪學講座, 衣家開始/繼續以下:

1. 妙手媽咪 - 2歲寶寶
2. 一分鐘的你自己
3. how to teach your baby to read
4. 上帝的指紋 (上) (haohao, 我見到但忍手冇買, 去借左本書啦, 不過唔係漫畫wor 你 ark 我:-x )

小米米, 我只看過劉亦婷個本一部份, 劉媽媽係參考carl weter 既教法, 所以我先睇carl weter個本. 我覺得比parents一個對幼兒及小孩教育的啟發, 並不能搬字過紙, 但ideas好original, 值得參閱.

另外, 劉媽媽亦看了一日本小提琴家 鈴本鎮一 之教育理念, 亦可參考.

我真係好開心. :-P

大宅

最近期的,看了:

Who Moved My Cheese ?
一個簡單故事卻帶出了很深寓意,令自己要知道,要不斷地因應四周環境的轉變,去改變自己作出適應,而且隨時都要保持警覺性.

心靈雞湯---生命之歌
由很多篇戰勝死亡的故事而成,談論到很多關於希望、決心和勇氣、態度、信心、愛及支持的重要和體驗,很感人,看後令我覺得自己絕對活在幸福之中,而且今後要更加積極面對困難,不要輕易放棄.
活著一天,就是有福氣,就該珍惜。 當我哭泣我沒鞋子穿的時候,我發現有人卻沒有腳。*************************************** [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_clean2.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_ironing.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_shopG.gif[/img]

大宅

alone: 我手上呢本係"STEPHEN HAWKING" 個樣做COVER架, 唔係GLOBE. 不過我係大概三年前嚮星加坡買架, 照計返都唔駛HKD80 算OK啦, 因為本書好薄呢.

MAU: 上帝的指紋係有漫畫架, 早幾年咪好流行CYBER CAFE O既, 我係嚮CYBER CAFE 睇架. 所以HAOHAO 冇呃你丫.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

Thank you, nnfonder, 真慚愧, 我仲錯怪haohao tim. :-P
鎖你呀, haohao.

nnfonder, 可否簡單介紹下你呢本書: the history of time. 個名好吸引我. tks again.

大宅

stephen hawking (一位被譽為可比美einstein o既scientist) 佢對宇宙的見解 - 由宇宙大爆炸開始直至黑洞的形成.

大宅

tks. 聽到都覺得好正wor. 我會add呢本書入我既reading list.

大宅

mau, nnfonder,

《上帝的指紋》(The Fingerprint of God) 重有第二輯叫???(唔記得叫乜名添 )

另外 alone 提及0個本應該係
A Brief History of Time 《時間簡史》的 revised version,叫 The Illustrated Brief History of Time,加0左好多圖,使人易明D,國內簡體字版平好多,好似3x蚊,覺得太便宜的話,可以買多本 The Universe in a Nutshell,都係 Stephen Hawking 的大作黎嫁!

大宅

原來如此, 多謝指教, 不過我有preference, 就係睇返原版, 唔睇翻譯版架, 始終看原版比較有神髓!

男爵府

Hi 米雪,

You read a book 'Six Sigma'. Which is the edition? I know more kinds of this book! Six Sigma management theory is so popular in sizable corporation.

canau

男爵府

nnfonder,
long time no talk to you ah! Easy to find you in 'Baby's Food' topic.
your bb is grow so far!
please check your pm
canau

別墅

現在睇緊李天命的<<存在主義概論>>.
睇左大半, 瞭解下好幾位被人稱為存在主義者的思想.
有些是無神論派, 有些則是極度虔誠的教徒.
牟宗三在序中所言, 看完後唔好當新鮮知識來粘牙嚼舌.
而係要融會貫通, 使思想歸於清明, 性情歸於真實.
我而家係學緊.

大宅

其實係最original個本羅... 不過,講清楚d, 係參加左一個網上six sigma course, 要讀哂d notes就真....
個course 係星加坡既course...

canau 寫道:
Hi 米雪,

You read a book 'Six Sigma'. Which is the edition? I know more kinds of this book! Six Sigma management theory is so popular in sizable corporation.

首頁
12345...72

尾頁

跳至