跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

快星期一了, 就快耍畫句號了!

公爵府

畀面勳章

暫時可以鬆一鬆~

大宅

畀面勳章

引用:快星期一了,+就快耍畫句號了!

原帖由 moneylee2012 於 11-09-24 發表
快星期一了, 就快耍畫句號了!
絕對唔係句號~~~~!擔心入唔入到心議學校嘅心情開始!

CCmimi  講得好!  發表於 11-9-26 10:35

複式洋房

自己小學時真係乜都唔知..
現在...大人比小孩仲怕.

http://www.babyhome.com.tw/bb/170356http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/eva_023010/my_photos

伯爵府

好媽媽勳章

無乜感覺喎.
反正預左唔得呀.

複式洋房

eva023010 發表於 11-9-25 00:31
自己小學時真係乜都唔知..
現在...大人比小孩仲怕.

有一日, 我見到一位媽媽係餐廳教小朋友做功課, 由於功課好多, 媽媽好肉緊, 我同佢傾起上黎
原來小朋友K3, 幼稚園教既內容已經係小一, 家長話咁樣個仔可以入到XX名校, 到時追到
佢咁諗係無可厚非, 好多人都係咁諗

我見到小朋友寫兩個又停下, 寫2個又停下, 媽咪好肉緊要佢做
我就有好大體會
依家D媽咪好錫自己個小朋友, 嘜都幫佢驚, 幫佢安排, 小朋友按媽咪既安排完成媽咪要完成既野, 但因為咁, 就冇左判斷力, 不憧得自己面對失敗和處理失敗...

幼稚園做小學野, 小學做中學野(例如PROJECT), 其實有D野, 真係在心理生理上, 要到個個年齡才岩做, 學校同媽咪硬谷提前, 小朋友好慘,佢冇能力做, 你又要佢做, 佢點會做得好? 佢仲點會鐘意讀書?

其實, 鐘意個樣野係令佢將個樣野做好既最主要動力,
判斷力, 面對同處理失敗等, 先至係佢將來出黎處世做人既最重要元素

所以, 媽咪要懂得"放下", 你懂得"放下" , 你既小朋友先至會"提升"
當然, "放下"唔="唔理", 那係更深一層的技巧
"放下"比"執緊, 事事安排"更難做, 我地一齊學

複式洋房

回覆:moneylee2012 的帖子

:excited Totally agree!!

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

真係好緊張..希望第一階段有份..
但攪完仔仔小學,接住就係女女幼稚園

bchan928  same as u.........大家一起努力吧~!!!  發表於 11-9-26 14:43

別墅

複式洋房

如果你有機會請人, 你就會好明白

每次請人, 個個學歷差不多, 我地睇既, 唔係佢地既成績, 而係個人既性格, 反應
我地真係好識問問題, 一問, 佢有冇表達能力, 思考能力, 面對問題係咪有能力解決, 識唔識處世做人, 一睇就知

個D唔醒, 冇以上能力個D, 真係好難搵到份有質素既工

死谷有咩用, 唔通老闆請個人番黎抄書咩?

701003  agree  發表於 11-9-26 01:21

複式洋房

交咗表後~~~輕鬆好多

大宅

我都交左了....^^
你揀左邊間........
我揀左18鄉...

別墅

引用:如果你有機會請人,+你就會好明白每次請人,+

原帖由 moneylee2012 於 11-09-25 發表
如果你有機會請人, 你就會好明白

每次請人, 個個學歷差不多, 我地睇既, 唔係佢地既成績, 而係個人既性格, ...
我以前都經常要請人同管人,所以好明白!徐咗學歷經驗之外,心態都好重要,真係傾一陣就知呢個人用唔用得。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:小一星期一交表, 大家心情點?

交左表lu吾知點解反而仲擔心。10點左右去到交已經排第100左右,已經吾揀熱門果幾間ga la都有咁多人揀,,首階段機會我諗連50%都無,睇黎都係等大抽獎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vickiwai514 發表於 11-9-26 10:56
交左表lu吾知點解反而仲擔心。10點左右去到交已經排第108,已經吾揀熱門果幾間ga la都有咁多人揀 ...

一樣...交左表後好似仲擔心,又係好多人交表....打定輸數

男爵府

^^我打算明天才交表
我想問問係咪要交以下野,我有無漏
1)一式三份表格
2)出世紙正副本
3)監謢人身份証副本
4)交表人身份証(正、副本)
5)地址証明(正、副本)

thanks

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

回覆 mslo 的帖子

Mslo,
仲有寫了地址同小朋友名 信封一個,請貼上郵票。

noodles9112002  我都唔洗信封  發表於 11-9-28 17:04
teresa621  我都5洗信封WO  發表於 11-9-26 12:01
三個白白豬  我唔洗信封喎  發表於 11-9-26 11:46

大宅

vickiwai514 發表於 11-9-26 10:56
交左表lu吾知點解反而仲擔心。10點左右去到交已經排第108,已經吾揀熱門果幾間ga la都有咁多人揀 ...
請問報了邊間?

男爵府

回覆 CCmimi 的帖子

明白,thanks

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都係,未交表前都冇乜野.
交完表就有少少緊張 , 因要等十一月先知結果:;pppp:

CCmimi  我心情一樣敢緊張  發表於 11-9-26 12:27

首頁
12345...6

尾頁

跳至