懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 snowdropjf 的帖子

oyster extract??? 邊隻呀?

大宅

totokingdom 發表於 11-9-26 11:49
回覆 肥貓主人 的帖子

其實我祈禱左好多好多次, 好幾個cycles... 我問神, 可唔可以畀我早d做媽咪, 我唔想 ...
我都吾想請工人...但係, 我吾想做黃面婆, 我本身吾係中意做家務既人...但係屋企無人做就要自己黎....我都同你一样係家等生bb咋..生完我會出返來工作...

大宅

我就每個星期都燉花膠淮山瘦肉湯...老公都要飲...淮山對男人好...花膠對自己好...要keep好自己身體...我之前幾個月都開始做運動...同每日都會落樓下同隻狗散下步...身體好d, bb至有舒適既地方長大...

珍珠宮

完全明白你O既心情!我上年小 x o左,轉o左個中醫(之前其實已經搵另一個調理o左半年)。中醫同我調理o左 4 個月先放行,撞著搬屋,再等一個月。o個個月充滿希望o既同時亦都好緊張。同一時間有個朋友第一個 cycle 試,大家傾有無反應呀o個o的。人地話咩都無,應該唔得,佢仲乜都做均,去旅行,長途機,食生冷凍o野。我就排卵到派彩之後o個 2 wks 儘量 home office,爭取時間攤o係床度休息。結果人地 1 個 cycle 得o左,我就都係食白果。去睇中醫佢又要我停 2 個月,因為當時係寒冬,ec 話春天成功o既機會同 keep 到o既機會會高o的。我o係 ec office 一聽到已經喊到死去活來,我真係唔知自己做錯咩事要受咁多苦,咁艱難都唔得 (ec 要我一日做大半個鐘頭運動,一向唔郁o既我真係跟到足。戒口飲藥o個o的唔使多講),仲又要被罰停賽。人地葉酸都未開始食就搞掂。

可能老公見我心情真係好差,本來佢從來唔肯戒凍飲,唔肯睇中醫,o個次都妥協。我地一齊去睇 ec,ec 話係老公身體爭少少(佢唔煙唔酒生活好正常,不過已經 40),要調理下。佢食o左 3 個月藥,一過o左年踏入春天我地一開工第一個 cycle 就 bingo 啦~ 所以我而家都會同試緊但唔多順利o既朋友講:生仔真係唔係我地女人自己一個生得出,要 2 夫婦合作先得!!如果上年無事,我個 bb 應該 edd 係 feb 19。而家陀住呢個我應該係 feb 21/22 中。以前成日好驚到o個日都仲無會點,但世事o既安排往往又真係好難去 predict。

本身我係一個好緊張o既人,所以我無量體溫,用紅 d 綠 d o個o的,費事令到自己更緊張。開工之後我都會墊高 pat pat,同埋儘量唔好再去 toilet。你有無宗教信仰o架?本身我都無,不過人地教我祈禱,我覺得真係幫到我好多。有o的精神寄託,同埋當你個心知道萬物皆有主宰/安排,個人都會平靜o的,容易 relax o的。

加油呀!!!

男爵府

陪月勳章

其實建議大家如果經期唔準,就去西醫度驗血做各項既testing.

我本身經期都唔準, 去睇西醫, 驗血發現催乳激素過高, 令我不能正常排卵.
個西醫話好多香港女性都會咁...原因有好多種, 壓力, 食物 etc....
之後個西醫開左隻藥我食, 令催乳激素回復正常水平, 就可以正常排卵, 半年就bingo左啦..

我之後聽個同事講, 佢37,8歲, 又係一直bingo唔到..
佢話佢後生時就唔想有BB住, 經期唔準都冇去睇醫生...
到幾年前想有BB時, 去睇西醫, 先知自己催乳激素過高, 直到而家都仲未bingo.

記住有仔趁後生好生...因為人越老, 卵子壁越厚, 越難bingo.

totokingdom  我經期準的,但仍有可能乳激素偏高嗎?  發表於 11-9-27 15:34

大宅

睇中醫調理身體, 儘量放鬆心情.......經期第14, 5日咩咩

男爵府

其實無話要做咩運動,你同老公平曰可以去打下ball,行下山呀!我身邊有例子,有高0媽媽想生,試左一段時間都無好心急,於是做人工同睇中醫,叫埋老公一齊飲中藥,兩年都唔成功!大家都身心疲累,女的肚皮損曬,男的要承受壓力!於是佢地決定放棄,放棄之後如釋重負,唔駛因生bb而煩惱,佢地得閒周圍去下,行下食下,仲一齊愛上打壁球,數月後她就有左bb啦!佢地形容係神蹟,醫生話係雙方無左壓力同運動可令精子活躍d wor!而我bingo那次咁啱都同老公join埋朋友一齊運動ga!樓主你放鬆d,如果醫生check過你身體ok.,你計下排卵期同做運動,均衡飲食,戎生冷野,保持平常心啦!祝你早孕!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我都同意"肥貓主人"咁講, 放鬆心情, 你太緊張仲反而難有, 計好日子, 好日子時就勤力d. 唔好太急呀

大宅

回覆:sibylyau 的帖子

你已經有bb了嗎?

大宅

我唔知係咁啱定係咩, 之前試咗2年都無乜聲氣, 近排食咗月見草油丸(1000mg/day, 只吃了約90天), 同期有機會去學氣功(10 weeks), 今個月初就check到bingo啦!

大宅

relax, if you relax your c6 is also relax then it's easier to be bingo.
my baby is also an overseas one...she's from penang!

禁止訪問

回覆:真心想請教咁多位準媽媽...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主DO得太頻密唔好架..
影響d精子質素!!你叫你c6忍耐下跟返你m之後約第10日先開始隔1-3日do啦...希望bb快d搵你!!老土d都係放鬆心情....加油

totokingdom  你張相好得意呀!  發表於 11-9-26 17:00

大宅

我諗放鬆d真係會好好多... 學習中...

別墅

回覆 totokingdom 的帖子

GNC

totokingdom  係?!咁應該OK WO, D人話食生豪對丁丁好!  發表於 11-9-26 20:07

大宅

回覆:真心想請教咁多位準媽媽...

不如你試下計日子,我day 1系1月30,之後2月11,14 dodo,,之後就有左我仔仔!add oil!

totokingdom  我已經係大包圍咁隔日DODO架啦, 都唔中!  發表於 11-9-26 20:07
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

別墅

snowdropjf 發表於 11-9-26 17:24
回覆 totokingdom 的帖子

GNC
一來啦, 二來話可以俾多d活力佢, 我老公番工好攰

totokingdom  已經買了!謝謝你的好介紹!  發表於 11-9-27 15:36

複式洋房

引用:我諗放鬆d真係會好好多...+學習中...

原帖由 totokingdom 於 11-09-26 發表
我諗放鬆d真係會好好多... 學習中...
除咗relax係好緊要嘅野之外,我c6成日前嗰排成日飲奶我估都有關係㗎(佢不嬲唔飲,係我有排勁食粟米片,買咗好多維€脫脂鮮奶飲唔晒,乘機叫佢飲),因為之前試咗n cycle都唔得,點知佢飲咗一個月唔夠就bingo了。而家佢仲隔日飲,話準備定下一次添!(不過我估佢想變大隻啲多d, ha!)

totokingdom  知道!!!我c6比較瘦,飲多d奶等佢大隻d都好,wahaha!  發表於 11-9-27 15:36

首頁

尾頁

跳至