2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

買部胎心機返黎, 唔理low tech定high tech, 聽到都仲還好, 聽唔到攪到自己驚餐懞, 精神情緒緊張仲影響自己同bb呀

其實同bb接觸有好多方法, 呢d專業0既接觸方法, 都係留返去醫生度檢查時先好用喇, 起碼有咩問題醫生會解釋你知嘛

男爵府

引用:Quote:zerofai+發表於+11-9-27+06:33+其實

原帖由 田田媽 於 11-09-27 發表
你睇清楚點解醫生話幾百蚊果D唔安全先好回答啦
其實唔理有冇國際認證啦,如果香港冇監管而又有機會影響到BB,我都覺得最好唔好用,反正用咗對BB健康冇益處,仲會令媽媽疑神疑鬼。有啲嘢用一兩次可能冇事,日日用就可能有問題!大家咁鍾意用比喻,咁我又用啦,好似三聚青胺奶粉咁,BB飲一兩次冇事,日日飲就生腎石。大家未confirm一定心冇事or 只係聽人聽話冇事時,都唔好太依賴一件工具、一種食物喇!

KellyKeung  讚成!  發表於 11-9-27 15:38
田田媽  係囉  發表於 11-9-27 11:10

大宅

好媽媽勳章

況且大家都差唔多feel到胎動, BB踢咪仲實在

大宅

Caribaby 發表於 11-9-26 15:41
回覆 babyec 的帖子

則係聽bb心跳果隻?? 我由6week就開始用到依家@___@ 唔好嚇我呀!! ...
咁又唔好咁驚, 依家開始唔好再用咪得o羅.....

大宅

zerofai 發表於 11-9-27 06:33
其實胎心機有兩種,一種 low tech 係用聲音放大嘅原理,即係放個咪係媽媽肚皮上邊,放大佢,呢隻唔會有咩問 ...
醫生係講緊only 聽到心跳o既胎心機都係以萬計....唔係比你望住阿b d機幾萬喎....
同埋你d例字都o岩呀....大陸山寨貨同正貨價錢都好唔同....咁個價唔同好大程度都係取決於貨品質量....
咁醫生都係想講清楚佢擔心質量問題, 所以先唔好用....咁請問佢咁講有咩問題呢?????

超聲波係醫學上用左好多年, 我唔知當中有冇出現過問題, 但係超聲波o既強度係可以被用作溶脂同去班, 咁我地又點知市面買到o既胎心機能量係咪都可以溶到脂呀....如果溶到脂, 咁會唔會連入面d器官都有事呀???

KellyKeung  無錯!佢著緊我地用唔用胎心機多過我地bb既安全!目的何在,一目了然!  發表於 11-9-27 15:42

複式洋房

回覆 babyec 的帖子

我睇產前產後第一版有段幾好,抄落嚟

容許我講一句,好多人話bk有網絡打手,依道如果真係有打手,咁就淨係得我,因為我老闆係s字頭部胎心機嘅唯一代理及銷售商.而我係佢診所嘅護士,可惜我分人工係無佣金,所以賣得多部少部亦唔關我事.

如果有醫生或護士睇到依個post,就知道其實衛生署係有監管,不過唔係強制,所以好多公司都偷偷哋當普通貨物售賣.因為係入水貨,又唔洗攞部機去驗證,所以成本平好多,再加上購買時唔洗留電話聯絡方法等,相對仲要方便啲添.問題係有無保證唶(診所收過部翻版添,真實乜都有).

好多醫生都話要小心胎心機,係講得好啱嘅,連我老闆都成日話用胎心機好唔好最緊要係睇部機嘅質數,同媽媽嘅心理.聽到開心啲嘅就買,個胎郁少咗用嚟check吓放心啲就買.相反,成日亂稔嘢或者當買部機就慳返次睇醫生,就算胎動少都唔去睇醫生嘅就唔應該買.無話好唔好或者唔買就洩底嘅.

至於醫生用嘅胎心機,我診所都係代理,價錢唔洗五千,連醫院管理局啱啱都係用依個價嚟買.分別係敏感度大啲,掃瞄同接收面積大啲,同可更換探頭嘅頻率.產科醫生用緊有畫面嘅超音波機.同一牌子手提4d賣緊30萬,但要訂貨,我臨無媽媽會自己要一部私家機,帶去睇醫生啩(起碼連啲明星同名媛都未有)。其實依部幾百蚊嘅都係有同樣嘅安全水平.唔洗擔心.

到最後,都要講,部機無錯係可以喺未有胎動時”探”吓阿b,但實際功用反而係第3孕期先用.講白啲,第1,2期有問題醫生都幫唔到,但第3期(滿26週後)如果恆心去日日check,係可以減少bb併發症嘅(係乜就唔好依度講啦,自己上網搵啦).不過,就算我自己都做唔到一日check3次,1日1次已經好叻.題外話,醫生黎買都係”籮”咁大先嚟,反而好少一早嚟囉.

假如有網絡打手,我實同老闆詐形,應該俾晒打手啲人工我.

複式洋房

我臨大家都係討論下,最後買唔買或者就算買,買邊個牌子,咁大個人,都就嚟做媽咪咯,唔通唔識自己稔咩?我稔都唔會話有咩危險嘅,如果唔係實俾政府禁啦.雖然我都係安全啲好.

首頁

尾頁

跳至