婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

這件事已經發生在差不多一年前, 現在我有BB, 因為BB心情才逐漸平伏下來.

我和C6當初因為在外地工作, 結婚後到外地生活, 間屋有1000呎, 所以姑9一年可以來3次, 絕不客氣, 她一定會同99一起來, 因為當99是工人幫她湊仔, 她可以去玩. 我和C6在外地工作完結, 要回來香港找工作, 所以在沒有選擇餘地的情況下, 要求回99的公屋住. 就這樣住了半年, 只是和姑9(未嫁)和叔仔住, 沒有2句, 99起初只是星期六日回家, 因為她平日要去姑9的家湊仔. 99時常在我的C6面前話沒飯吃, 話姑9只買一個飯盒和她兩份吃. 我C6所以好憎我姑9.

上年開學, 姑9因為她的仔要讀名校幼稚園, 她和她的仔搬了到我99家, 即是她的外家. 我99要幫我姑9湊仔(每日24小時), 姑9每晚9時或10時才回家, 她當我99是工人. 但我的99很怕她, 因為她是最大及沒有停過比錢給我99. 每晚姑9很遲回家都有飯食, 我的另一姑9(未嫁)和叔仔都有飯食, 只是我和C6沒有得吃(因為一次食飯C6頂不順姑9(未嫁)和叔仔的態度及張枱沒有吃飯, 我和99說他們不應該這樣, 99只幫著他們, 我很生氣, 所以對99說你以後不用煮飯給我們), 就這樣以後真的沒有飯吃.

99和她的仔女從來都不執屋, 她的仔女食完飯不洗碗, 99煮飯洗碗. 一邊廳污穢不堪, 放滿雜物和膠箱, 紙箱. 我忍了很久, 叫姑9執她的東西(因為另一邊廳放了我和C6的衣櫃及飯枱, 我是很整齊, 因為都是我們搬回來時新買. (他們另一姑9(未嫁)和叔仔和我99是不用我們買來的枱, 沒有飯吃都是因為張枱!). 但我的姑9只放她的東西在我們買的飯枱. 所以有一晚我叫姑9執一執. 她很兇的說 : "你都幾惡啊 ! 我都不明我的細佬甘多女朋友會選你, 你簡直是一潭死水, 唔怪得你老豆老母甘對你.........." 我氣得7孔生煙, 想一張椅車落去, 我的C6拉住我, 99只是和她的孫走入房, 其他人在房沒有出來.

大宅

回覆 回覆:janicecmy的帖子

白痴的姑奶 是嫁了還是未嫁的那位??

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 janicecmy 的帖子

你地依家既情況好似比人孤立緊,比人pan走都係遲早問題,我覺得做人最緊要有骨氣,寄言人家都唔鍾意你地,而你地又同佢地相處唔到,不如自己先起身行出呢個家咪仲好。

禁止訪問

回覆:janicecmy 的帖子

珍珠宮

"沒有停過比錢給我99"

禁止訪問

回覆:姑9駡我是一潭死水

洋房

嫁了的姑9話我的

男爵府

回覆:姑9駡我是一潭死水

搬,寄人籬下係咁

洋房

間公屋係99的. 當初我知道不可能長住, 沒有要最大的房. 所以只住最細的房, 我99和d "C奶" 說我不要她的大房. 中房我叔仔(以前是我C6未結婚和叔仔住, C6到了外地工作, 叔仔已經掉了我C6買張床, 買了張大床計劃結婚(最後因為我的大姑9反對結不成).

因為大姑9和仔返來住99和他們一齊住大房, 我姑9(未嫁的)要和叔仔一間. 他們兩個都不鍾意大姑9, 叔仔時常和大姑9吵架.

我知道99是為$, 他們工作穩定, 但我知道他們不是比很多. 所以就算她的仔女 有不對99都不會得罪他們, 不會幫我C6.

我們回來住當然有比$99, 但比的$都不多. 99到現在我就快生, 提都無提會幫我(坐月), 沒有問何時出世, 沒有對我說過話, 我沒有期望所以沒有失望及不開心, 寧願自己搵人湊都不想比99湊. 但我C6極之不閞心, 因為C6說他生的是長子的孫99都不幫, 姑9的仔是外孫又幫. 我說這個時代不是這樣計的, 他都不聽...

C6說搬了出去一毫子都不比99, 說不會再見這班人. 我只可以對說C6, 你將來搵到$, 咪比多d$99洗, 99甘辛苦湊仔都係想要$.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 janicecmy 的帖子

算啦! 快D搬走咪仲好,根本兄弟姊妹間都唔溶合,一家人攪成咁真係好無奈

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

想像唔到一間公屋住咁多個人,真係點住呀?mouth:

我係你真係快d搵屋搬,唔好阻住人地

Rabe1013  agreed  發表於 11-9-28 00:46
alice44  yes  發表於 11-9-27 12:22

複式洋房

畀面勳章

回覆:我愛Corina 的帖子

宜家d公屋好大架.....

我愛Corina  有幾千呎?而家住緊6大1小,就  發表於 11-9-27 17:34

水晶宮

引用:這件事已經發生在差不多一年前,+現在我有BB

原帖由 janicecmy 於 11-09-26 發表
這件事已經發生在差不多一年前, 現在我有BB, 因為BB心情才逐漸平伏下來.

我和C6當初因為在外地工作, 結婚 ...
咁多人住埋一間公屋,真係好難相處得好,而且被孤立的是你同老公,還是儘快搬走吧

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

即搬,費事勞氣 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

2 公婆都唔開心,快 d 搬啦.....第日 bb 出世,重多問題呀!

男爵府

越快搬越好啦, 佢地目的都是咁, 成全他們吧!!

男爵府

一間公屋已經咁多人, 何苦仲要困獸鬥?
做人有D骨氣, 搬啦!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

既然大家相處唔到...唯有搬出去住...不過佢地始終係你老公親人...會唔會因為你老公個陣時係外地工作...無時間同佢地相處...所以變得生疏...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

你c6都睇清楚屋企人, 快d搬, 唔使比錢99. 留返比bb用.

首頁

尾頁

跳至