婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

99照顧小朋友日常生活係ok ge, 我從來冇要求佢要幫我教埋, 只係想佢喺我教仔時唔好同我唱反調, 但老人家係唔會聽, 而家唯有喺個仔到入手!
Case1:
囝囝3歲幾, 開始返K1要做功課, 平時一向都係食完飯返咗自己屋企先做ge, 咁嗰日見個仔等食飯時都係到填緊顏色, 就不如做功課啦, 反正都係填色啫! 個衰仔又唔多專心喎, 我明細路初初做功課實係咁, 所以先要陪佢提佢唔好分心啦! 咁阿仔就叫我幫佢一齊填喎, 我咪話:[唔得, 呢d係你ge功課要自己做架嘛!]咁阿仔都照樣自己做ge, 但奶奶喺個廚房聽到就啦:[你咪幫佢油吓囉!], 我即刻話:[功課梗係自己做架啦!], 點知99反擊講番佢以前幫人揍仔點啦:[以前阿邊個d功課我都幫佢起哂字頭架啦, 我唔起呀佢唔肯做架!]<最終人地阿媽知道咗, 刷哂佢要小朋友全部自己寫過哂>
由呢件事我知道以後要教識阿仔功課是自己做的, 否則我會同人地阿媽做法一樣!
Case2:
阿仔食飯麻麻地, 我地就用咗獎勵表, 餐飯食得好可以蓋個印仔, 儲到幾廿個可以買本書或者車仔咁! 自此個仔食飯乖咗架, 咁間中發吓顛食得冇咁好, 我就提佢食唔好冇得蓋印仔, 儲唔夠就換唔到禮物架喎! 點知99馬上, 註明係"馬上"呀, 講:[嫲嫲買車仔比你呀!], 我嗰吓真係吹漲, 好在當時姑仔在場, 佢都即刻叫佢阿媽收聲, 唔係我都唔知話唔話我99好啦!

sampcy  好彩你姑仔都有出聲話自己亞媽, 否則你真係話又死唔話又死  發表於 11-9-28 16:40

別墅

回覆:99我唔要求你幫我教埋仔, 只要你唔加把口埋嚟就得啦!(長)

唉~~~
都唔知佢哋咩心態;我明小朋友係得人鐘意,仲要係自己個孫,但都唔好加把咀嚟~

子爵府

咪係囉, 鍚同縱都唔識分, 仲要覺自己好啱!

伯爵府

畀面勳章

佢地想係孫仔面前加分

SWtwins  講得啱, 佢話之你係縱定錫, 最緊要個孫&quot;痴&quot;佢!  發表於 11-9-28 13:52

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大部份99心態都係要證明
佢係好過媽媽!!
佢LOVE BB 多過媽媽!
佢係 最叻啲
佢要拉籠你BB,
總結: 就係見到你同你個BB感情麻麻地, D99心入面就會好高興

淚城堡  好認同  發表於 11-9-28 20:56
eshiro  '就係見到你同你個BB感情麻麻地, D99心入面就會好高興&quot; &lt;-- so true!  發表於 11-9-28 10:53

子爵府

好媽媽勳章

唔好咁嬲...慢慢教...你奶奶一出聲...就出聲阻止佢...話比佢知道咁樣做唔好架...

yankaka  有教架啦,大又教細又教囉!真係口水乾!  發表於 11-9-28 12:31

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

所以我成日記住,老人家是縱孫的,唔會或唔好比佢教,費事比佢教壞!!
好似我叫阿囝自己食飯,話口未完佢就話要喂個孫,直頭同我唱反調,好在一星期最多見一次(~2至3小時),如果唔係..........實反枱

eshiro  yes, hate it she always &quot;唱反調&quot; or do things behind your back  發表於 11-9-28 10:54

男爵府

死火啦, 宜家同6299同住已經比佢抱住個仔(4個幾月大)睇電視, 已經成日話唔好比佢望咁多同唔好開咁大聲, 都係唔聽人講 大d坐係度食糊仔點算 ><

子爵府

lam_ma 發表於 11-9-28 00:09
所以我成日記住,老人家是縱孫的,唔會或唔好比佢教,費事比佢教壞!!
好似我叫阿囝自己食飯,話口未完佢就 ...

所以我冇要求佢教架, 但佢係要叉隻腳埋嚟我都唔知可以點!
你咪好囉, 一星期先見嗰一陣, 我一至五晚晚都要, 唯有次次同佢講, 講到佢明為止囉! 真係細路又要教, 大人又要教, 口水都乾埋!

子爵府

wing^ 發表於 11-9-28 01:17
死火啦, 宜家同6299同住已經比佢抱住個仔(4個幾月大)睇電視, 已經成日話唔好比佢望咁多同唔好開咁大聲, 都 ...

你仲要同住添呀? 咁只有祝福你啦jm~
睇電視呢d真係小事, 同佢學食嘢呀, 返學呀再多d嘢時, 真係反枱都似!

水晶宮

男爵府

熱血勳章

我個99琴晚夠10:15先俾我細仔食雪糕啦, 我之前都會出聲既, 不過依家都無佢咁好氣, 明知都無可能改變個結果.....

yankaka  我咪又試過叫佢唔好比阿仔食涼粉...照唔聽!好在冇咳啫!  發表於 11-9-28 16:07

男爵府

回覆:99我唔要求你幫我教埋仔, 只要你唔加把口埋嚟就得啦!(長)

擺明作對!

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好話99會係咁, 自己阿媽都一樣

我只係要求個女做完功課先去玩 , 都爭取咗2年呀

子爵府

twc729 發表於 11-9-28 14:30
唔好話99會係咁, 自己阿媽都一樣

我只係要求個女做完功課先去玩 , 都爭取咗2年呀 ...

兩年......omg!!!

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yankaka 的帖子

係呀, 要長時期處於作戰狀態
因為身邊太多無理頭咁縱我個女既人

男爵府

回覆 yankaka 的帖子

我已經驚緊啦 (由bb未出院就聽99講:喊都唔好抱佢咁多呀, 縱慣晒。到bb一喊 佢就第一時間話 咩事, 等我抱啦。就已經估到, 好在話左佢幾次, 收歛左) 希望bb大d 教佢果陣唔好阻頭阻勢啦

子爵府

回覆 小肥楊 的帖子

好認同...........

子爵府

小肥楊 發表於 11-9-27 16:45
大部份99心態都係要證明
佢係好過媽媽!!
佢LOVE BB 多過媽媽!

好認同.........

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我既做法係如果響99既地方,我就唔會教仔,由得佢點縱,由得佢追住個孫餵飯,等佢覺得自己好威,反正我個仔一星期都最多只會見佢地一次,個仔最NAUGHTY就係響佢地面前,我都費事令自己唔開心,我問過我個仔以後同爺爺嫲嫲一齊住啦,佢地咁錫你,咩NAUGHTY野都俾你做,又唔會罰你,我仔話唔好,我就知我既地位係第一

首頁

尾頁

跳至