家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請問有關 MassMutual 的 FLEXI-Life 80 Insurance Plan 保單, 供到100歲保到100歲,
其實這是不是"基金"保單呢?? 剛才看回份單, 打電話去cs問, 佢話份單是要 *每月收(保險費+行政費)US$14/月!!!! = HK$168/月 (HK$1310/年)!!! 如果現在退保cut單要比退保費 us$158.
**這保單是在2002年由其他保險公司(舊保單由1998年開始供) 轉過massmutual的, 都供了9年了..
我應吾應該cut 單呢!!!! please help!!!
:-D

大宅

侯爵府

有無cash value的?

如果cover到個保費, 又唔想再供落去, 不如cut 單..

別墅

現在有的CASH Value 未可以cover 到個9年的總保費/供款,但過去2年的cash value 的增加額都差10-20%就可以cover到每年要比的保費. 想搗清楚份單是不是"基金保單"?? 點解要比 *每月(保險費+行政費), 但朋友說她的"保誠"保險單"是吾會收呢d 費用的, 也隨時可以cut單, 也不收退保費. 不太明白mass mutual 的是什麼保單????

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:現在有的CASH+Value+未可以cover+到個9年的

原帖由 tungtungma 於 11-09-28 發表
現在有的CASH Value 未可以cover 到個9年的總保費/供款,但過去2年的cash value 的增加額都差10-20%就可以co ...
我唔明?過往九年你有冇供錢?還是用什麼Cash value來供?應該唔係基金單,百零蚊個月買唔到啦。

別墅

過往九年每個月都有供錢的. 過去2年的cash value 的增加額, 是從保單年報(2009, 2010 及 2011) 裹自行計出來的.

想想下, 怎可能可以供到100歲呢? 是否應該cut單, 再轉買純人壽會低d/平d??

侯爵府

唔好意思, 有d唔明,

你每月供款多小呢?

投保額又多小呢?

侯爵府

tungtungma 發表於 11-9-29 00:16
過往九年每個月都有供錢的. 過去2年的cash value 的增加額, 是從保單年報(2009, 2010 及 2011) 裹自行計出 ...

怎可能可以供到100歲呢?

一般保單, (我指我自己份單) 都係交保費至60歲, (因為60歲之後會退休, 無收入..)

如果繼續keep係保險公司內, 可以有畢可觀的收入..

其實我數年前都有睇過mass mutual的單..最後, 我都無買到..

如果要我交保費到100歲, 不如, 殺左我..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:過往九年每個月都有供錢的.++過去2年的cash

原帖由 tungtungma 於 11-09-29 發表
過往九年每個月都有供錢的. 過去2年的cash value 的增加額, 是從保單年報(2009, 2010 及 2011) 裹自行計出 ...
不過十幾年前你後生好多,保險年紀愈大愈貴,照計而家買term life都唔平得好多,而且term是consumable, 都係潑出去嘅水一樣唔死都一直要供,我係你就唔cut, 直至唔需要嗰五十萬人壽先cut(比如仔女大成年了)。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:tungtungma+發表於+11-9-29+00:16+過

原帖由 焯媽媽 於 11-09-29 發表
一般保單, (我指我自己份單) 都係交保費至60歲, (因為60歲之後會退休, 無收入..)

如果繼續keep係保險公司 ...
我有一張呢d殺人單,買左十幾年啦!真係一百歲唔死都要供!不過當時後生二百多d 一個月啫。受益人係我父母,嗰時諗住如果我有事留比佢地,有日佢地百年歸老我就cut鬼佢拎番幾皮野當打個和。

複式洋房

回覆 tungtungma 的帖子

I believe your insurance is 基金單.

大宅

我都係買這個Plan已9年了,最近都掙扎cut唔cut,但最后只cut了醫療,保留份单.因為我每月只供幾百元,但到我退休65岁,可取到所交保費的double(cash vaule),我比較過其他公司,如果要買這份单保額,要over $1000.以我所知,這份単不是基金保險,連红利都無,你check 吓你份单是不是這樣.

公爵府

醒目開學勳章

mass mutual的單好多都係供到100yr, 包括我之前幫個女買果份, 而家都係想cut左佢, 怪自己無睇清楚份單
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至