樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁既情況,可否買樓?

如想用一個人名o黎買樓,
個人入息得10k,
有冇機會做到按揭?
同埋可買到幾$的樓?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 咁既情況,可否買樓?

銀行睇供樓唔超過每月總收入的一半為原則, 我唸一百萬以下, 你可以去 d 有得計算按揭的 website 計下幾到.....

複式洋房

應該都還可以.....銀行都幾嚴....頂龐比你計六成收入....即係6000... also they may not allow to offer 90% mortatge to you .....you may try some Mortatge company such as GE Money....they may have a better offer....if they count 60% of your income....6000 and have 90% mortatge....and period is 25 years.....you can afford a property price at 100-120M la....

男爵府

係咪又想諗埋d屎橋買樓剩係寫自己名唔寫老公名? 第日有咩冬瓜豆腐都唔使比人分身家? 記住你買100萬既樓唔等如你擁有100萬, 呢d只不過係負債黎架渣, 仲有, 你買100萬既樓, 到你真係供完既話你已經比左double, 即200萬, 但到頭來你只能賣得60萬, 蝕本生意耶! 買樓前計一計條數比較好。

美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

由 Mummy 於 2005-10-07 21:56:11

Agree, 如果你隻佬唔生性, 走咗去唔幫你供, 咁你就要上身, 制唔過呀!!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

雖然你咁講都咁, d 息都很貴, 但係你又唸下如果你唔供樓, 都要租屋, 咁第時 d 錢都無左, 但係而家你供樓第時如果你唔賣樓, 咁退左休個時就唔使交租又有樓住.

如果你層樓只落你個名, 但做按揭時可以比埋老公的資料, 做資詢人, 咁就當係一個家庭咁去供, 咁就可以借到 2 個人一齊供的錢, 我都係咁買樓時老公話淨寫我就得, 咁我地去按樓就係 2 份供囉, 所以借到.....

Mummy 寫道:
係咪又想諗埋d屎橋買樓剩係寫自己名唔寫老公名? 第日有咩冬瓜豆腐都唔使比人分身家? 記住你買100萬既樓唔等如你擁有100萬, 呢d只不過係負債黎架渣, 仲有, 你買100萬既樓, 到你真係供完既話你已經比左double, 即200萬, 但到頭來你只能賣得60萬, 蝕本生意耶! 買樓前計一計條數比較好。

侯爵府

如果OVER BUDGET, 你要搵擔保人, 銀行先肯借款.

複式洋房

我冇做嘢, 買樓時老公都係話寫我自己既名ok啦, 銀行有睇我老公既入息, 不過冇叫他簽任何文件都借比我.

大宅

Mummy 寫道:

[img align=left]http://my.so-net.net.tw/scie/D/05/D5-014.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至