論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇例外架?

大宅

除非嗰僱主係死咗而斷約!!

Otherwise , 冇例外...一定有問題!!!

唔好唸啦...申請時間又耐..又要through agent 搞..agency fee 都貴..
唔值啦!!!!

Edsie  I agree, 一定有問題!!!

!!!  發表於 11-10-3 13:54

大宅

回覆:JJYau 的帖子

咁係咪只揀海外? 憑一幅相揀無得見好無信心..
d agent 話完約唔做兩個小朋友.. 仲有隻狗仔

侯爵府

BK Milk勳章

例外也都是千分之幾吧 ! 斷約博唔過呀 !

子爵府

D斷約好多時騎牛揾馬,未揾到荀工夾硬做住先,有又走過,你預咗賠錢先好用

大宅

回覆:係咪斷約一定唔好?

我工人係斷約的,決定請佢後,我嚴厲咁同佢講,如果我發現佢做錯事就即炒,我講埋比佢知我之前炒工人既事,我要求佢誠實!我係一個好小心眼既人,但呢2年半佢真係無做過半件令我覺得hard feeling既事!不過,我同佢一日未和平分手都唔可以話佢係好工人!

公爵府

好媽媽勳章

我個都係斷約, 超好, 總有小瑕疵但絕對係90分以上

我想話, 世事無絕對
而家d工人質素, 完約唔代表佢好得, 只可能係不過不失
而斷約嘅, 原因你聽完都要細心分析, 問多d問題, 咪怕唔好意思
記住, agent係負責賣人, 我係佢都會隱惡揚善
你要比幾千蚊買呢個運氣, 知多d, 點都好d.

大宅

Two small kids + a dog. Yes, it will be hard to find a maid who is finishing contract. They are all choosy. But you may try to go for an older one, e.g. close to 40.

For maids finishing contract, they are always looking for perfect employer:
1. Madam is a working woman
2. no Por Por at home
3. no small kids
4. Sunday off
5. has her own bedroom

The problem is they try to search, search and search for a good employer. At the end running out of visa and end up with a "bad" employer.

大宅

點解要揀斷約???? 無其他工人選擇嗎???

我從來都唔會考慮斷約, 只揀海外, 可加上自己training, 就ok.

大宅

回覆:STARBARNEY 的帖子

因為想揾本地可以見人。但係本地的又少人肯做兩小朋友.. 海外只憑幅相同所謂profile好無信心

大宅

引用:Two+small+kids+++a+dog.+Yes,+it+will+be+

原帖由 Billion 於 11-10-03 發表
Two small kids + a dog. Yes, it will be hard to find a maid who is finishing contract. They are all ...

我工人執到啦,我家工人姐姐真係有哂以上benefit

大宅

引用:Quote:原帖由+Billion+於+11-10-03+發表Two

原帖由 egg.plant 於 11-10-03 發表
咁好benefits唔怪得做2年半都so far so good la

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Billion 的帖子

how old of kids = small kids ?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

all the above are my status, only my kids is 4.5years old....also hard to find a good maid

男爵府

係咪斷約一定唔好?

我覺得係 坦白講 有幾多employer請請下會突然唔請 請得都係湊小朋友多 都係長期要用工人 如果個工人唔係唔好 邊個嫌錢腥會賠一個月再比錢揾工人

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

回覆:係咪斷約一定唔好?

我覺得,斷約工人唔一定係衰人,完約工人都唔一定係好工人,就好似監犯服完役,佢知錯能改,洗心革面做人,咁佢放左出來都可以成為好人。請工人好講緣份,我之前請過overseas但衰到貼地,又試過請工人係同一僱主完左6年約,來到我家懶到死日日sms咩都唔做三個月後就炒左!6年約都係咁,心淡!暫時我覺得屋企個斷約工人仲好珍惜我呢份工嘅!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我之前都一路找本地完約工人, 但佢地根本知你要照顧兩個小朋友就無人肯做, 最後我前兩個星期都請咗海外, 間公司係我朋友介紹, 佢的新工人都來了, 佢覺得OK, 而這間又係佢家姐介紹, 我個friend話so far跟這間公司請的工人都OK, 所以我先博一博, 只係得份CV和相片, 無得interview, 真係講個信字, 我揀咗個話係讀education的24歲工人, 希望佢可以有能力幫我教下小朋友, 講下英文故仔, (我自己D英文唔係太好, 所以講唔到故事俾亞囡聽)

所以請工人真係好煩, 我有個friend剛剛請了個完約, 個工人好好呀!昨晚上個friend屋企食飯, 佢重幫我餵埋未夠2歲的仔仔, 希望我都可以請到個主動性強的工人!

我準備炒我宜家的工人, 我會一個月前通知佢, 我都係打算同佢講, 我自己照顧番自己的小朋友, 叫佢出去找工, 所以我勸你千萬不要請用這些理由斷約的工人!如果有人打來reference check, 我都只會建議佢照顧一個啞的老人家好了, 照顧細路咪攪!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

你之前一個post問人哋2個(都係斷約)揀邊嗰好,我哋個個都話2個都唔揀。宜家又開呢個post!

你深心不息,咪照請,try吓囉!

首頁

尾頁

跳至