單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛,阿仔既老師打電話來話阿仔,上課中意同隔離傾計,完全無專注力,做野好似夢游緊甘....
系呀,其實我自己都知道呀,但只系唔知甘嚴重啦.
已經反緊補習社,系一放學,去到7-8點果啲,但都可以無功課交既...
唔通真系要我唔反工去訂住佢嗎...
想死呀!

男爵府

畀面勳章

引用:剛剛,阿仔既老師打電話來話阿仔,上課中意同

原帖由 maymay.choi 於 11-10-04 發表
剛剛,阿仔既老師打電話來話阿仔,上課中意同隔離傾計,完全無專注力,做野好似夢游緊甘....
系呀,其實我自己都 ...
阿仔今年讀幾年級? 除左你提及過佢上堂鍾意同人傾計唔專心外, 還有其他特徵嗎?

禁止訪問

回覆:有咩辦法可以對付一啲上課中意傾計,專注力不足的小朋友?

大宅

應該又未至於哦...
就系太多野講,容易分心果類,玩起上來系顫果啲.....
今年反一年班啦.

男爵府

畀面勳章

引用:應該又未至於哦...就系太多野講,容易分心果

應該又未至於哦...
就系太多野講,容易分心果類,玩起上來系顫果啲.....
今年反一年班啦. ...
如排除可能是專注力不足的原因,那麼剛升上小一, 是 需要一點時間去明白和適應各樣學校丶 課堂規則和要求, 繼續留意他的進展,過一排看看有沒有改善。

大宅

仲要系手册啲字寫到自己都唔識睇的...

禁止訪問

引用:仲要系手册啲字寫到自己都唔識睇的...

男爵府

畀面勳章

引用:仲要系手册啲字寫到自己都唔識睇的...

仲要系手册啲字寫到自己都唔識睇的...
初頭係咁架, 佢小手肌未好成熟啫, 字要寫得細隻d係家課欄內, 對佢黎講唔易架, 又係要比d時間佢先得, 慢慢會好d, 唔洗咁擔心嘅, 至於交漏功課, 最初你唯有協助佢係學校網上對對當天的功課,每個小朋友 開學初期係會論論盡盡小小架la。

男爵府

畀面勳章

heichunmum 發表於 11-10-4 19:04
其實已經有專注力失調表徵,他的手冊有咩問題?寫得亂?佢寫字有無問題?我仔都係ADHD(過度活躍專注力失調 ...

我仔係Autism 和ADHD, 你仔今年幾大, 需要吃藥嗎?

伯爵府

有咩辦法可以對付一啲上課中意傾計,專注力不足的小朋友?

不如去做評估啦,我阿嫂一直都唔相信/接受個仔有問題,拖到成四年班先肯做評估,最後,確診adhd要食藥,但成績已經追唔切,其實係幼稚園既時候家庭醫生已發覺有問題,叫佢做評估,但阿嫂接受唔到,拖到四年班,大小朋友都好辛苦囉!!

禁止訪問

引用:Quote:heichunmum+發表於+11-10-4+19:04+其

男爵府

畀面勳章

回覆:heichunmum 的帖子

我仔仔同時有兩種複合性障礙,同時兼有兩種特徵,教養上確實困難和複雜一點。 我 仔而加返學食Concerta, 藥力退後就打回原形, 坊間私人攪的training好昂貴, 有好提議嗎?

大宅

他幼兒園時我問老師,老師話未至於哦,話我過度緊張啦....

伯爵府

回覆 回覆:maymay.choi的帖子

老師唔係專業嘛,阿嫂為左個仔,讀左好多呢方面既課程,(佢本身係幼師)但都係唔得,最後先屈服食藥,雖然藥力過左會打回原形,都好過無!

我姪仔而家成人覆診,腦科,精神科,眼科。。。。。都係我阿媽同醫生講話姪仔有咩咩咩問題,最後醫生屈服左幫姪仔做全面檢查,就發現左好多問題!!

伯爵府

有咩辦法可以對付一啲上課中意傾計,專注力不足的小朋友?

樓主,希望你唔好誤會,我意思唔係話你仔仔有咩問題,我姪仔未確診之前,同你仔仔差唔多,老師成日都投訴,而且受到老師或其他同學家長既針對,確診後,學校作出相應既輔導,姪仔明顯有少少改善。

伯爵府

回覆 回覆:hellokitty1013的帖子

有無同學校社工講呀?姪仔學校社工跟進緊,會成日搞活動教導呢啲小朋友,同埋有時放學後會揾姪仔輔導。

男爵府

畀面勳章

Bluessky 發表於 11-10-5 18:22
有無同學校社工講呀?姪仔學校社工跟進緊,會成日搞活動教導呢啲小朋友,同埋有時放學後會揾姪仔輔導。

...

您有心, 多謝您! 我仔仔有report 係教育局, 所以學校是知道佢嘅情況, 亦 提供左相關嘅支援服務比佢, 只是次數不是十分足夠。

禁止訪問

引用:我仔仔同時有兩種複合性障礙,同時兼有兩種

禁止訪問

引用:他幼兒園時我問老師,老師話未至於哦,話我過

禁止訪問

回覆:有咩辦法可以對付一啲上課中意傾計,專注力不足的小朋友?

首頁

尾頁

跳至