母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

話說今次已經係我第二次餵人奶,合共餵了19個月,從未成功過用手揸奶(可能太依賴奶pump)
剛剛我要去pump奶時,才發現自己唔記得帶手pump個handle,心知不妙,今日仲特別食多d野,想多返d奶(因為阿囡病咗,想佢有多d媽媽奶飲),個胸又比平時谷,之前見有媽媽分享用手揸奶容易過用奶pump,於是硬著頭皮試下用手揸啦,好過谷到放工
起初都唔係好出奶,但我已用健康院姑娘教的方法,c字手按下再揸
最後,我發覺原來除了c字手,另外3隻手指要托住個胸下面,才再按入去,仲要按多幾下,等有奶陣時,就出得更順
結果,我可以揸到150ml,不過,對手就好累
其他有時忘記了帶奶pump的奶媽,不防可以用手揸住先,話唔埋會好似我咁,有新進展

大宅

回覆 wendy_ho 的帖子

哈哈, 真係硬著頭皮都要試....

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

多謝分享!

我都未試過, 成日好驚個奶泵有咩事~ 緊要過D錢咁!

但係我已經媽媽手, 都唔係好敢試!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 aacow 的帖子

媽媽即係個手腕發炎/痛?
其實,呢個同你抱bb既手勢有關,你真係要認真咁改變下抱b既姿勢,如果唔係,仲有一段時間要抱阿b餵奶,對手有事就手尾長啦
小心小心!

男爵府

wendy_ho 發表於 11-10-6 16:03
回覆 aacow 的帖子

媽媽即係個手腕發炎/痛?
係呀, 手指公對落嗰個位........其實唔係好知有咩問題, 最奇係阿女出世前已經無啦啦兩隻手一齊痛啦!

下次返健康院順手問埋姑娘先~

多謝你啊~!

子爵府

aacow 發表於 11-10-6 16:05
係呀, 手指公對落嗰個位........其實唔係好知有咩問題, 最奇係阿女出世前已經無啦啦兩隻手一齊痛啦! ...

我生大仔時...雙手都有手腕痛...痛到抱唔到個仔..
到而家生完阿囡...十隻手指頭都麻痺晒 ...唔知咩事..

子爵府

引用:Quote:aacow 發表於 11-10-6 16:05 係呀,

原帖由 Jomei 於 11-10-07 發表
...
我都係呀醫生話水腫未退得晒!

男爵府

Jomei 發表於 11-10-7 00:07
...
E.......咁好嚴重喎, 可能頸有事喎. 快D睇下醫生啦!

大宅

回覆:第一次成功用手揸奶,好有成功感!

我上都係唔記得帶part,試下楂奶都揸到3安。都好有成功感吖,但隻手同個頭好累吖。

複式洋房

回覆:第一次成功用手揸奶,好有成功感!

我想問吓用手點揸呀?

子爵府

引用:我想問吓用手點揸呀?

原帖由 Vicky_Kai 於 11-10-08 發表
我想問吓用手點揸呀?
去健康院人奶姑娘會教你同睇你餵嘅姿勢啱唔啱。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 Vicky_Kai 的帖子

唔知點講你知,要領會的,希望以下video幫到你
http://www.youtube.com/watch?v=zPOUCY2B-Z4

大宅

點解睇片個媽咪 D 奶禁多, 但我得好少. 係滴出來. 已經用 freestyle, 每邊 pump 30 分鐘, 共 pump 1 個鐘都係得 30 - 40 ml. 我生咗亞 B 已經 6 個星期 lar. 會唔會係未上奶 ? 我而家主力都係餵奶粉, 人奶只係點綴下.

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

隻手會倦D, 不過比我就鍾意用手多D, 起碼唔使擔心會塞先啦~

禁止訪問

回覆:Gar 的帖子

別墅

我都係由電泵ma變手揸ma ,發現手揸快d又冇咁痛仲多d tim呀 !!!
每次我10分鐘大約揸到140-180ml , 雖然對手好累,但見餵到全人奶
自己都好開心

複式洋房

回覆:wendy_ho 的帖子

多謝妳呀!我會努力研究!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊