論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人第一日嚟同我出街我比咗把遮佢用, 冇話送比佢, 之後佢收起把遮當係自己既, 放假都攞出去, 算數. 但今日比我發現佢有攞咗第二把遮係佢自己將床到, 我已唔話佢知, 攞返收埋, 我諗佢唔敢出聲, 但我咁做正確嗎? 請指教.

複式洋房

回覆:charlielee 的帖子

我都有咁既經驗,但我覺得溝通問題姐,畢竟佢隻身黎打工,唔會預帶埋把遮過黎,所以佢以為你永久俾佢用都唔奇姐。
但我都明你心情,感受一樣,所以而家我會加多句用完放返去原位。
我之前好似你咁情況唔會自已拎返,反而會扮搵唔到把遮問佢係邊,之後叫佢所巿野用完放原位方便其他人下次用。大家都易落台。

大宅

家陣好彩你發現你把遮, 遲下好多野都變左佢既..所以一發現有乜野唔屬於佢既, 就問佢知唔知(你要搵個樣野) 放響邊, 我放左工你就擺番響原位啦...問得多佢就唔會咁夠膽..

複式洋房

但今次係第二把遮, 所以佢真係好"老馮"以為唔靚唔用佢就可以據為己有... 你方法很好, 但我已經收埋咗, 佢都應該知同好快會黑面, 咁點呢?

大宅

回覆:工人將物件私有化, 你們會點做?

我係你,都會將把雨遮收番埋。為左易落台,會唔會索性買把cheap cheap雨遮比佢,順便同佢講唔好再用你果把?

複式洋房

其實我不快是佢攞完一把又一把, 第一把壞咗可以出聲借第二把 (但要放回原位, 唔係收起), 因為有D真係好樣衰唔靚的, 但我怕佢係比咗人又嚟攞過, 咁真係搞唔點LAW!

複式洋房

X'MAS 就送把遮比佢!

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

我覺得你最好就送一把遮比佢啦, 但係, 同佢講, 唔可以用你其他遮, 呢把遮用爛咗, 佢自己買返, 你唔會再俾佢架啦, 否則, 佢一定會成日用爛遮, 因為源源有供應.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非講明係'借'比佢用...如果唔係,佢地係會取去自用的...
如果樓主想要番呢把傘子,直接跟她取回便可以了...

別墅

畀面勳章

都唔明點解個個都係咁,借比佢當係自己的。

首頁

尾頁

跳至