單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排好唔開心,阿仔一反小學全部問題浮晒出來...
第一次英文黙書,有92分.ok甘啦
第二次,得54分,仲要講大話,話唔系老師比的范圍.
每日放學去補習社,去到成8點幾呀,真系接受唔到,
最惱系自自然然甘講大話,昨晚打一鍋啦,
今早叫佢起身溫下書,又唔听話,又打鍋甘既.
好辛苦呀...每打一下,自己個心仲痛!
最憎系講大話,有咩事就推晒啲責任出去,我唔想佢以後同佢老豆一樣,害人!
好想好想大聲甘喊一場!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你 :冷靜 冷靜 都係冷靜

仔 : 新環境, 咩都未識應, 想佢點? 我2年前都經歷過, 大鑊過你n倍(我仔有過度活躍+專注力不足添)

你逼到佢無興趣讀書仲大鑊呀 不如冷靜諗下點幫佢仲好
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

畀面勳章

對呵, 先比時間佢識應新環境啦.

求學不是求分數, 不要單看成績, 有無了解過其他同學仔有幾多分?

又,, 佢講大話會唔會係唔想你罵呀?
子非魚 焉知魚之樂

子爵府

環保接龍勳章

回覆:好想喊,今早打仔了,仲撕埋佢本黙書部

我囡囡都係今年小一,一上小學,同幼稚園既表現的確差咗少少要小朋友先愛上學習,再愛上課本的知識真係好難一齊努力吧!

大宅

唉,發現佢系講大話唔使眨眼啦....所以好惱!
求學不用求分數,有邊個可以真正唔介意呀?

大宅

回覆 小雄維尼 的帖子

我發現補習社幫唔到佢呀,有時功課都無做又剔佐有...啲字愈寫愈樣衰...
系度唸,系咪要我唔反工自己去跟呢?呢份工反佐未夠一個月,之前都系因為佢系小學無反的,但如果唔反工,全家3口又無得食....好煩!
朝早已經好想喊啦,忍到而家...好辛苦!

大宅

回覆 akina_yeung 的帖子

我系兩件哦,呢個系哥哥,所以佢只能夠做好啲.
一齊努力!加油!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

maymay.choi 發表於 11-10-7 19:03
回覆 小雄維尼 的帖子

我發現補習社幫唔到佢呀,有時功課都無做又剔佐有...啲字愈寫愈樣衰...
我仔1年班無補習, 不過呃我話做晒功課, 又5比我對, 甘邊樣大鑊先, 仲有好多噴飯經典野, 你想知道無? 包你一地都係
你喊只係發洩, 實際係要坐低同佢傾, 再搵其他人幫(例如補習社, 學校社工), d細路有時係聽外人講野多d
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

畀面勳章

sorry, 我就係"求學不是求分數"的人. 每個小朋友對學習的態度都有先有後, 有些很快就可以適應到小學的要求, 有些就要久一些

幼稚園的活動教學是很好的構恩, 但如果小朋友升小轉去一間傳統教學的學校, 佢地真的很難一下子識應

p.s.1 我個仔當年入讀九龍塘名牌老餅幼稚園, 之後括接小學沒很大問題
p.s.2 我自己在英國讀中學, 很能感受到自發學習的好處

bbily  我都是求學不是求分數的人  發表於 11-10-9 00:25
子非魚 焉知魚之樂

複式洋房

轉第二間補習社會唔會好啲呀?
求學不是求分數,真的講就容易,有邊個唔想仔女好成績!!!但真的免強不了。
最重要都係教導佢唔可以再講大話。

侯爵府

睛靈勳章

回覆:maymay.choi 的帖子

小朋友對你講大話,就係驚你罵同打。我以前都好似你,之後又後悔打。原來獎勵更好,而家我地關係好左。越對佢惡越反效果。我仲貼左張紙在牆上提醒自己要冷靜。如真係好嬲時,暫時不理佢。冷靜左再慢慢教,小朋友資質各不同,或者讀書唔叻其他野叻呢!放鬆d!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

好想喊,今早打仔了,仲撕埋佢本黙書部

我認同黃恬恬所講,你個囝囝還是剛剛升小一遮!可能呀仔慢熱,慢慢來吧!我都經歷過,大仔今年都中一了。平靜一下先!飲杯茶食個飽先!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

回覆 回覆:maymay.choi的帖子

適當皮肉責罸是可以, 不過小心越打越反, 習慣咗就唔怕打。要認真同佢傾吓講大話係錯, 舉例佢知若果媽咪對佢講大話, 佢又點諗呢?我有個朋友個仔打到七彩, 但大話就越勁。大話原因是怕你知佢做錯或成績差後,捱鬧。現在要引佢講真話, 令佢知道就算做错了,你也會俾機會他。

打只會傷大家感情, 依家小朋友要玩心理, 有時要-啖沙糖-啖屎!

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

轉過第2間補習社,最好揾返個仔d好同學個間,到時大家一齊比賽做功課同溫書,因為我個女個時都係甘,因為第一間補習社補左半年無物進步。

另外,小朋友要一d鼓勵,例如默書有9x分讚下佢,第2次唔合格問下點解, 好過打佢,打得多自己心痛又令到佢唔鐘意返學。

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

別墅

引用:呢排好唔開心,阿仔一反小學全部問題浮晒出

原帖由 maymay.choi 於 11-10-07 發表
呢排好唔開心,阿仔一反小學全部問題浮晒出來...
第一次英文黙書,有92分.ok甘啦
第二次,得54分,仲要講大話, ...
不要打,比打自己還要痛。考試默書失手有時難勉,要鼓勵他。我兒子升中第二次呈分,數學分大跌至七十多分,簡值絕望。在鼓勵及支持下,第三次呈分,數學又上到滿分,今年己進入band one 中學就讀。

大宅

其實,無邊個父母想打仔呀,但我真系惱到不能自己了....當時跳樓的心都有了.
嗚嗚嗚!

別墅

教小朋友少不了要耐心的,不能求一步到位。讀書最紧要是引導他自覺及興趣。繼續努力。打罵我也試過,不work架,而且破坏彼此感情。

黃恬恬  absolutely agree!  發表於 11-10-8 02:41

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

如果真係唔開心,喊左出黎會舒服d咪喊下羅...有時抒發下都係好。
加油呀!一齊努力

子爵府

BK Milk勳章

樓主,慢慢黎啦,幼稚園升小一,小朋友心態仲係玩,果時我個仔咪一樣係咁,我當然唔係打咁簡單,而係拉住佢衫領,一手飛埋梳化,咪一樣係咁,所以要冷靜呀

男爵府

其實只係小一第二次默書啫,如此日子仲有排捱喎,多啲平衡下自己情緒啦,我同你一樣維維都係今年升小一,每日同佢戰鬥嗰份功課,真係日日都家吵屋閉。依家總算係守得雲開有返啲眉目啦,做功唔係太怕啦就輪到默書啦。你要明白佢哋只係5、6歲人仔,每朝七點幾返到學校,一直咁讀一直到夜晚,成十個或者十幾個鐘喎,你有無去關心過佢攰唔攰呀?有無諗下問題出係邊度?唔好一開聲就溫書、默書,聽到佢都怕啦。

vane  點止小朋友怕....大人都怕啦....樓主要自己要慢慢教..放鬆D先...  發表於 11-10-8 08:52
暑假.....咁就過咗一半啦.

首頁

尾頁

跳至