烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

終於買左隻生鐵鑊,已經用兩次九菜肥豬肉炒鑊+埋洗潔精洗好多次,用過熱水滾隻鑊摸落去隻手仲係有黑,請問有無人可以教下我應該點做好呀?因為仲未咁炒食物激死我啦!

Ericmo  我同你一樣, 結果收埋左   發表於 11-10-8 09:09

別墅

我果時都炒左好多次先唔黑,炒九菜前要先燒熱到肥豬膏出油,再將D油去塗滿成個鑊,再用九菜狂猝。。你試多幾次丫

子爵府

回覆 daisykkqq 的帖子

睇下呢d資料幫唔幫到你

周中教開鑊
放大圖片

其實金屬鑊傳熱快,煮餸的鑊氣無可比擬,一直是廚師所愛,只要懂得使用,生鐵、熟鐵、銅與不銹鋼鑊,又平又好用,就等周中師傅教大家使用之道啦!

開鑊 123
放大圖片

這類金屬鑊都要在使用前開鑊,特別是生、熟鐵鑊,更一定要做,否則炒餸不成,又極易生 。
Step1:大火燒紅鑊,放入豬油或肥豬肉煎至出油,塗勻全隻鑊,再加入菜頭菜尾,在鑊四周狂抹。
Step2:熄火用清水省淨,抹乾,再重複步驟一次。
Step3:之後用乾布輕輕抹乾,每次用後只用清水清洗,讓鑊保持油潤。

大鑊使用守則

生鐵鑊
特徵:原個倒模而來,厚而重身。受熱慢但存熱度高。
宜忌:宜大火煮鑊氣小炒、長時間燜、燉或用來煎封食物。忌煮酸性食物,炸物特別猛火,要留意火路與時間。
保養:不能用清潔劑,亦不能浸水。可用鋼絲刷省抹。

熟鐵鑊
特徵:較生鐵鑊薄身、輕身,受熱快但散熱亦快。
宜忌:宜大火煎炒煮炸,忌煮酸性食物。
保養:與生鐵鑊相同。

不銹鋼鑊
特徵:較鐵、銅鑊輕身,受熱速度亦較慢。
宜忌:宜大火煎炒煮炸。忌煮酸性食物。
保養:可用清潔劑,可用鋼絲刷省抹。

子爵府

BK Milk勳章

回覆:生鐵鑊.........求救

但我用緊生鐵鑊,已用左12年,之前唔識,買返黎洗完就用

禁止訪問

子爵府

回覆:生鐵鑊.........求救

多謝咁多位呀,為有再買多d九菜豬肉洗多幾次,不過講真,真係好難攪

大宅

我之前都係開佐幾次鑊都仲係好黑. 後來有人敎我用萬潔靈+鋼絲刷刷佢幾次(刷到佢你認為唔黑為止) 再開鑊2次就用得啦, 真係work架.
每次煮完, 洗干浄後, 都要摸干. 初初用頭幾次摸干後要搽一層油係面過夜. 用落就非常好用架啦.

daisykkqq  咁好啦,買支萬潔靈刷下佢,真係投晒降!其實而家擺左係到都無用到  發表於 11-10-12 00:30

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

開完鑊唔好用洗潔精,生鐵鑊要(索)油

daisykkqq  下!咁就慘啦,用左好多次添!激死人啦!thx  發表於 11-10-12 00:32

子爵府

真係你地唔講好多野都唔識,學到好多野,謝謝咁多位
我..........我睇下隻鑊仲有無得救先,因為就咁放左係到,個面都自己走出左d 生秀漬

侯爵府

再開過啦,買幾文肥豬肉九菜,炸肥豬肉出晒油卒下鑊,再用九菜圍卒,第二日先用抹油紙抹乾淨再用水洗,唔好用洗潔精,初初用都重黑黑地,炒多幾次就無,我會買d菜炒幾次先用。(菜唔食)

侯爵府

生鐵鑊.........求救

用肥豬肉一邊炸一邊摔。

daisykkqq  下!原來要咁多肥豬肉,我用一半乍,下次要多d先得,多謝你分享,thanks  發表於 11-10-17 12:53

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

生鐵鑊.........求救

洗多几次就得,用過咁多!都只係生鐵鑊好用但我怕污垢,所以都有用洗潔精洗,洗完抹乾就OK....可以用好耐

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用左不銹鋼鑊幾年,都想買番隻生鐵鑊黎蒸下野.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我未開鑊前,俾沙紙刷到個鑊摸落去唔鞋..先再開鑊..
開多4,5次就用..依架就超好用...

伯爵府

我都係用緊不锈鋼, 我都有諗過想轉, 因為不锈鋼開火後要等耐d先煮得, 慢d~ 不過我覺得容易打理, 同埋我好少煎(最多都係煎條魚後煲湯), 多數加水炒/煮餸~

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好買傳統果隻生鐵鑊 有一隻叫5層生鐵鑊連蓋架
有平底or圓底 仲有煎pan 價錢大約佰零蚊到
size越大越貴 家品店有售
落油開鑊之後洗乾淨就用得啦 唔會有黑色野甩出來
每次用完要烘返乾&搽d油

男爵府

畀面勳章

回覆 RSG媽媽 的帖子

可用係電磁爐?thx

RSG媽媽  我ARM ARM買左隻生鐵煎PAN 係紅日牌  發表於 11-10-15 15:39
RSG媽媽  係呀  發表於 11-10-15 15:38

大宅

虎到金來勳章

請問大家

我的生鐵鑊生銹了, 怎麼辨?

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mrsanthony 發表於 11-10-15 10:33
請問大家

我的生鐵鑊生銹了, 怎麼辨?
用不鏽鋼擦 SAN走D銹 跟住重新開過隻鑊 不可以用洗潔精洗 每用完落D水SAN乾淨 烘乾隻鑊 抹少少油就唔會生鏽啦

大宅

虎到金來勳章

謝謝啊

等我以前仲掉了兩隻生銹生鐵鑊添!

daisykkqq  我之前都掉左隻,因為整極都有黑色野,希望今次ok啦!  發表於 11-10-17 12:55

首頁

尾頁

跳至