單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

個衰人琴晚又提起,想安排個仔以後每星期2邊住,我唔同意咁樣安排,我話等法庭安排,佢就話佢會佢嘅方法做野,叫我唔好後悔一句說話帶嚟嘅後果,佢就喺我未同意之下抱走咗個仔,話以後由佢照顧,當時個係瞓著咗,我唔想嚇親個仔,所以冇同佢爭,由得佢帶走個仔……

現階段我地剛分居一年未搞好手續,我報警又唔受理,只係當家庭糾紛備案,冇咩可以做到,眼睜睜睇住個仔走咗…做媽咪嘅心情我諗你地會明,我知佢唔會待薄個仔,但我都擔心個仔…出世到宜家一直係我照顧,好唔捨得佢!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

回覆:衰人帶走我個仔…

個衰人琴晚臨走,通知我今日會上屋企執走晒亞仔啲衫衭鞋襪圖書玩具,我唔想執,但一諗到個仔要用,同見到啲野會有安全感時,冇奈都要做,宜家我好似任人宰割!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

我個心好痛…

頭先佢帶個仔返嚟執野,個仔唔肯入屋,企係冷行度…

爸爸同仔講話星期五六日要返工,仔仔留媽咪屋企,媽咪同佢去學劍,佢話唔想留呢個屋企,一日都唔想,唔想我同佢去學劍!

我望住個仔,眼淚係咁標,個仔見我喊,佢又跟住喊…

個仔唔鍾意我同屋企!
個仔話一晚都唔想留係度!

佢地走咗…佢話唔好迫個仔!
我好痛好痛心!
我覺得自己好失敗!

coupcoup  別難過  發表於 11-10-12 17:13

大宅

老師同社工話仔仔可能係唔鐘意呢間屋而唔係屋企,因為間屋帶俾佢有唔開心嘅記憶!
仔仔係錫媽咪嘅,因為佢見媽咪喊佢會撲埋嚟攬住叫我唔好喊,問我咩事!

我冇咗個仔好似冇咗靈魂,一個人對住四道牆!
衰人當日離開呢個屋企搬出去住,我同仔仔都好努力咁企番起身…今日又要面對呢種感覺!

我可以點樣即時要番個仔返嚟?

coupcoup  樣有自己的生活, 唔會常在身邊  發表於 11-10-12 17:15

大宅

畀面勳章

其實妳地點解會搞成咁

珍珠宮

好媽媽勳章

睇見你嘅遭遇, 覺得好難過.....
但我識嘅野有限, 比唔到意見你.
希望你唔好放棄, 為左同仔仔團聚一定要撐住.

祝福你一切安好.

男爵府

你要冷靜先,而家輸人唔好輸陣,你做得啱,唔好同鬥硬,你記低佢黎攞仔既時間同情況(方便第日同法官講佢d野蠻行為)你而+要做既係好好部署上法庭既野,例如你有足夠能力照顧,照你講你自己照顧開小朋友,個官判比你照計好大,我估個男都係搵人照顧小朋友,其實呢度你已經好大勝算

盡快搵律師出禁制令,佢一定要交番個仔出黎,你要相信無人可以搶走你個仔,只要你唔放棄

joannebebehk  個衰人如果唔帝簽同意分居一年離婚,我可以申請到禁制令嗎?  發表於 11-10-8 09:50
kifanbaby  同意!!  發表於 11-10-8 01:50

複式洋房

回覆:衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

不與他硬撐有個壞處!
若然他真的有能力照顧到bb,一段時間後,上到庭,法官會以「因為bb現時由爸爸照顧開,為免打擾小朋友的生活模式」,因此有機會判給個男人。加上小朋友是男子判給爸爸的機會又大些。
因此我建議:不要怯,同他硬撐過。當然不是指要你哭鬧或用暴力啦!你可找一兩個朋友陪同上他處要求取回小朋友。若然他拒絕,你直接在他住所打999報警。指控他在未得你允許下抱走了小朋友。若然他有言語的恐嚇或實質的暴力,你都會要保持冷靜,不要還擊他,而是直接向警察講出。如果他真的做出這些刑事行為,不但會監禁,而且將無法取得小朋友的撫養權。
不要怕!若然這個男人不值再一齊,而且他現在這樣傷害你。那麼他就是你的敵人! 如果你還存憐憫之心或是怯懦,你就將失去你的兒子了。
放心,只要你堅強一些,撐過這一關,你和你的孩子就會有幸福的將來的了。

燁媽媽  同意,不要灰心,努力  發表於 11-10-8 08:40
bng888  正確  發表於 11-10-8 02:46

大宅

fayeyin666 發表於 11-10-8 02:30
若然他真的有能力照顧到bb,一段時間後,上到庭,法官會以「因為bb現時由爸爸照顧開,為免打擾小朋友的生活模式」,因此有機會判給個男人。加上小朋友是男子判給爸爸的機會又大些。
fayeyin6666~~律師都有提過呢點,佢叫我想法子留仔仔身邊,唔好俾時間佢地建立感情,到時法官會以小朋友現況判俾個衰人機會大!!
衰人背叛婚姻唔要呢個屋企,同個女人一齊住,如果仲要判埋個仔俾佢,我屋企冇咗,連仔都冇埋!

大宅

回覆:衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

我地共識唔到

我知佢係想見多啲個仔,問題係佢自己工作上時間配合唔到,所以想夾硬要將個仔分開2邊,方便自己見個仔,佢根本唔係同我傾,而係要我同意!
共識唔到!

我以唔影響個仔就大前題…佢覺得係我自私霸住個仔唔俾佢見…

我OK佢每日見個仔,但佢工作時間長唔穩定,所以佢唔得!佢當初搬住同區都係想方便放工上嚟見到個仔…我都OK,但只係上個一次!
佢要放假先見個仔,我OK,就算次次11/12點個仔攰到瞓着,我心痛都冇出聲!
叫佢盡量安排個仔放假先夜返,佢又話份工唔得!
就算共同撫養都冇可能判個仔,每星期2邊住啦!
佢知我俾咗法援搞,發晒火話一拍兩散,搞破產,等我一毫子都冇!

因為佢想去家事法庭搞,但樣樣野都只有佢提出,我只可以同意同配合,否則就係我唔合作唔同佢傾!

大宅

我想大家教下我用咩方法氹佢俾個仔留係我身邊先…

佢宜家都未安排到人湊仔!

男爵府

衰人帶走我個仔…我點樣可以即時要返個仔???幫下我!!!

你應該盡快揾個社工幫你,講明係你湊,係你照顧開,佢未平靜下硬搶個仔走,依家極擔心佢安危,社署的家庭及保護兒課係唔會唔理的

joannebebehk  我有社工跟開架,但佢一味叫我用軟功同佢傾,唔好硬撼自己曳抵.....佢冇同我提過你講果樣野!!!!!  發表於 11-10-10 01:36

子爵府

陪月勳章

可唔可以話係佢工作時間你幫佢揍住先?放工接返個仔?

joannebebehk  我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做,如果所有安排&穩定晒就好難要佢俾仔仔返嚟住!   發表於 11-10-10 01:44

大宅

carol1030 發表於 11-10-9 22:46
你應該盡快揾個社工幫你,講明係你湊,係你照顧開,佢未平靜下硬搶個仔走,依家極擔心佢安危,社署的家庭及保護 ...

我有社工跟開架,但佢一味叫我用軟功同佢傾,唔好硬撼自己曳抵.....佢冇同我提過你講果樣野!!!!!

大宅

史科菲 發表於 11-10-10 01:33
可唔可以話係佢工作時間你幫佢揍住先?放工接返個仔?

我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做,如果所有安排&穩定晒就好難要佢俾仔仔返嚟住!

侯爵府

瞓得好勳章

你呢家應該先報警~備左案先~~
之後再搵單親家庭社工~佢地會教你點做~
之後就應該去法律援助處~搵個到律師幫手~

我同你都算差不多~不過我仔仔大了~
佢係用錢去吸引左我個仔走~~之後唔想比返我~
所以我去搵單親社工~之後去家事法庭打官c~
但我無請律師~我自己自辦的~

joannebebehk  單親家庭社工>>>未聽過,天日問一問先  發表於 11-10-11 01:23
joannebebehk  已報警備案,亦已申請法律援助!  發表於 11-10-11 01:22

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:史科菲+發表於+11-10-10+01:33+可唔

原帖由 joannebebehk 於 11-10-10 發表
我宜家就係咁樣安排爭取見多D個仔......但係辛苦咗個仔!
我要喺佢未安排好湊仔D野前,要佢暫時先放棄咁做, ...
咁衰d講句,除基本衣食住行外,不防額外做多d野tum個仔,好似小食呀,精美食物盒,小玩具(個c6唔知),而且保持平靜,千祈唔好講c6壞話,等佢覺得你安全。個c6遲吓煩可能會嫌個仔煩,個仔會主動跟你和好!

joannebebehk  個衰人未必會覺得煩,因為佢冇時間,可能係個女人覺得煩!!!!  發表於 11-10-11 01:29
joannebebehk  我已開始做多D~~"好似小食呀,精美食物盒"<<呢個good idea!!!  發表於 11-10-11 01:27

複式洋房

至少先協商每日探視,這樣你不會太傷心,然後盡快搵律師看能否出禁制令.好了解你的心情...抱抱...

大宅

多謝關心…

當日爸爸一時衝動帶走仔仔,但佢未做好準備,爸爸話仔仔今個月跟番我住,佢安排好嗮後仔仔下個月去佢度住!我問仔仔呢2日情況,佢話冇人同佢沖涼,冇食中午飯,返學好肚餓,要等到茶點先有野食!我亦有同仔仔講過當晚事件發生經過,我話唔想令仔仔受傷,所以冇同爸爸爭,而我喊係因為我好錫仔仔好唔捨得佢走,佢靜心聽同點頭!律師建議我盡量同爸爸傾,俾仔仔留我身邊,咁樣有利爭取撫養權,但果晚發生嘅事,要再返轉頭傾…係好難!

maggielau0705  冇人同佢沖涼,冇食中午飯,返學好肚餓-->快d同社工講備案先啦~  發表於 11-10-15 01:29

大宅

我了解到你難過焦急的心情, 不過再細心想一想

仔仔跟爸爸有好處, 跟媽媽也有好處
只要你兩方都能妥協大家都比到時間同關心, 穩定的生活, 小朋友便會有得著

仔仔要學習做男性也很需要爸爸, 好彩佢爸爸沒有掉低佢唔理, 而且你也很緊張個仔
他得到愛的, 只要你兩都會付出, 想見他, 想跟他相處

努力!

首頁

尾頁

跳至