夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家屋企食飯係點夾錢法?事緣係無論99生日或者其他喜慶節日食飯,c6屋企都一定除6份(c6有6兄弟姐妹),本來無乜所謂不過眼見大姑奶一家連埋女婿外孫6個(5個大人都有搵錢,佢又成日話個女係保險公司高層搵好多,個女婿又係金融奇才)又係比一份,我地一家3口又比一份,有個姑奶一個人搵三個人洗又係比一份,覺得好唔公平!我外家就係計人頭,大人當一個,中學生當半個,小學生唔計,我覺得公平好多囉!其他人試過同大姑奶講,話佢d仔女都出身,不如計埋佢地個份,佢就話唔得,佢屋企一向都係咁,d仔女要供樓又要養細路又要去旅行,邊有錢?亞姐我地夠要供樓我個細路夠要讀書,咪又係要比,佢仲發爛渣話我地不如去搶,佢d"細路"d錢都要計,要佢地比就唔黎食!其實佢地黎唔黎食飯我地真係無所謂,不過真係覺得好過份!

white1  得到咪算囉,終於係一家人,何必咁呢?  發表於 11-10-15 10:37
bongbongpatty  介意既咪吾...一齊食飯law,,,分開食...  發表於 11-10-15 02:18
美亞  好簡單JE.任何日子都各家庭分開同99過LO.  發表於 11-10-10 23:40

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果咁樣
計家庭會FAIR D

大姑奶的女婿外孫計一份

MYbbzone    發表於 11-10-13 20:29
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

侯爵府

醒目開學勳章

我男女家都係計仔女人數黎除幾多份的. 即係同你地而家一樣計法. 我地2邊都無人覺得有問題. 有時做節如團年飯, 佢亞哥一人出晒錢唔駛夾(佢搵得多錢, 無細路, 同埋係佢自己自願提出的). 而我女家, 平時係除3份, 若知道有一個手緊既就除7份, 手緊那一個即係最細那一個就只俾一份, 我同另一個唔手緊既就俾2份咁law. 我地可以唔俾埋的, 但係夾錢係一個責任, 所以都想佢負下責任, but我地就幫補少少咁law. 我地唔覺得有問題呀.

男爵府

I personally think this is quite a trivial matter, why get upset over it. It only happens a few times a year, it makes you sound very small-minded.

gk678    發表於 11-10-10 16:56

大宅

好媽媽勳章

^^你個姑奶都唔係太差,一個拖6個!
我老公個面的姑奶,一個拖圍半人食飯。(女婿外孫加加麻麻真係有圍半人)
但夾錢依然都係夾一份錢!^^
國有國法,家有家規,上輩定下的規則,改不了。

gk678  "國有國法,家有家規,上輩定下的規則,改不了。" 無錯  發表於 11-10-10 16:57

男爵府

我地屋企人少, 通常1個請哂, 果個通常都係我亞哥~
我覺得如果咁多人, 計人頭又好似太盡, 計家庭就最好
咁你姑拉, 唔理佢有無老公, 都應該佢一份
如果佢D仔女未結婚可以1份過
如果佢D仔女都有家庭就應該多計1份

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:食飯夾錢

我自己屋企同99個邊都係一家家咁計

大宅

食飯夾錢

我覺得咁樣有d計較囉。。。 倒返轉頭你外家係咪都係計人頭夾錢先??好似我呀媽同呀姨佢哋食親飯都係計兄第姊妹(家庭單位)人頭,除非好似我咁結左婚先(有時)要夾,我細妹,細佬表弟妹未結婚就一定唔駛夾。。。

大宅

畀面勳章

我哋逍常都係以家庭計... 我同老公咪入埋我老豆啊媽咁樣為一家囉... 我啲表妹、表弟帶埋男/女朋友唻,都當埋係佢哋果家人計...

大宅

雖然數還數路還路
但計人頭真的太絶情了

竟然一直以來的規則是這樣
就不要被人覺得太小氣突然要這樣算
一年最多當出外吃飯12次
算啦

可能她們給6299的錢會多些呢

Lilo  c6屋企係個個星期吹雞食飯!而且佢地講到明c6係仔,養99係佢責任  發表於 11-10-11 14:15

伯爵府

我地兩邊無論幾多人都好, 都係一個俾晒, 一人一餐, 唔洗夾唔洗煩.

banbanmm  如果一人一餐,樓主人數少,姑奶人數多,都無俾少到架!  發表於 11-10-13 21:04
Lilo  我贊成呀!  發表於 11-10-11 14:18

複式洋房

有得夾已經好好
我老公個邊冇人會夾錢, 只有我老公比
姑奶10次會比2次, 另一個完全唔比, 仲成日問奶奶拎錢

講真都一家人, 冇計
唔同唔叫佢食咩?

我個邊都係冇夾錢, 不過就一人比一次, 冇計得咁清楚, 不過大家都自律.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

一個個咁計又好似特別針對人口多果d人咁嘅,
或者你地可以試下,夾錢食飯依家係由幾兄弟姐妹夾錢食,不過已經結婚而自己有個家嘅孫就比錢老人家買野食,$500好,$1000好,老人家有錢落袋又開心,你地人口小嘅又唔洗覺得sin左!
其實如果一家人要講到要計人頭,真係唔係咁好,好似我奶奶咁仔女連新抱&孫一家9口,之前有親戚提議要計人頭我地都好反感!!!真係情願唔食嫁,原因唔係錢嘅問題,而係條氣唔順嘅問題!你唔可以歧視人地生得多囉,即係我都有串我老公個阿姨,你唔抵得人地人多食飯,你都可以生多幾個嫁~~~
呢d純粹個人意見,無意串你嫁~~

男爵府

一家人, 唔洗計到咁足啦!

水晶宮

我都係按家庭俾-份,但出來做嘢既,就自己封利是俾長輩。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

食飯夾錢

del

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

食飯夾錢

老公阿婆三家人都係咁,一家7人(有些帶埋女友),一家4人,我老公3人(連老公個妹,永遠唔比$,每人夾一份,好唔扺嫁!但無計,放係心到! 上年改制,計大人頭真係公平好多!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我覺得好似你姑奶咁,一個人搵三個人份,或者可以叫佢唔洗比之類...
大家兄弟姊妹一場,大家互相幫助下..

子爵府

玩具勳章

回覆 回覆:Lilo的帖子

我都係計"家庭"數目,
反而我係成日一個人出席飯因為我c6好多時假期都要返公司做嘢。
又唔係好大數,
計咁足唔係咁好。

首頁

尾頁

跳至