夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家人好難計得那麼清楚,我c6不喜歡我太計較. 但是,我試過一次...我c6和佢哥哥一家4口,再加62,99,共8個人去旅行,我們2個未有小孩,佢哥哥一家4口. 我們打算一起夾份請62,99一起去旅行.點知...條數係把總數除2,即2家人份,一份我, 一份佢哥哥,即係我和c6要比埋佢2個小孩果份.當時,有點0咀,好在,果次係去大陸玩3天,之後,佢哥哥說再一起旅行或者去海洋公園,我c6說ok好,但係我說夾不到時間不去啦.其實我是不希望到時又要比埋佢2個小孩果份law....,c6問我什麼原因,我同佢說明,之後c6話我同佢家人太過計較,叫我改.但係,我真係覺得自己沒錯law,我又沒有向佢家人討著數,相反,我地被人討著數,錯的不是我.

gk678  咁你快d 生返三個, 咪抵返晒囉.  發表於 11-10-14 14:52

珍珠宮

現實問題真好煩!

老人家梗想一家大細去食飯啦,咁條數點分得架?如果家家都係細路就分幾家人都岩既,如果有人仔女大晒又搵錢都唔夾就好老套囉!我識一個家庭友abc三個仔女,c持住自己搵錢少就永勢唔出,得ab出,但b係單親,都唔好意思洗佢錢,結果有時局住a出晒!大佬呀,十零個人頭找數真係郁下都幾千架,又唔係唔洗比家用,咁真係好大開支囉
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

按家庭計
叔仔一家4 口,6年前仔女都13及14歲,而加仲+埋女個男朋友,即5個,

我地就2位,後黎囝出世,即係2大人,1bb.

男爵府

好彩我無姑9

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

大宅

食飯夾錢

我媽個代仲搞笑。佢細佬興有大食大。帶埋老婆仔女。唔會夾錢架,睇到我眼火爆。我媽又開唔到聲叫佢夾或比。我變左小左同舅舅食飯。費時我見到又火爆。人人都有負擔架啦,知線架。但佢同老婆又好鐘意買野架喎。慳人地唔慳自己。點樣打掣呢類人而唔損大家親戚關係?我同細佬好自律真係,未結婚就兩姐弟爭比錢。但大家結左婚就會好自動夾錢。有時諗我同細佬諗野仲成熟過我舅舅。老公方面之前都仲係一人一餐之後就大家有小朋友就開始夾錢囉

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:食飯夾錢

我們是計人頭,但吾計老和讀書個d. 將份錢除餘下的會頭

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

食飯夾錢

我覺得呢d係家族規矩,無話岩唔岩,有時唔同意亦無謂出聲。

我自己屋企同老公果邊通常都係按家庭單位計既,但如果係去旅行,食buffet 比較明顯數個人收費既,就或者會跟返實際人數計。我覺得多少幾個都無所謂,一年幾次姐

活在當下,愛得及時

子爵府

算吧........一家人,別計較..........

gk678  真係當一家人咪係囉......  發表於 11-10-14 14:55

水晶宮

pm1202 發表於 11-10-13 23:31
我覺得呢d係家族規矩,無話岩唔岩,有時唔同意亦無謂出聲。

我自己屋企同老公果邊通常都係按家庭單位計既 ...

我c6果邊食buffet都係按家庭計,因為次次都叔仔老婆争住碌卡(可以儲積分),跟住由佢計數收我地一半,咁我地2 大1bb,由c6一個人搵$,就變相津貼左佢一家5 口,5 個人搵$既人食飯.
我同佢家人感情一般,所以係會計較.

Lilo  我都係差唔多,5個人搵錢又係比一份,一個人又係比一份  發表於 11-10-14 14:37
evafung  叔仔老婆有D老土law,佢地5個人搵$,重要你兩公婆夾埋佢地果份,真係做得出....  發表於 11-10-14 13:19

男爵府

按人頭計好似吾係咁好睇,按一個家庭計可以喇 ,大節曰食飯一年吾到10次,吾通又計邊過大食邊過細食,一家人齊齊整整食飯已好難得,睇開d ~

男爵府

我男女家都冇問題, 係計家庭2:2+BB,

最大問題係我大伯家 VS 我爸爸
大伯一家12人連工人=13人
我爸爸一家6個+BB = 7人
成日同大伯食飯都係 $$$$/2, 吓吓都4個位數字.
我好唔喜歡我D堂姊堂哥, 唔俾錢食到算, 重要"打包".

男爵府

補充:
佢地唔係食剩而打包, 係另叫XX炒飯 / XX炒麵. 做佢地明天既LUNCH.

pm1202  wa!! 咁都做得出...  發表於 11-10-14 23:01
Lilo  嘩!極品到無朋友!  發表於 11-10-14 14:38

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

evafung 叔仔老婆有D老土law,佢地5個人搵$,重要你兩公婆夾埋佢地果份,真係做得出.... 發表於 半小時前

今年中秋食飯,酒樓有一支紅酒送,叔仔個女馬上話攞去男朋友屋企,另外有盒月餅送,叔仔老婆無問過99.我地要唔要,又馬上話"益左我la",正cheap精一族.

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

呢個係一個好易有拗叫嘅問題,
因為我老公嗰邊都曾經出現過,
最後解決都係大人當一個,人頭計,
個個都仲係細路嘅時候咪可以一家計lor,
到大家都結左婚,有埋仔女,有d帶埋工人出黎食飯,如果唔係人頭計,真係好唔公平,
叫你老公出聲,或者叫你老爺,奶奶出聲,d長輩唔鐘意d"外姓人"加意見,有咩交返俾佢地同姓人處理啦!

KARYKARYKARY  外姓人~~~其實我都唔係想跟佢性.....  發表於 11-10-14 16:37

子爵府

wyeth冷知識勳章

過時過節食飯唔係多次,最一圍左右,一係c6+大伯夾份請,一係姑9兩公婆請,因為姑9帶埋個99來.....

子爵府

6兄弟姐妹每人一份,其餘個D一個家庭一份!
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

大宅

講起食飯夾錢,我就嬲
我62果幾兄弟成日扼我62錢甘,如果我地同62一齊去食飯,我地人多就計人頭,如果62同99兩個去就計家庭,邊有甘衰架,一時一樣。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我媽/ 99嗰面都係, 我地呢輩出黎做野FIX咗每個人頭一個銀碼, 黎唔黎都要比
1. 媽嗰面就 $/人 每次食飯OR活動計(e.g. 拜山) , 餘數媽佢地幾兄弟除
2. 99嗰面就 $/人 半年比一次, 到食飯就攞D錢出黎, 餘數99幾兄弟除
3. 我自己屋企慶祝呢就同哥哥通常一個埋單一個比錢阿爸阿媽買野食, 如果嗰餐食好野, 太貴就除兩份, 過節就阿爸/阿媽比

大宅

回覆 mymelodybb 的帖子

我覺得你唔好咁小心眼啦, 99生日或者其他喜慶節日食飯有幾多次,咁計較何苦呢,又唔係食九大"鬼",能力負擔得到咪算囉!

首頁

尾頁

跳至