跳至

首頁

尾頁

男爵府

問佐幾個媽媽,都說她們的小朋友在interview期間只需要填顏色,老師並沒有向小朋友發問問題,這樣如何考小朋友呢?你們都是這樣的嗎?

男爵府

唔係喎,我朋友個仔話:老C攞左堆字卡要佢讀,有普通話及英文字卡...

大宅

唔係喎! 我女話入到課室有3個老師, 未輪到的小朋友在填色, 輪到她時外籍老師問她有關 animal 的問題, 比hints 去估係咩 animal, 仲有普通話老師比字佢讀.

大宅

回覆:ES 的帖子

我個女出來都同我講要抽圖畫,之後用普通話回答!

大宅

填顏色只是在小朋友見老師前做,等老師叫名,就會考小朋友中文和英文的程度!

YanYan0116  你小朋友好叻呀, 可以講得咁清楚比你知.  發表於 11-10-11 11:52

大宅

回 YanYan0116: 唔係呀! 我問幾個小朋友家長,佢地D小朋友多數忘記大部分,有小朋友記得有認字, 然後其他小朋友才記番起,每人講小小,先可以知幅大圖畫呀!

別墅

回覆:今年玄圓的interview安排---超流呀

我諗大多數形式都一樣,不離考中,英數,普,講故事,畫圖畫,考反應等等
但我對考家長嗰part好反感,毫無交流,只係要家長自己不斷講,仲擺個計時器係枱,如果你朋友同你傾計,但又不斷望個鐘,你感受會點:;pppp::;pppp:

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我個女話老師俾一本中文書(用普通話)及一本英文書叫佢讀, 之後問問題喎, 填顏色係等候期間俾小朋友做的~

大宅

我都不是太喜歡被計時的感覺, 但我亦知有些家長喜歡長篇大論,要在有限時段,見幾百個家長,這不失為控制時間的最佳方法!

禁止訪問

引用:我都不是太喜歡被計時的感覺, 但我亦知有些

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地只有一日INTERVIEW, 有點"快刀斬亂麻"的感覺

男爵府

但我的女兒說,她全GROUP的小朋友真的只有填顏色而已,並沒有問問題,然後就可以離開,是否一早已說明那GROUP的小朋友不會被取綠,只是"應酬"下D家長?

別墅

不明白為何會有IN 家長D 一PART:;pppp::;pppp:

yoeydaddy  學校唔想收一D怪獸家長及直昇機家長!!!!  發表於 11-10-12 13:20

大宅

引用:但我的女兒說,她全GROUP的小朋友真的只有

原帖由 piglet_be 於 11-10-12 發表
但我的女兒說,她全GROUP的小朋友真的只有填顏色而已,並沒有問問題,然後就可以離開,是否一早已說明那GRO ...
你上午見定下午見?

別墅

回覆 piglet_be 的帖子

有時小朋友interview後未必會願意講番之前發生的事,你要知道小朋友係陌生的環境下唔記得都唔出奇!!!
可以話比你知interview中有要求小朋友用普通話讀中文故事書及讀英文故事書,問問題(用普通話)後寫簡單中文字,外籍老師問問題等(聽說讀寫都有考...)。
今年比以往要求學生及家長的素質並沒有因屯元區多了直資而降低,反而提升!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁家長睇完video後答問題是否廣東話 or 英文回答都得?

大宅

回覆 sarahtsw 的帖子

Up to you (cantonese n english both ok). My girl also took the interview on that day.... she claimed not did well on PTH question, but Eng part was ok so far. So worry ..... By the way, the interview occured 30% of total score, i.e. 15% of the children; 15% of the parent.

大宅

回覆 sarahtsw 的帖子

家長可以用普通話, 廣東話,或英語回答, 用甚麽語言都不影響 interview 結果! 我估計學校看重的是家長的身教及言教,會否家校合作去教育孩子,多於家長能否說多國語言!

wynnehung  有同感  發表於 11-10-13 23:55

大宅

回覆 piglet_be 的帖子

這真是太奇怪! 會不會你的小孩子太尊注填顏色, 而錯過了老師叫名去 interview??

大宅

咁請問見家長有咩問呢? 睇完 video 當傾計咁傾, 無 topic 咁傾又點傾呀.....

yoeydaddy  家長interview中看片後問家長如何處理片中的事,做家長一定會遇到!!!!  發表於 11-10-13 13:53

首頁

尾頁

跳至