跳至

首頁

尾頁

別墅

我知呢類問題經常出現, 但真心求教!
先講下我既背景:
2008 Apr 女 - 讀緊德望K1
2009 Aug 仔 - Apply 緊 K1 (都係KV/SC/HKPS/PC/MS果d)
家住馬鞍山, 於黃埔有物業!小時於奉基畢業(當時還未有千禧)
個女如無意外就唔使點煩啦, 但係就諗緊個仔!
佢無宗教, 得10分!
有能力起34/41置業抽獎, 但諗緊萬一唔知派左去邊呢?點算?
當年我讀FK,佢仲係新校, 無乜特別! 唔知而家點樣!? 有人贊有人彈!
20分入FK好, 定係搏一次抽34/41好呢?

我係回流既, 其實唔係太清楚大抽獎玩法!
我既情況應該點好呢?

請幫忙!! 感激~~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:Dilemma 34,35 定 41??

你等你細仔有結果先再計劃都未遲。

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

別墅

回覆 doryee 的帖子

其實我都知仲有一段日子, 但係我哋想換屋, 所以想Plan定!
睇屋計數, 搞下搞下都幾個月。

咁我想問, 如果因為想入網內小學而置業, 最遲要幾時買?
P1開學前一年?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:MC-煎 的帖子

如你要揀校網可以在升k3前搞掂,因高班開學無耐就要交自行申請表同地址証明

MC-煎  唔該晒  發表於 11-10-12 17:23

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

複式洋房

睇個女讀德望機會有幾多,如果不大,都要揾後著,睇吓個仔需唔需要一齊。

大宅

咁有財力就不如讀國際學校英基直資私校等等,何愁抽籤或受地區限制。

別墅

icestone 發表於 11-11-22 23:18
睇個女讀德望機會有幾多,如果不大,都要揾後著,睇吓個仔需唔需要一齊。 ...
佢好鍾意GH, 我都係!
所以唔會轉校!

我唔想為左個仔, 犧牲個女!

別墅

Bchens 發表於 11-11-22 23:30
咁有財力就不如讀國際學校英基直資私校等等,何愁抽籤或受地區限制。

...

個人好唔鍾意國際學校!
事實係, 我知道太太懷孕後,我兩夫妻就結束所有生意, 回流俾下一代接受香港傳統教育!

大宅

Quote:
MC - 煎
'個女如無意外就唔使點煩啦, 但係就諗緊個仔!
佢無宗教,得10分!
有能力起34/41置業抽獎, 但諗緊萬一唔知派左去邊呢?點算?
當年我讀FK,佢仲係新校, 無乜特別! 唔知而家點樣!? 有人贊有人彈!
20分入FK好, 定係搏一次抽34/41好呢?

我係回流既,其實唔係太清楚大抽獎玩法!'
-----------------------------------------------------------------

你知道個仔無宗教得10分,又考慮於34/41網置業抽獎,又計算到有20分入FK.其實你巳好清楚大抽獎玩法. 聽聞近年fk升中派位不俗. 買大定買細,任君選擇.

別墅

回覆 Bchens 的帖子

其實係我朋友話我知分係點計!
至於學區, 我係有概念既! (因為我係起何文田讀過中學, 但中途就去左外國)

到呢刻, 我都唔清楚, 例如:

咩學校會留幾多位俾第一階段?,最後階段有幾多位?
同埋最重要:最後階段既所謂抽籤,係咪純講彩數, 同分數無關?

大宅

升學詳程一言難盡。其實坊間(如書局)有好多升學天書有詳述。我個人會買幾本(由個仔考小一前兩年開始)參考及比較一下啲資料。我亦會上明報教育網了解下最新升學資訊。最好亦知道升中流程。對選擇合適小學時有幫助。希望父母們所花費嘅心力唔會白費。我有啲朋友為子女做盡準備功夫都考唔到心儀學校。最終嗰句,要保持平常心。唔好以是否入到名校來判辨子女是否能幹。能夠俾到愉快學習環境、培養到信心同求知嘅熱誠,其實每個小朋友都係可做之材。唔好意思,只係有感而發。

大宅

回覆:Bchens 的帖子

Sorry, 係「可造之材」

大宅

35,34校網的小朋友,中學是否可以報讀41校網?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:35,34校網的小朋友,中學是否可以報讀41校

原帖由 Guaguamaman 於 12-01-13 發表
35,34校網的小朋友,中學是否可以報讀41校網?
34、35、41都係同一個中學網。

大宅

那爲什麽好多家長要搬去41校網去?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:Guaguamaman 的帖子

可能佢地鍾情某間小學

大宅

回覆:Guaguamaman 的帖子

名校多嘛。

首頁

尾頁

跳至