論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear all,

揀緊新菲傭, 見有一兩個 files 話佢地係以色列 takes care of elderly. 第一二年的月薪是 US$500. 第三年己加到 US$ 1000. 咁咪貴 HK 成倍? 我電話度問其中一個話 HK 只有大概
US$500.
佢話知道, (當然) 話唔介意.

請問你地的菲傭有冇係以色列做過? HK OK?

Thanks for any information!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

culver 發表於 11-10-12 10:07
Dear all,

揀緊新菲傭, 見有一兩個 files 話佢地係以色列 takes care of elderly. 第一二年的月薪是 US$50 ...

我工人係以色列做過8年
係我家做左兩年半...
不過佢resume話佢係以色列人工係 us$2000/year喎
我冇証實真定假

珍珠宮

我工人未到,睇 file 話佢都o係中東做過,不過唔記得o左邊到。但我相當肯定人工唔會高得過 hk,因為我個相熟 agent 話佢地o既 dream path 係中東 -> Singapore -> HK -> 最後歐美。除非佢o個家人特別俾得好多~

大宅

甘我誤会咗: US$1000 是年薪不是月薪? 甘咪得 around HK$650 一個月?

Well, 黎 HK 做工人可以多成 HK$3000 人工一個月, 点解甘多菲傭唔知足, 唔努力做好分工?

複式洋房

我個菲傭佢首先在新加坡做兩年-->走時人工SG340/月,假期1日/月
跟住在中東黎巴嫩做四年--> 走時人工USD400/月, 冇假期
然后在我家工作1年半了-->人工HK$3580/月, 好多假期(4日/月+勞工假)!!

佢都唔知覺得香港幾好, 人工高, 多假期, 又安全(因在中東工作時, 成日聽到屋外有槍声), 你話如果攞到居留權仲正啦 ! 死未 !

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

死人PK震府, 可唔可以為我哋著想呀
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

首頁

尾頁

跳至