母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔一歲了,而家基本上只係早晚會埋身喂佢食人奶,佢唔係全人奶b ,
我返工佢都會食一至兩餐奶粉....
但係而家屋企人不停叫我幫佢介左人奶佢......
話bb 一放工見到媽咪就要搵奶食,要跟住我,咁樣係唔好..
我而家都 15/16 緊....到底要唔要好恨心幫 bb 介左人奶....
畀佢做奶粉b 呢 ??? (唔係話奶粉唔好,只係我仲有好多人奶,我又覺得阿仔食人奶好開心同健康d)
有無其他媽咪畀到意見我呢 ??
Thanks !!!

子爵府

好媽媽勳章

唔使理d人啦,返工已經見唔得bb耐,放工比bb chi住,有mud問題?如果有一日,你bb唔需要chi住你(因為邊個餵奶樽都一樣得),你就傷心都無謂啦

大宅

回覆 ava@yu 的帖子

點解唔比bb痴你, 我都唔知幾想我個b痴我要飲媽媽奶, 可惜我返左工一個月左右, 佢就唔多like埋身餵, 又咬我, 又扯我個奶吱吱, 痛c我, 於是我而家係全泵媽, 加上99湊, 佢唔係好痴我, 我都唔知幾唔開心, & 我而家發覺我成日都掛住泵奶, 冇乜親子時間, 所以我都 plan 緊同佢戒人奶, 我想多d時間同佢玩, 但係如果我係你, 而你個b仲肯飲媽媽奶, o甘就係好好o既親子時間, 我就c都唔同佢戒住, 等佢自己戒

男爵府

好媽媽勳章

同意! 痴住媽媽有乜唔好? 到阿仔十幾歲時, 你想佢痴你都難喇, 而家唔痴等幾時?!

大宅

引用:同意!+痴住媽媽有乜唔好?+到阿仔十幾歲時,+

原帖由 Horace_b 於 11-10-12 發表
同意! 痴住媽媽有乜唔好? 到阿仔十幾歲時, 你想佢痴你都難喇, 而家唔痴等幾時?! ...
Agree no need to care what others say. Just do what you think is good for you and baby.

大宅

回覆:阿仔一歲了,屋企人迫佢介人奶......點算好?

樓主,我想問下你只係早晚喂人奶,咁返工咁長時間唔會好谷咩!我下星期返工嗱,未知點安排。
不過冇論點都好,人奶有好多抗體係奶粉冇,所以一定要堅持。

男爵府

jwybb, 你下星期返工, 你BB幾大?
其實BB到1歲, 只飲早晚兩餐奶巳足夠, 而我地身體亦可以慢慢去適應只餵早晚, 我BB 14個半月大, 我都只餵早晚, 中間無泵的, 唔會谷, 因為身體巳調節好

男爵府

樓主, 唔駛理人地點講架, 我99個邊由BB一出世開始, 巳叫我餵/補奶粉, 講到而家BB巳14個半月都仲講緊(C6都幫99), 但我有我自己既堅持, 而且BB好鍾意媽媽奶呀, 哈哈...

男爵府

go ahead and ignore what others said, nothing is better than mom's milk, I fed my daughter till her 3 yrs old and she is healthy and seldom get sick

大宅

引用:jwybb,+你下星期返工,+你BB幾大?其實BB到1

原帖由 fishcowcow 於 11-10-13 發表
jwybb, 你下星期返工, 你BB幾大?
其實BB到1歲, 只飲早晚兩餐奶巳足夠, 而我地身體亦可以慢慢去適應只餵早晚 ...
我BB只有12 week, 好希望可以喂人奶喂到最少半歲,係公司唔可以泵奶,我而家一直係屋企都係一日泵4次,每隔6個鐘一次,仲有凈可以儲冰奶,所以返工中間嗰餐唔泵,太谷去廁所擠走少少,希望奶量唔會跌!

大宅

回覆 wendy_ho 的帖子

我真係好唔忍心架!!!因為喂阿仔食奶時真係好開心....不過屋企人太多意見....搞到我都唔知道點算好 ..
到底係真係要介定係唔需要介....

伯爵府

你係佢媽媽, 點解要其他人幫你做決定?
你有奶的話, 一早一晚埋身食, 有乜問題?
餵奶都係親子活動, 冇人代替到你.
堅持!

ava@yu  好,我一定會堅持的~~  發表於 11-10-13 10:27

大宅

回覆 jwybb 的帖子

而家我中間時間唔會谷架!!!我剛返工時都要中間時間去泵奶的,後來就慢慢就變左早晚阿仔先至食~~~

大宅

JessicaLeo 發表於 11-10-12 13:45

點解唔比bb痴你, 我都唔知幾想我個b痴我要飲媽媽奶, 可惜我返左工一個月左右, 佢就唔 ...

bb 唔係我湊,主要是我媽咪同工人一齊湊,可能佢地都係擔心我回家休息唔夠,
因為我一回到家bb 就一定要跟住我,邊個都唔跟.

我阿b 之前都有咬我架!!!仲損晒添,所以佢每一次咬我,我就會話佢,同埋 " 了 " 開佢個咀仔,
同佢講,再咬媽咪就唔畀你飲架啦 !!!
而家每一次都好食得好好了!!無再咬我.

你試下同bb 講下 ~~佢地會明架!!!妳都唔好放棄呀 !!!要keep 住喂呀!!

大宅

O甘我再試下先, 係個BB 幾大? & 你每次埋身餵, 佢食幾耐? 我個囡囡之前仲肯埋身食O既時候, 都係食8 ~ 10 MINS 就停, 之後又2個鐘左右食一次, 好鬼密.....當我返工2個月後, 埋身餵, 5MINS 就唔食, 再加埋佢咬我, 扯我, 於是我冇再埋身餵

大宅

我覺得埋身餵方便加省時,咬同損可能是必經階段,如果奶量夠,佢飲果時啲奶好似有止痛作用噤,好快就唔痛,我都唔理99,三歲幾照餵,依家好舒服,鐘意幾時餵都得,等佢自然戒好啲掛!

ava@yu  好叻阿!!可以喂到三歲!!!  發表於 11-10-14 12:42

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊