樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

我租住左一個單位差不多四年,近來因為吾夠住所以吾租搬走左,九月尾已經交吉,臨走仲比個agent話我有野爛要扣我錢(其實只係有個廚櫃櫃門胶爛左同抽氣扇條繩甩左),都比佢扣左$400蚊,咁我自己一個女人又大住個肚都吾夠佢講,唯有比佢扣,亦都簽野紙退晒訂走人,點知禽日收到個agent電話,話會計師樓check返發現有兩個月我無交租,已經係成年前嘅事,但我好肯定一直以嚟我係遲交左兩個月,嗰兩個月佢有打比我我追我,我第二日已經即時入返,肯定無其他無交,但佢就一口咬定話吾係嗰兩個月,係另外兩個月,咁我就問佢,如果係真,點解當時吾打比我追?你成年後先打嚟追?因為啲入數紙我只係keep半年(太耐會甩色),之後我就吾keep,而最近交吉完我連舊租約都掉埋添!
我想問,佢而家堅持話我無交,我又肯定自己有交,口同鼻拗,咁如果我吾理佢,最後會點?
佢可吾可以告我嫁?
告得入嘅機會有幾大?
但我又無理由白白比多兩個月租佢嫁?

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

maggiess 發表於 11-10-12 14:38
我租住左一個單位差不多四年,近來因為吾夠住所以吾租搬走左,九月尾已經交吉,臨走仲比個agent話我有野爛要扣 ...
你係銀行過數,你去銀行攞番o個2個月o既record,要俾錢,有d要一個星期先出。

到時有證據,佢想屈你都唔得。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

別墅

我吾係銀行入數嫁,有時係櫃員機過數,有時係入錢機,呢樣先煩,啲收據我已經掉晒啦.點算?

水晶宮

等他告, 到時你答辯, 盡答, 官是看證據的, 你輸盡都是兩個月租加少少法律Charge, 仲有, 你不必提供你現址, 香港如果沒有被告地址, 是不能提民事法律訴訟.

男爵府

maggiess 發表於 11-10-12 15:19
我吾係銀行入數嫁,有時係櫃員機過數,有時係入錢機,呢樣先煩,啲收據我已經掉晒啦.點算? ...

你入錢落業主戶口,佢話收唔到.有冇得叫業主出示戶口紀錄比你睇,邊個月收到租,欠邊個月呢?你話交咗,佢話收唔到,佢都要比證據你睇架!

別墅

佢話自己係交左比會計師樓睇數,會計師樓話無收過就係無收過喎!

水晶宮

maggiess 發表於 11-10-13 14:16
佢話自己係交左比會計師樓睇數,會計師樓話無收過就係無收過喎!

會計師樓又點呀? 沒有分別.

侯爵府

醒目開學勳章

真係煩. 我以前係之次都會開支票交租的, 就係因為怕萬一佢唔認數, 我都有bank statement+銀行入數紙(每一次都要係銀行入數有收據)做supporting. 講真, 佢又記性又好, 我無記性又好, keep起d statement即刻塞住佢把口. 個業主好衰架, 唔追都唔寫番收據俾我, 一次過5, 6個月先寫俾我...........仲要係我request佢先寫, 我話呢d係業主既責任呀, 唔係點証明你收左我租呀.

子爵府

要同銀行攞番底,就算 ETC 過數都有,但要比錢同等 1-2 星期,因為要返總行查。

總之,銀行有扣你數,就會有對方的紀錄。好似銀行 keep 幾年 record。

查到之後不動聲色,佢再追得緊,就反咬番佢,ed人成日想博大霧。

我朋友情況一樣,走左先黎話欠租,chi 鬼 sin。後尾上到 agent 度,3 口 6 面收曬聲,猛咁 sorry,話自已銀行多數,睇漏左........後尾要佢賠番精神損失~

不過,最緊要係你真係比左~

別墅

我有時係叫老公用"食錢機"入,所以只有出嚟嗰張收據,銀行紀錄都無嫁.
點算好???

男爵府

畀面勳章

maggiess 發表於 11-10-14 14:36
我有時係叫老公用"食錢機"入,所以只有出嚟嗰張收據,銀行紀錄都無嫁.
點算好??? ...
唔係每經BANK 既野...都可以問番BANK 取RECORD 架.....比手續費姐..... TRY 下啦.....

clpapa  用現金入人戶口, 銀行只會比紀錄戶主, 唔係入錢果個WOR.  發表於 11-10-14 16:45

首頁

尾頁

跳至