基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 bbmm-mom 的帖子

bbmm-mom 姊妹,

多謝你! 我和小b會繼續努力, 多依靠及交託予主, 好為我解決及安排.

祝大家都生活蒙福 !

侯爵府

我小朋友未出世前, 一直都係頭大身細腳短 (好似都係腳短左2週左右), 本來我地都擔心, 不過唔係擔心係唐竇寶 (因為我睇書無講過腳短同唐氏有關), 而係擔心佢發展唔成熟....但醫生就話:"咁你地兩人個高唔高吖?"

個人認為, 照OSCAR可信性高過度腳長短

何況照U/S, 度長度, 醫生拉長D, 就長左, 拉短D, 就短左, 醫生對手拉長拉短1MM, BB長短就差好遠

我地無請工人, 而係請保姆湊B, 陀住3個月已經搵到人湊, 臨生前一個月, 姨姨甩抵, 佢只答應做陪月, 好快又搵到一個, 臨生前2星期, 佢跌親腰骨, 6個月不能負重, 於是問樓下看更有無介紹, 於是搵到而家呢個

我可以告訴你, 而家呢個, 比之前兩個住得都近好多, 真係識湊BB, 真心為我小朋友好....各方面條件都非常理想, 係我地之前估唔到O既

所以, 好在第一個姨姨甩抵, 如果唔係, 我都唔知神真係滿有恩典
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

別墅

回覆:Vanki 的帖子

對不用太過擔心我之前也十分高危二兩次也1/30

大宅

各位 jm,

我今天返左QE 覆診啦, 當我入房見 doctor 的時候, 我就一五一十地講之前個 4D 醫生講的野 … QE醫生就講: 「你之前做 Oscars 係無事就唔好擔心, 個report 約有 80%以上準確, 而且唐氏症狀唔止係腳短咁簡單, 仲會有心臟問題, 無鼻骨, 四肢都會有異常, 唔會只係隻腳短. 雖然話你bb隻腳短 2 wks, 但都屬於在正常生長數字內, 只不過係最低個 range 級數, 你個咩 4D醫生嚟嫁, 禁衰咁樣嚇你唔好再睇佢啦 … 個醫生名我無聽過喎 … 唔好擔心! ] 唉 … 成件事就係咁! 不過都係要到小b 出世confirm 無事至安樂! 我要繼續依靠主及多D禱告! 請為我小b 代禱.

仲有, 我今天已經請左個 local 印傭啦, age 35, 有分別 16及14的仔女, 在港共6年經驗, 其中4年由new born 湊至 age 4, 另一個由 8湊至age 10女孩. 因為個女孩要學獨立, 所以完約離開. 個印僱樣貌 ok, 12月中或尾可到任上班, 仲有英文及廣東話都ok, 合晒我c6要求. 真係好感謝主為我開路, 禁快就解決到工人的問題, 亦都多謝各位jm 為我禱告及提供寶貴的意見! 我今晚瞓得著啦!

babyislove  感恩! 加油呀  發表於 11-10-19 12:08

大宅

thx God

複式洋房

回覆:懷疑肚內小b有唐氏, 請為我禱告!

God bless you and yr family

大宅

引用:+本帖最後由+Vanki+於+11-10-18+23:54+編輯

原帖由 Vanki 於 11-10-18 發表

各位 jm,
我朋友去照4D時發現bb心臓有個洞仔,照4d果個醫生叫我朋友考慮唔好要個BB. 我朋友即刻返問問睇開的醫生,醫生話個洞有機會埋番,唔好擔心,結果個洞真係兩個月後消失.所以唔好盡信一個醫生呀!

侯爵府

回覆 Jellypig 的帖子

吓?! 照得4D, 都有六,七個月喇, 點唔要呀?

ndw  真系,0甘既醫生,恐唔恐怖呢! 唔好叫醫生啦,稱之為醫死貼D。  發表於 11-10-20 00:52
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

所以話真係 “庸醫害人” , 如果真係為佢一句說話無左個寶貴生命, 就內疚一生. 我下週一都約左另一個私家醫生再睇, 始終都有d陰影, 仲驚驚地!

好感恩昨晚終於敢與身在國內出差的c6講小b “唐氏” 疑雲的事, 佢好 support 我, 仲話有咩事大家一切面對, 叫我唔好成日咩都攬上身, 有野要話佢知, 叫我唔好擔心! 好感恩有小b後, c6個人變得更成熟又有安全感, 我經常禱告希望小b能為這家帶來多些主的恩典, 藉住生命的誕生, 令c6早日歸信主耶穌, 小b從小就認識及愛主, 一生事奉主! 親愛的恩主呀, 請你聽我的禱告, 賜予我一家被主恩充滿, 生活蒙福. 阿門!

ndw  奉主耶穌基督之明而求,阿門!  發表於 11-10-20 00:56

子爵府

“ 我經常禱告希望小b能為這家帶來多些主的恩典, 藉住生命的誕生, 令c6早日歸信主耶穌, 小b從小就認識及愛主, 一生事奉主! 親愛的恩主呀, 請你聽我的禱告, 賜予我一家被主恩充滿, 生活蒙福. 阿門!”

真是很感動,你願意把這些屬靈的福份擺在首位。 請有心理准備,主如何藉住你小b的誕生和他/她的生命來使你以上求的這些屬靈的福份成就 有時是出乎你意料之外的,甚至是出乎你想要的苦難。

若果是,主啊!願你主的旨意成全,願你使樓主的軟弱變剛強!

詩 篇 119 (聖經和合本)

71 我 受 苦 是 與 我 有 益 , 為 要 使 我 學 習 你 的 律 例 。

72 你 口 中 的 訓 言 ( 或 譯 : 律 法 ) 與 我 有 益 , 勝 於 千 萬 的 金 銀 。

73 你 的 手 製 造 我 , 建 立 我 ; 求 你 賜 我 悟 性 , 可 以 學 習 你 的 命 令 !

74 敬 畏 你 的 人 見 我 就 要 歡 喜 , 因 我 仰 望 你 的 話 。

75 耶 和 華 啊 , 我 知 道 你 的 判 語 是 公 義 的 ; 你 使 我 受 苦 是 以 誠 實 待 我 。

76 求 你 照 著 應 許 僕 人 的 話 , 以 慈 愛 安 慰 我 。

77 願 你 的 慈 悲 臨 到 我 , 使 我 存 活 , 因 你 的 律 法 是 我 所 喜 愛 的 。

78 願 驕 傲 人 蒙 羞 , 因 為 他 們 無 理 地 傾 覆 我 ; 但 我 要 思 想 你 的 訓 詞 。

79 願 敬 畏 你 的 人 歸 向 我 , 他 們 就 知 道 你 的 法 度 。

80 願 我 的 心 在 你 的 律 例 上 完 全 , 使 我 不 致 蒙 羞 。

81 我 心 渴 想 你 的 救 恩 , 仰 望 你 的 應 許 。

大宅

回覆 ndw 的帖子

Hi ndw,

多謝你送予我的詩篇經節, 由開始計劃要小b, 到經歷漫長的困難, 失敗, 2次入院手術, 到終得主的答允, 令我深信有很多環境的興起, 是要造就我今天對主的愛更深更厚, 定要得著主的祝福, 一個也不能少的信心. 明白將來會有更多的沖擊及問題, 願主繼續牧養我及我的家人, 賜予有平安及喜樂, 將榮耀及讚美都歸予祂! 阿門 !

明天會再睇另一個 c+醫生, 希望有主的保守小b 一齊順利及平安.

ndw  阿門 !  繼續在禱告中紀念你們的需要。  發表於 11-10-24 15:18

子爵府

小朋友的成長, 一生都需要倚靠與交託. 好好記住今次的經歷, 願妳對上帝的信心有增無減, 以面對日後的種種挑戰!!

子爵府

但想補充: 日後若遇上什麼事, 建議盡早與丈夫分享, 一同面對, 一同交託, 一同禱告, 一同等候, 一同經歷.

願主祝福你們!!

禁止訪問

伯爵府

pray for you!!!!

大宅

回覆 Vanki 的帖子

願望你先生從你身上看到神的恩典,能早日得到永生的禮物.

複式洋房

要深信上帝是愛我們的,一切都是為我們最好去打算,上帝是知道的。不要太擔心。

大宅

多謝各位主內姊妹的安慰及支持,我上週一再睇一個新的c+醫生,她大致上跟QE醫生講的差唔多,都話應該唔係唐氏,叫我唔好擔心仲話中國人因民族骨架關係多數有小小腳短,佢度小b隻腳只是差一星期長度,好少唔緊要.真係好感恩!我現在已踏入直路去到35週,希望小b聽話再陪多我一陣至足月,在12月初至出世就好啦,真係唔想好似之前3年一樣都在11月入院仲有2次係手術添.請各位繼續為我及小b的健康多有禱告,最重要係小b健康正常,從小就認識主耶穌,一生愛祂事奉祂.阿門!

大宅

回覆 Vanki 的帖子

Vanki,

最近你的身體怎樣?記得第日生左来報喜呀!

公爵府

神的恩典一定夠我們的 ^^

首頁
12345...6

尾頁

跳至