基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆 LUCUSMaMa 的帖子

多謝 babyislove LUCUSMaMA 的鼓勵及代禱, 我已安全陀住阿 b 返抵媽家, 但想起今晚見不到c6就心掛掛唔捨得, ... 佢自己都半夜三更至返, 邊有時間來媽家睇我呀, 臨別時我摸住個肚叫小b Daddy byebye, sweet !

我好似仲未有動靜要生, 10號已到預產, 但明天 9號仲要番QE U/S, 雖然我仲好享受小B在我體內的感覺日日摸住佢, 但小B已大個仔, 夠時間要出世啦, 最緊要他健康正常, 如果下週仲未有動靜, 就要催生啦希望我係見紅先而不是串水, 禁會有多D時間慢慢沖涼洗頭, 及等C6有機會由大陸趕返香港陪我生.

子爵府

Vanki 發表於 11-12-8 16:07

多謝 babyislove 及 LUCUSMaMA 的鼓勵及代禱, 我已安全陀住阿 b 返抵媽家, 但想起 ...

行多d樓梯吧~~ ^_^

臨生前沖涼洗頭原來都冇乜用, 因為生嗰陣都會成身汗, 放鬆d, 到時冷靜d就得架喇~~
我當時半夜開始陣痛, 到朝早8點几先出發痛住食早餐, 然後施施然搭的士去醫院... 不過第時如果有第二胎就唔敢咁慢喇, 唔知bb會唔會好快出嚟

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Vanki 發表於 11-12-8 16:07

多謝 babyislove 及 LUCUSMaMA 的鼓勵及代禱, 我已安全陀住阿 b 返抵媽家, 但想起 ...
你今日去產檢應該會俾埋催生日期,到時準爸爸可以請定假陪你待產囉

趁未生、未坐月,輕鬆一下、休息多d,因為照顧初生bb一定會唔夠瞓o架!!!

我當時last一次產檢,發現阿仔心跳不穩定,即使入o左院,差唔多12小時後醫生幫我穿水、催生,total生o左24小時,勁痛就14小時。

我毫無準備,亦無得沖番個靚涼,食餐好

我想講,盡量作好準備就放手交俾天父。祂必保守你們一家o架

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

Vanki

剛看完你的post, 很感動, 你總能夠在有難關時依然全然依靠神. 我也會為你祈禱, 願神既平安臨到你身上, 加油呀

大宅

我仲未生呀, 今天已經 40wk 2days, 上週覆診時醫生已經話因小b頭大又重磅, 所以頭仔仲浪住落唔到低位, 已為我排期14號入院, 15號催生多數要開刀. 唉 ... 要開刀係我最唔想見到的 ... 頭大又大隻真係似足我c6, 但我一直比人話肚細, 只重了20多磅肚圍38寸, 咁都會生巨嬰 (預計 4kg) 真係估佢唔到. 明天又要返 QE 覆診, 會再問下醫生有無機會自己生唔開刀, 如果小b頭大, 夾硬生會否爆盤骨呢? 仲有我睇書話開刀要3日後至有初乳, 到時小b食左奶粉驚唔肯食人奶. 唉 ... 開刀真係對大細都無益. 而且要面對人生第3次手術, 真係好悲傷呀! 現唯有安慰自己只要小b出世健康正常就好了. 請各位為我及小b 禱告, 多謝!

唉 ... 我很責怪自己會唔會係自己唔好, 成日帶住條托腹帶, 所以阻住小b頭仔落唔到去呢? 小b隻腳仔已追番正常長度, 但又會唔會係我為左小b隻腳仔所以成日食雞蛋/高鈣鮮奶, 所以小b咁重磅呢? 主呀! 請袮不要遠離我, 我現在真的很擔心又不安, 求袮讓我凡事來依靠袮, 向袮求向袮要, 將心裡所想的盡都交托, 求你成就並賜予平安, 希望藉著此事, 更多來經歷及依靠袮! 不論生產過程如何, 求主賜予小b有健康正常的身體, 從小認識袮捨己的大愛. 為此感謝讀美袮!

大宅

Babyislove, Yikaho & Sukij,

多謝你地的支持及鼓勵, 請多為我15號 催生/開刀一事多有禱告. 謝謝!

大宅

今早 c6陪我返QE覆診, 第一次驗到有尿蛋白, 不過後日都生嘞, 可以不理. 醫生話我可能肚皮薄, 所以唔多覺小B大隻, 仲話如果佢係我, 就一定唔駁會聽醫生話開刀, 因為怕小B如自然生時出到個頭, 但肩膀出唔到的話, 怕小b會焗親, 又有可能拉出來時會弄傷神經線 ...... 有咁多可能的危險, 所以我都係乖乖地聽話開刀了. 醫生仲話其實醫院仲驚過你, 因為有咩之後要負責. 咁又係!

我相信小b係神賜予我及c6的產業, 定必為我安排及預備最好的. 那我就信而順從, 將一切交托予神好了. 明天 14號早上入院, 後日15號就要生小b, 好期待跟小b 首次見面, 要佢屈住10個月太辛苦了. 出院後再 update 大家.

多謝各位關心, 請為我及小b 繼續代禱!

大宅

回覆 Vanki 的帖子

不用擔心,聽從醫生的建議吧!安全至上!我都有同事兩胎都是開刀的,但都可餵人奶,重餵到兩歳添。我自己兩胎順產都只是餵到5個月同8個月,重要補奶粉呀!餵人奶一定要有恆心,初初上奶未咁好,或覺得痛都是正常的,堅持加上配合飮食就oK喇!會繼續為你禱告。

大宅

聽到BB隻腳仔已經追番,真替你開心,那麼請養足精神,準備生阿B啦!等你再update大家啦!等著聽到大隻B和你的消息。

大宅

回覆:懷疑肚內小b有唐氏, 請為我禱告!

等你好消息吖!

大宅

Hi bbmm-mon & sunlokting,

多謝你地的支持, 我都好期待小b 快d出世跟大家 say hello!

工人剛巧今日來上班, 一切都係主的恩典, 為小b 及我一家適心的安排, 好感恩! 求主繼續帶領, 賜予小b有健康正常的身體, 最小愛主, 一生一世必有恩惠慈愛隨著我們

babyislove  大隻BB, 15號見喇!呢度好多姨姨等住你平安出世o既好消息  發表於 11-12-13 22:04

大宅

早吖!今天要加油吖!為你打氣啦!

洋房

努力呀,會為妳及小B祈禱!

複式洋房

安心養胎...聽詩歌讚美神...Do not worry.把憂慮交給神
God bless you!

男爵府

努力呀!God bless you and your baby.

大宅

各位你地好, 新年快樂! 我囝囝 已經在 12月15日平安出世, 重 3.3kgs ...... 唉! 我點解咁遲才上來 update 大家, 係因為囝囝一出世就有肺穿lung, 第一晚就入了幼嬰病房, 第二晚仲改入ICU ...... 真係神的恩典夠我用, 我與囝囝上了一堂在主裡信心的功課, 最終囝囝靠著主的大能, 戰勝了一切自己好了起來, 最終在 12月21日我抱住囝囝平安的回家了, 所以我每天都要多花時間去觀察囝囝的各樣情況, 不容有失所以遲遲都未上來與各位報平安. 他現在體重已升至 3.5kgs, 勁喜歡吃奶及瞓. 前天再返醫院照 x-ray 片, 都確實已完全康復, 真係好感恩及讚美主.

好感恩主安排我在政府醫院生囝囝, 才可以在各方面有適當的治療, 為此感謝讚美主!

大宅

恭喜恭喜!為你順利生產,小B健健康康而感恩,願主保守你們!新年快樂!!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Vanki 發表於 12-1-1 15:58
各位你地好, 新年快樂! 我囝囝 已經在 12月15日平安出世, 重 3.3kgs ...... 唉! 我點解咁遲才上來 update ...
等到你上來報喜、報平安喇

願您們一家三口在2012年經歷天父的愛顧及平安更深
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

恭喜哂!!
感恩~

首頁

尾頁

跳至