基督家庭

跳至

首頁

尾頁

洋房

引用:+本帖最後由+Vanki+於+11-10-18+23:54+編輯

原帖由 Vanki 於 11-10-18 發表

各位 jm,
你請的工人同我親人炒左的,見新工日期和profile好吻合

大宅

回覆:懷疑肚內小b有唐氏, 請為我禱告!

等你好久了!現在一切安好就好了!恭喜!努力吧!

大宅

回覆 Silent16 的帖子

我個印傭叫 Supi, 同你親戚果個同唔同呀? 如有問題請通知我. Thanks!

大宅

回覆 Vanki 的帖子

真開心,終於聽到你和BB的消息!BB真叻,這麼快便康復出院!
他現在吃人奶還是奶粉?食幾多ml呀?
以前我阿仔同阿女出世都早產要住special care,全都要遲過我出院!又唔識飲奶,所以你阿B好叻呀!
祝你一家健康,新年蒙福!

大宅

Hi bbmm-mon,

多謝你的祝福並時刻記掛住我倆母子, 我囝囝在 ICU 時已幾食得, 可以食到 70-85ml, 出院後我全力餵人奶, 令加奶粉輔助, 現在一般食到90ml, 有時餓起上來要 120ml 至夠, 可能似我 c6 又食得又瞓得.

其實出院後我有時仍想起在 ICU 內的其他BB, 他們大多都係早產只 20多週就出世, 在氣箱內插晒喉真係好慘, 有些BB 更要造手術, 見狀全身發黑插晒喉連哭也不能, 可憐其媽媽含淚望著箱內的BB, 所以每當我想起為他們禱告的時候都哭了出來, 因為自己囝囝的幸運在感恩的同時, 亦要關心其他BB 要為他們禱告, 希望每個BB 都可以好似囝囝一樣康復出院, 跟父母一起回家快樂地生活.

祝願他們每一個BB都能痊癒, 個個健康正常快樂的成長!

洋房

引用:回覆+Silent16+的帖子 我個印傭叫+Supi,+

原帖由 Vanki 於 12-01-03 發表
回覆 Silent16 的帖子

我個印傭叫 Supi, 同你親戚果個同唔同呀? 如有問題請通知我. Thanks!
恭喜你,不是supi

大宅

係呀!希望他們都能快些出院過年啦!我都會在禱告中紀念他們!做了媽媽後,真的領會到什麼是無條件的愛。無論阿仔點,你都會愛護他!亦會替其他媽媽緊張!
你阿仔果然「擦得」,可以食咁多奶,一定快高長大喇!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:懷疑肚內小b有唐氏, 請為我禱告!

好開心聽到你和BB都平安呀!祝福BB 健康成長!

大宅

回覆 bbmm-mom 的帖子

哈哈, 阿仔真係幾 "擦得" 而且好有力, 所以我餵人奶時真係好痛 ..... 痛, 但見佢食得瞓得, 真係咩都值得.

希望大家都為 ICU 病房及其他患病住院中的兒童多加禱告, 求主賜予他們有恩賜及力量能早日痊癒, 能早 日回家跟父母及家人一起週農曆年啦!

大宅

回覆 Ah_B 的帖子

多謝你呀! 你 Ah B 張相好可愛啦, 真係好相錫佢面珠. bb 真係神賜的產業, 係每個家庭的心肝寶貝.

大宅

因為我遲生, 個陪月又要趕下一個期的太太 (係我家姐的同事), 所以陪月只照顧了我及小b共 16日就完了, 點知她另介紹來做埋尾10日的新陪月又驚青無信心來了一日就唔做, 所以我現在係交晒比工人幫我買送煮飯煮補品, 她感恩她都ok呀.咁重好摼番d錢來補身好果.請問大家知唔知坐月食咩補品好呢?教下我啦! Thanks!
.

子爵府

便宜點的補品有:
用姜片,或姜絲,或磨碎來炒飯。(祛風)
早上用紅棗褒紅糖(黃糖)水。聽說是上海人的坐月補品。
若喂人奶就先不要飲酒。至於自己壤的糯米酒都少飲。不過廣東人的坐月補品就有糯米酒。我想可以先褒過後連同糯米加隻雞蛋一起進食。
台山人餐餐食雞來補身。

若果喂人奶:飲鯽魚湯,幫助產奶。可以放魚肚子(魚膠)更補。

飲新鮮的全脂牛奶都可以幫助產奶。要一日飲多過一瓶,起碼三瓶。我就是靠飲牛奶和鯽魚湯出奶給女女吃的。還有吃豬腳。

大宅

回覆 ndw 的帖子

Dear ndw,
多謝指教! 薑炒飯我鍾意呀, 但我係開刀生的, 今天已 26日, 是否可以係薑呢, 不過我之前個陪月有講話 25日後可吃薑醋, 我諗我應該食得瓜 . 我現在每天下午都會飲花膠燉鮮奶 (係高鈣低脂), 鰂魚我都每隔2-3日係一隻, 奶奶/工人每天都有煲魚湯我飲, 日日飲幾杯南棗/紅棗果皮炒米水造代茶, 另我每晚都食一盅燉品, 昨天食 "北旗, 當心, 己子龍眼肉燉豬展, 今天奶奶同料燉牛展 ... 至於酒呀, 我阿媽大大支老鼠酒要迫我飲 ... 想暈. 唯有講餵人奶唔飲得酒啦!

會再參考你的食譜. 多謝晒!

子爵府

dear Vanki,
開刀都堅持喂人奶,你真是很好的媽媽。感恩你有奶出!

若不再流血就可以吃薑醋。

牛展:牛都好燥熱0既。個人意見: 少吃啦。
當心:要注意是心頭或心尾,可有熱或溫性之分別。我個人身子就乜當心都令我燥熱0既。即系我唔受得

老鼠酒:若果我可以再來一次生女,我一定反面都唔飲。 我回想起我生完二女,平安, 那時坐月,喂人奶。我媽媽又系逼我飲類似這麼“補”的烈酒。雖然媽媽先煲熱給我飲,但是,我都仍然聞到好啃(好強)既酒味。我飲左,現在看見 平安 的發展,唉!雖然沒有實據這兩件事扯上什麼關系,但是,不怕一萬,最怕萬一嘛!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Vanki 發表於 12-1-10 20:59
回覆 ndw 的帖子

Dear ndw,

惡露清晒先進補(包括食薑醋)會比較合適,急唔o黎,唔係弄巧成拙。係我個中醫師講。我聽佢話,生完身體好過未生,冬天唔怕凍
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆 ndw 的帖子

Hi ndw & babyislove,

我生後約20天已清惡露, 我囝囝於本週日已滿月, 但我都唔心急食薑醋, 因為要食的話產後100天內補身都可以, 而且我奶奶/工人日日有北旗黨心己子燉豬/牛/雞湯我飲 (但飲後有D燥多眼屎), 仲 feel到手腳好暖唔凍 (以前好怕凍), 所以我會慢慢進補唔洗急!

做左媽媽後咩都想比最好既小b, 所以我勁飲魚湯/代茶都係為左多人奶, 生後第一個星期個傷口郁下都似想爆開, 但都盡力pump 奶比當時在 ICU 的囝飲, 好彩都係痛左一個多星期, 之後都行動自如, 係人見都我都話係似剛生完, 我諗都係因為我多行多走才康復得快瓜! 唔知呢?

老鼠酒現在餵奶期間一定唔會飲 ... 實在太嚇人恐怖, 希望阿媽之後忙記唔好再叫我飲就好了.

請問坐滿一個月是否可以日日淋浴沖涼呢? 我現在係日日用薑水/陪月三寶煲水沖涼/抹身, 頭都係洗過2次炸!

子爵府

Vanki 發表於 12-1-13 15:10
回覆 ndw 的帖子

Hi ndw & babyislove,

沖涼方面, 最重要係以唔好冷親為主, 日日沖涼當然冇問題, 洗頭記得吹到徹底乾透, 沖完涼要徹底抹乾身体, 尤其而家冬天, 喺浴室著好衫先出嚟, 如果有用開暖爐, 最好開埋, 當自己係bb咁唔好冷親就ok

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

別墅

5洗怕!!God bless you!
願神祝福你和你的小孩!

大宅

回覆 yikaho 的帖子

多謝 Yikaho, 我會小心唔比自己冷親, 一於明天開始可以用花灑沐浴. 爽呀!

大宅

多謝各方 jm 多月來的關心, 我囝囝 剛滿月啦, 收到好多親人/朋友 的祝福, 真係好感恩, 求主繼續保守阿囝身體健康, 各方面都正常快樂地成長, 從少認識主耶穌, 一身愛主事奉祂. 願榮耀頌讚歸予主耶誕.

首頁

尾頁

跳至