夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我真係好服你~~你竟然可以第一次都已經知道佢同第二D女人有野~
你都仲可以同佢生第二個~
呢個唔係經濟OK唔OK既問題~
係兩個小朋友人生既問題~
雖然好多細路都係無父母或單親~
但係原來你係有得去揀既~
點解仲要生多個呢?

我咁耐以來除左小產左果一次~
我真係係依家家庭經濟同感情穩定D~
先有少少想法生多個咋~
因為我覺得自己辛苦唔係一個問題~
而係小朋友成長既問題~佢既心理影響有幾大~
無人會預料得到架嘛~~

liaosee    發表於 11-10-13 14:10

大宅

回覆:老公有外遇機會大嗎?

第一次發現我以為佢可能係大陸悶,所以同人msn,我都係最近先發現佢打比人。

豬脾  係唔係宜家d人裝個個line嘅apps?可以搵d唔識嘅人講野,我老公有裝,我好唔鍾意  發表於 11-10-19 12:15

子爵府

回覆 dchanl 的帖子

樓主︰

其實你早在第一胎已知道c6有外遇,你想生第二胎好等他可以定性些吧?但是,其實人的本性很難在剎那之間轉移。就是因為你c6來自破碎家庭,他心裡沒有安全感,他在外邊工作容易被朋友教唆出去玩。而你這時候又要查他又希望他可以不要出去,那根本是天方夜譚。

但是現在你有兩個孩子,雖然你說經濟沒有問題,但是孩子的成長是會受到影響的。尤其是他們心靈的成長。還有是當你第二次發現c6又和其他女人聯絡,他是甚麼反應?他有沒有答應你不再做?他有沒有說對不起?最慘的是你找了一個最差的時機去說〝離婚〞兩字。你選在他在上海工作,還要飲完酒,在不清醒情況下說這兩個其實在婚姻中不能輕易出口的字眼。他沒有反應可能是因為他不知應怎樣回答你。

不如你自己先冷靜一下,很多男人身在內地工作,少不免會覺得寂寞,加上男人天性使然,很容易就會有婚外情,因為初初他們都以為可以在國內了結此事,他們都低估了那些女人的真正意圖,到最後很多悲劇都是因此而發生。這次等你c6由國內回港,叫他請大假陪你生第二胎,他都想維繫和你的婚姻,那麼試試重新培養大家彼此的感情,用新生孩子和女兒把c6的心吸回來吧。事情還沒有到非離不可的地步,你真要好好替兩個孩子想想,也要為自己想想,單親媽媽照顧兩個孩子不是一件易事,除了經濟的考量外,還有很多生活上的大小事宜會令你很煩擾的。

如果我是你,我想你應以柔制剛,不是以眼淚,而是要以柔情和親情把c6游說回港工作,起碼應該讓他知道,既然他來自破碎家庭,孩子由bb長大的過程是絕不能錯過的時光,這些時光日後不可能追回,也不能用金錢來追回。讓他一起試試照顧孩子和bb,這樣或可以喚起他的父愛。加油!努力!

mc <()>

大宅

我用過不同的方法,但佢都係唔辭職。我今日應該去上海搵佢,不過我唔知好唔好去.

豬脾  咁你個小朋友點?你又大肚, 適唔適宜搭飛機?  發表於 11-10-19 12:34

水晶宮

畀面勳章

一次不忠, 百次不容

珍珠宮

dchanl 發表於 11-10-13 10:06
我用過不同的方法,但佢都係唔辭職。我今日應該去上海搵佢,不過我唔知好唔好去.

...

一路睇落來, 見你話去上海搵佢, 我不禁抹了一額汗.

我覺得而加唔適合上去.

如你非要去不可, 首先你要清晰自己上去的目的係乜嘢.

挽救你們的婚姻? 同佢灘牌? 試圖遊說佢返香港工作? ……

Anyway, 凡事冷靜點, 保重身體!

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

如果你決定去上海,我想你要有準備要怎麼說?你是去攤牌?還是想去修補曾說出口的話?如果沒有準備好,我想暫時不要去找c6,因為這不會令事情有轉機,反而會惡化彼此的關係。
mc <()>

大宅

佢係咁叫我去搵佢, 佢話已經安排好晒節目. 但我琴晚先同佢講離婚, 我話唔想去驚到時大家面左左.

珍珠宮

dchanl 發表於 11-10-13 10:23
佢係咁叫我去搵佢, 佢話已經安排好晒節目. 但我琴晚先同佢講離婚, 我話唔想去驚到時大家面左左. ...

原來係佢叫你去, 咁我會錯意了.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

wyeth冷知識勳章

原來佢想"乙水"你.....你諗下你仲愛唔愛佢囉.....仲想唔想修補番段感情囉.....咁大家玩完開心完你再同佢講下未來囉....計劃下未來囉.....等大家都有d瞳景的時間.....再問下佢想第日頭家點囉.....可唔可以番hk工作??

子爵府

他都有誠意去修補了,男人肯做這一步都下了很大的勇氣,他可能想你看看他工作的地方、住的地方,讓你心好過些。那就去吧!就當昨天講的都是一時意氣,他不提,你也不再提起。就當再次蜜月,在好的氣氛下向他訴說你的想法,你的希望,用軟軟的,柔柔的聲線,以你獨特的女人味來勸他考慮回港工作吧!如果他想這個家好。

努力!加油!
mc <()>

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男人講大話係唔值得相信.我有個朋友.係男人黎嘎.佢有一個同居女友.大家一齊供樓.最後係網上認識左一個大6女仔.仲成日上去搵人.最後同居女友知道左同佢打架再分手..最後大6個女仔知道佢講大話又離開左佢..佢依家又識左一個香港女仔仲同居緊.但係又同大6果個有來往.我睇佢遲早又出事囉.樓主我唔係叫你離開你c6.只係提你男人講大話係當食生菜.
我的生命由我主宰.

大宅

我都明男人講過一次大話就有第二次

大宅

我老公打黎驚我唔去上海,我叫佢係我生之前都唔可以出去飲野,唔好成曰令我唔開心。佢應承左。咁我應該原諒佢嗎?

子爵府

當然要去啦!他都先打過來,即他都很想留下你,你都說過他很沒有安全感,那麼家就是給他安全感的地方。快快打理好行裝,扮靚d,給他眼前一亮的感覺。你逐步逐步要求他回港找工作吧!何況工作也不是要找就找到,先想好如他在港工作,你是否會有人幫手照顧孩子?等你也可以出去工作,那麼錢銀上就不會太緊吧!

男人講大話是很容易,女人都很難判定何時男人會真的不講。但是女人的第六感超準。你就當給機會彼此,再去試試找一些雙方都舒服的方法解決問題吧!
mc <()>

大宅

我而家上左飛機了。不過佢唔黎接我,叫我自己撘taxi

大宅

大住個肚還要四圍去
萬事小心為上

大宅

引用:我經濟可以自給自足...+唔使靠佢.+所以我先

原帖由 dchanl 於 11-10-13 發表
我經濟可以自給自足... 唔使靠佢. 所以我先諗2個小朋友係唔係可以唔要FATHER.

佢成日都話要有錢先有安全 ...
我c6亦係來自破碎單親家庭,佢老豆又係有29,佢亦認為搵錢第一,原來係冇安全感,我而家先知。但你c6還有優點就係俾足家用。

大宅

引用:點解D男人個個都鍾意出去玩同講大話架!都

原帖由 Ackl1002 於 11-10-13 發表
點解D男人個個都鍾意出去玩同講大話架!都吾知個老婆照顧屋企幾辛苦,未定性就吾好學人結婚生仔,真係累人 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dchanl 發表於 11-10-13 13:57
我而家上左飛機了。不過佢唔黎接我,叫我自己撘taxi

路上自己小心呀,
開開心心玩吓啦!
唔好亂諗野喇...
女人, 因為內涵而神采飛揚; 女人, 因為自信而美麗。

首頁

尾頁

跳至