家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我間屋新居入伙住到現在已9年多,從去年開始發現家中多幅牆身有好細細嘅蟲蟲出沒,在牆上爬來爬去,最大的祗及一粒芝麻的十分一,我地都唔係咩黎,我地試用濕布(扭乾不滴水)抹,又試加少許漂白水去抹,始終仍然有,請問有乜方法清除左d蟲蟲?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

可能係「 卜泥 」( 牆虱)
「 卜 泥 」是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更 多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。其後則購澳洲清潔消毒劑 spectrum(事必得),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了
或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑噴都有效!

Lee119  多謝指教~  發表於 11-10-19 23:33
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

多謝提供意見

大宅

我間屋新裝傷嫁都係有,真係好唔LIKE呢D野

複式洋房

回覆:有小小動物在牆上出現

好討厭這些小動物,我的屋的牆上面都有,好想盡快清除他們。

首頁

尾頁

跳至