嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡剛滿月,但成塊面都係紅色粒粒~~~醫生話係濕疹,可能要半年至一年先會好,我聽完真係想暈~~~有冇兒童皮膚醫生介紹呀?

見到個女塊面咁樣~~~~都會喊~~~~如果有學經驗媽咪分享~~~~十萬個唔該!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

試下用金銀花幫佢洗面啦.
我個囝用到而家兩歲幾仲用緊...(當然要勤d搽面啦)
touchwood 而家大左已經好返哂.
比d心機啦.努力!

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:急問「濕疹」?

你試下搽雪花膏呀

大宅

hi, 我囡囡頭一個月時都係塊面有好多紅色粒粒, 我以為係胎毒未清, 後尾兩個半月時睇dr 先知係濕疹, dr 話頭頭一年好緊要, 如果搞得好就冇問題, 搞得唔好手尾好長, 佢叫我同囡囡搽多d lotion, 家下我早晚同囡囡用金銀花煲水抹面, & 早午晚都同佢搽mustela 支lotion, 都用咗1個月左右, 塊面d粒粒退得7788, 係有時熱同焗先會再起, 但塊面有撻好似胎印咁ge色斑, 你bb有冇? 不過dr 話1歲左右會散嫁啦, 你唔好太担心啦

複式洋房

我仔仔頭一個月都係咁,面同身都有紅色粒粒。我試過金銀花洗面,試過勤查 physiogel cream, 亦試過買隻貴價澳洲有機lotion (唔記得牌子), 但最後最好用既係雙妹嘜雪花膏。

我覺得個個小朋友都唔同,所以要樣樣試下,睇下佢受邊個方法。

大宅

多謝樓上媽咪ga分享,我現在早晚用金銀花同bb抹面,今日會帶睇中醫~~~希望快d好返啦!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

請問金銀花點洗面?
要落幾多金銀花?水要落幾多?煲幾耐?
要熱定係灘凍先用毛巾抺面?

謝謝!

複式洋房

我個家姐個b都呢個問題, 唔知係奶癬定點??
都係用金銀花幫佢洗面, 同埋我用緊raycop雷剋蟎隻除塵蟎機清潔下張床
皮膚有改善到.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我BB身同腳有...我用金銀花+AQUEOUS CREAM(一換片就全身查),一個月搞番掂啦..要比D耐性啦~~~

男爵府

試下轉低敏奶粉,我個女轉左好好多!

別墅

试下用”马油”,日本熊牧场马油.

男爵府

回覆:雪雪乐园 的帖子

想請問你隻是不是純馬油(橙色盒90g)呢?我都想買馬油搽濕疹,但想找純馬油嗰款,請分享吓!

首頁

尾頁

跳至