嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

wyeth冷知識勳章

開始擔心…可否升同一幼稚園…
如果同一幼稚園…會同班?定分班呢?
(試學…旅行點分身!?)
也開始擔心升小一…
細b唔係家庭首名子女…又唔係真係有姐姐已讀加分…分開兩間小學咪好煩!?
孖b媽媽可否分享下…有乜要面對注意小心d…多謝!

水晶宮

同一間分班同不同班都ok..
唔同校又真係麻煩好多
孖b係頭一胎都是首名的....如果兩個人填相同既選擇..就會派去同一間學校

男爵府

好媽媽勳章

通常幼稚園知道係twins,佢地多數會响form上mark低(so far得試過一間冇mark到,結果一個有得in,另一個冇),之後會一齊收/一齊唔收... 不過因為咁我反而擔心一個會俾另一個表現拖累左,即係明明收,但因另一個表現唔好而一齊唔收....

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:twllc 的帖子

…又係有可能嘅事…多謝分享!

大宅

This is what I am afraid too

別墅

我對孖女兩歲入PN (分開班), 但我有衝動想分開上下午班! 因為佢地可个人化的發展, 尤其是係屋企嘅時候! 佢兩个一齊就講BB話, 工人姐姐又唔能夠 Focus 畏飯 or 同佢玩! 孖B 媽咪們有冇分享?

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:Chewy 的帖子

雖然係bb話,但而家已經唔係,兩個一唱一和咁一句句正常說話,雖然係未係好ok,但進步也快也清楚,她們bb話時我們看到她們其實聽得明白及清楚意思的~
最後~我們還是相信一起成長是很快樂的~說話總會學識,是早/遲嘅分別~心急都無用

珍珠宮

回覆:dabbiechung 的帖子

我對讀埋同一間幼稚園!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

畀面勳章

我個對今年都係讀埋同一間,仲係同一班,我覺得安排上幾好,因為我唔使對2個唔同既老師,同埋2個返到黎,會講係學校發生既野我聽,咁會清楚2隻馬醫係學校發生咩事....
龍鳳媽

首頁

尾頁

跳至