跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日去鳳溪面試, 本身我唔係歧視大陸人...... 但面試真係好多大陸人, 有70%都係....
大部份人都係講普通話, 我唔知鳳溪收生標準係點, 但係應該要以香港小朋友為主....

我地住上水粉嶺間間幼稚園都好似已經比大陸人攻陷左..... 好慘

raintsang  其實我都覺得北區好似比大陸人攻陷, 如果你決定係北區居住, 就要接納佢地  發表於 11-10-15 20:17

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢間唔係本地家長杯茶

男爵府

11月5日仲有2間要IN...... 鳳溪收我個女, 我都要考慮下...

伯爵府

牛年勳章

回覆:今日鳳溪面試

我都見到門口好多人!
70% 人講PTH ?
乜真係咁誇?
無計啦! 呢間係最近大陸口岸 ,兼最大又最靚, 仲要有學卷,合哂條件!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

完全唔係我杯茶

大宅

好媽媽勳章

其實間間都係咁, 包括條街都係咁.

男爵府

就係覺得佢學校大先選擇佢.. 無諗過真係咁多大陸人...
之前想報埋五常法, 但d人話佢咩人都收, 仲要拎埋留位費去面試...

都唔知仲有邊間可以選擇... 本身又無信教.. 呂明才/神召會嗰d唔洗諗...
安基司/ 好時光/ 嘉德麗/ 綠茵學費又貴... 唔係無錢讀... 不如留返d錢比個女學野...

yungchai  教會學校唔一定要係教會人先收咖. 我哋都無宗教, 但呂明才收咗阿女  發表於 11-10-17 15:43

大宅

回覆 Mani_Fai 的帖子

呂明才/神召會唔使要有信教架,聽講神召會係抽籤,呂明才就爭得厲害啲,但無理由未試過已經話唔得架!加油!
教育的關鍵是要「使孩子希望知道他們必須知道的事物」

子爵府

好媽媽勳章

Mani_Fai 發表於 11-10-15 18:27
今日去鳳溪面試, 本身我唔係歧視大陸人...... 但面試真係好多大陸人, 有70%都係....
大部份人都係講普通話, ...
得70%? 有朋友話90%?
因為佢o地學校有直接過境校車... 小學又可以一條龍, 幾間揀... 佢o地o係國內有擺招生攤位...

曾經有人報料, 創x小學, 一班得一個香港小朋友, 個個都淨係會講普通話...

coffeejoeybb    發表於 11-10-16 10:04
我想要9999呀...

伯爵府

牛年勳章

引用:Quote:Mani_Fai+發表於+11-10-15+18:27+今

原帖由 靖嵐 於 11-10-16 發表
得70%? 有朋友話90%?
因為佢o地學校有直接過境校車... 小學又可以一條龍, 幾間揀... 佢o地o係國內有擺招生 ...
鳳溪一向都想攻入大陸市場,二中執左留低個校舍, 早兩年校長想申請改做直資寄宿學校, 專收內地中產子女, 我覺得佢幾有諗頭,呢盤生意實賺!

政府吾批佢唯有發奮圖強,聽講創新和中學係學術上都有進步,創新係北區唯一一間採用電子書計劃,

校園環境其實吾錯,整體來説我覺得呢間學校算係中等,只可惜大多跨境生嚇怕左香港人。

我估裡面香港人得番廖氏家族!

樓主趁而家粉神和秎呂招生中,快d 取表啦! 粉神上下午班共招六班K1,而且佢地真係本著有教無類的精神,只要小朋友表現正常,機會都吾細架,根據兩年前的數據,應該有1/3機會入到,try try !

男爵府

上網download左神召會份表.. 明天打去約時間面試...
呂明才無得download表又過左期啦, 無機會了...

仲有邊間可以諗下?? 比d意見呀....

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

聽講派過千張報名表
查實係收幾多人?

男爵府

鳳溪上/下/全日幼兒班共收240 人左右。

大宅

我細B下年都要報k1,本來想報保良局戴蘇小轀,因剛剛搬去上水圍,鳳溪係最近,但都唔想比佢讀,因實在太多新移民,到時或會考慮上水堂

男爵府

上水堂已滿額

大宅

WARBIAU 發表於 11-10-17 14:52
我細B下年都要報k1,本來想報保良局戴蘇小轀,因剛剛搬去上水圍,鳳溪係最近,但都唔想比佢讀,因實在太多新移民 ...

我月頭係上水堂攞表都勁多新移民喎~

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

上水堂
戴蘇
優質
鳳溪
沈東福
何袁惠瓊
劉良驤
珈琳
培幼
真理浸信會
莊啟
慧光
呢幾間係大陸網好多人推介讀

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

引用:Quote:mandymak915+發表於+11-10-17+17:46+

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-10-18 發表
係, 我每日都要過關返工, 都見到唔少, 不過北區既幼稚園真係無得避, 唔多唔少都會有架啦, 其實唔係話國內家 ...
Agree !!!
九龍塘耀中、tutor time 都有啦!
不過果d 係講純正普通話,可能來自北京、上海城市d,有教養d ,搵錢多d 的國內人 。北區呢邊中下階層多,農村人嫁香港人的佔大多數,所以大家的生活和思想梗有d 差異!冇計啦!又耍等佢地慢慢溶入,都好左d ga la !

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至