自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

【本報訊】人潮熙來攘往的羅湖口岸大樓,近日上演內地女子抱子尋「港夫」事件。一名四川女子聲稱負心「港夫」突然失蹤,連日抱着 8個月大兒子博博,在大樓通道望天打卦瞓街,祈求「丈夫」現身交代一聲,是否願意照顧親生骨肉。川女印製大叠尋人啟事紙條,又獲熱心商戶及港人接濟飲食,甚至協助致電及返港上門尋人,但丈夫去向,至今還是一個謎。
記者:廖怡德、姜偉康、梁偉權
現年 28歲的四川女子劉玉英,近日帶同 8個月大兒子博博,有如真人版「望夫石」,在羅湖口岸大樓守候,希望與「丈夫」再見,兩母子恍如乞丐,引起商場商戶及港人同情。至於負心港夫姓周,人稱「阿權」,據悉在港有妻兒,從相片所見,阿權年約 40餘歲,戴黑色粗框眼鏡,屬典型港男模樣。
負心故事從 3年前說起,當時劉女在東莞一間工廠任職接線生,認識在工廠任職經理的港人阿權,但劉女拒絕透露工廠性質及周的背景。
去年,阿權出示香港離婚書及內地結婚申請表,希望與劉女組織家庭。二人誕下骨肉博博,但始終未有結婚。初時,阿權對兩母子愛護有加,負責所有生活費,但 10多日前,阿權表示「返香港處理事情」後,隨即人間蒸發。
劉女多次致電聯絡不果,又無法申請證件來港尋人,惟有靠丈夫口述的五個電話號碼、兩處本港地址及相片,製成大叠尋人啟事字條,企圖在茫茫人海中尋找阿權。
苦候只為一個答案

近日,劉女帶同博博,在羅湖口岸大樓通道走廊席地蹲坐躺卧,派發尋人啟事求助,因盤纏用盡開始挨餓,又被保安驅趕。港人及商戶見兩母子境況凄凉,紛紛施以援手,送上飯餐、奶粉、嬰兒衣服玩具接濟兩人,又協助打電話,甚至代為上門尋找周的去向,但一直無果。
劉女尋「港夫」意志未見動搖,每日三餐如廁洗澡,均在商場廁所解決。對於苦等阿權的原因,劉女只為一個答案「要唔要我兩母子,都應該交代一聲。唔要我兩個,我可以獨力撫養兒子。」劉女指着附近行人天橋,激動地說︰「我好擔心佢(周),想過跳樓死,但又好多人勸止我。」
記者到葵盛西邨某單位採訪,周的姐姐要求記者傳話說︰「話畀佢(劉女)聽,無人唔要佢兩個,但亦要畀番啲證件佢(周),佢先可以返香港工作,賺錢養仔。」
對於周的近況,周姊坦言與胞弟失去聯絡 8個月,只知弟弟曾在中港兩地,從事機械業及做生意,曾經要分居妻子協助償債,又曾經向家人借錢,到內地結婚生仔。
周姊謂︰「佢(周)喺大陸有女人,唔好再逼我弟婦,佢(弟婦)再受壓力都會跳樓。你哋同個女人講,無人會同佢爭老公,呢啲人無人會稀罕。」
周的父母已年近八旬,老父稱兒子排行第二,與妻兒同住天水圍,但久未露面,未知其實際去向,亦不知是否在內地金屋藏嬌。至於周的母親,見狀急急上前擋駕︰「我哋乜都唔知!」之後關上大門。

最鍾意男主角的親家姐說: "這個男人你拿去, 不用客氣, 沒人跟你爭的" 最精景, 仲當寶, 何苦?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:四川棄婦抱子深圳找「港夫」

一d 都唔抵可憐,仲有少少抵佢死!

珍珠宮

好媽媽勳章

唔抵可憐, 來香港只為搵著數.

侯爵府

畀面勳章

做小三仲咁大聲..唔知醜..

阿川姑,依家你贏曬啦!又有人可憐你..又俾野食又俾奶粉..

小bie豬  AGREE  發表於 11-10-16 12:28

珍珠宮

cheap cheap 2 9

珍珠宮

慳d啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

抵!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

慘得過香港的元配!咁想找屎,快手d咪嘥米飯

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

我好憎大陸女人~

但"阿權出示香港離婚書及內地結婚申請表,希望與劉女組織家庭"

個女人係唔係唔知架.....?
以為個男人離左婚~?

「要唔要我兩母子,都應該交代一聲。唔要我兩個,我可以獨力撫養兒子。」

如果係咁~做咩要落黎訓街?
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

四川棄婦抱子深圳找「港夫」

你滾返上大6 慢慢臭大條蟲仔…吾洗落黎喊苦喊忽…冇人會可憐你…攞黎賤:;pppp:

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

講得通咩,大陸幾時可以未婚生仔?正常既,有左拿拿聲去登記啦。無準生証都生既,只有29 or 第二胎。
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

chowqv 發表於 11-10-16 03:20
講得通咩,大陸幾時可以未婚生仔?正常既,有左拿拿聲去登記啦。無準生証都生既,只有29 or 第二胎。 ...
原來係咁~~~
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

kapomama 發表於 11-10-16 03:22
原來係咁~~~

我真糸唔糸好信佢養得掂,大陸未婚生子,上唔到戶口。個細路就算跟阿媽戶口,都只能俾借讀費,咩福利都無。好貴既!糸一間公司做個接線生,搵到幾多?又話自己仲有錢,有既就攪個証黎香港尋夫啦。一個自由行既証,唔使好多錢ja。佢都糸一心以為個港佬俾到佢啦。唔登記,即糸連落黎香港都無唸下啦。
我糸大陸做過野幾年。佢地好緊張結婚,如果有左。最多生左離又糸一件事。
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

chowqv 發表於 11-10-16 03:29
我真糸唔糸好信佢養得掂,大陸未婚生子,上唔到戶口。個細路就算跟阿媽戶口,都只能俾借讀費,咩福利都無 ...
明白....

即係........29....

大宅

自己攞黎既!搶人老公既報應!仲要累埋個小生命

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:Quote:kapomama 發表於 11-10-16 03:22 原

原帖由 chowqv 於 11-10-16 發表
我真糸唔糸好信佢養得掂,大陸未婚生子,上唔到戶口。個細路就算跟阿媽戶口,都只能俾借讀費,咩福利都無 ...
信佢—成都死

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

chowqv 發表於 11-10-16 03:29

咁個女人都好慘窩......
佢係咪全心同人爭老公就唔知啦,但總之以後生活真係成問題咯
遇人不sok

公爵府

畀面勳章

大婆都要幫件賤男還錢,29揾咩還啊

首頁

尾頁

跳至