在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

依家想訓練bb自己用匙食飯, 但佢每次都用手整d餸, 唔肯自己不入口, 幫佢不左, 拎住條匙死都唔放入口, 又將個食物盤反轉, 好火, 每次都大聲渴佢, 佢又唔開心, 我更唔開心, 食咗1/3碗, 唔想再俾佢食, 成地成手成身都係, 好倦, 好唔開心..bb快20個月.

佢每次都無喊, 但我知佢唔多鍾意我喇!!

大宅

回覆:愛心耐心有限, 我仲適合做呢份工嗎??

慢慢教,真是不開心就由得佢食,吾好喝佢,要同佢講吃飯要用工具吾好用手,因為好污骯

禁止訪問

回覆:cat1028 的帖子

大宅

畀面勳章

我個女27個月啦,都係剛剛先自己食倒,可能佢隻手仔仲未控制得好呢,我都用左好耐時間,放鬆啲!

男爵府

不如掉轉頭諗下點解BB(其實都差不多兩歲)會想用手呢? 係咪想用手去感受下D食物o既texture呢?
有無同佢一齊食,等佢可以模仿你?
我以前會比一碗個仔練習,另外再有一碗餵佢。佢果碗就預左報銷架喇。

最主要唔好怪你自己,每個人都有死穴。小朋友就係生出黎挑戰我地既極限,令我地EQ變高,to become a better person嘛!

yi_arashi    發表於 11-10-18 18:07

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cat1028 發表於 11-10-16 12:41
依家想訓練bb自己用匙食飯, 但佢每次都用手整d餸, 唔肯自己不入口, 幫佢不左, 拎住條匙死都唔放入口, 又將 ...

我覺得你仲算適合做呢份工, 因為至少你俾機會俾個小朋友去試, 總好過有d 父母下下要餵埋小朋友, 食物硬d 又唔食得, 蘋果唔批皮又話唔食得....

人人既耐性都有限度, 最緊要係你自己睇開d.

你覺得好易同埋理所當然既事, 對小朋友黎講可能係好難達到既事, 唔淨止指係肌肉同腦協調既問題, 佢得20個月大, 自己做緊乜都唔知... 你對佢既要求應該要調整一下. 你有冇諗過佢既能力跟本唔係你諗到咁勁? 有冇諗過你用大人既眼光同要求加諸落小朋友身上? 佢食到1/3碗, 點解唔因為佢有能力食到1/3碗而去讚佢呢?

佢用手食咪用手, 成地成手成身都係, 之後咪抺囉, 有咩問題? 我怕污糟, 但亦好憎做家務, 但我有時專登要個仔污糟. 我都係由得個仔咁食, 當然一定會教佢用匙羮食野, 但佢試得幾次就用手咪由得佢, 佢成日食到天一半地一半, 佢食到幾污糟都好都無所謂, 食到佢開始執起d 飯周圍擲果陣就收台. main point 係佢自己可以獨立食野先, 其他野可以日日教慢慢教. 食飯係要開心, 唔係俾人鬧.

你想佢早獨立, 早d 學會自理, 而家咁做+少發佢脾氣就好啦. 佢要既係機會去練習, 你俾得到佢, 本身已經做得好好, 不如自己都睇開d, 大家開心食一餐飯, 小朋友好醒, 佢知你讚佢, 佢會試範多幾次俾你睇架.

yi_arashi    發表於 11-10-18 18:08

大宅

環保接龍勳章

好多謝你們的鼓勵, 昨天與媽咪級的好友傾過, 叫我唔好俾咁大壓力bb同自己.
可能bb到依家仲未識說話, 又睇埋d文章幾多個月bb會懂d咩, 覺得bb未達標, 咪覺得自己做得唔好. -_-
今天bb唔肯自己用匙, 俾都唔要, 但我都拎住佢隻手不粥放入口, 但感覺心情好多了, 咪一人一啖囉, 指標...先放埋一邊, 食飽飽再算.

yi_arashi    發表於 11-10-18 18:08

珍珠宮

回覆 cat1028 的帖子

加油呀!我信你唔係無愛心,無耐心,而係需要支持,同搵方法放低壓力!
做媽媽的總會有乏力的時候!我都時時覺得我想死,但唔會死得去!
我個仔而家三歲幾,總算過了BB那些照顧階段,不過又要開始勞心佢返學嘅嘢!
我個仔兩歲前,我成日都同人講笑咁講,佢都無人性嘅!
我覺英文好好!BB用"it"
事實BB仔真係唔可能會明事理,佢哋絕對唔會想過才做一件事.
亦唔會明點解有些事情一定要用某個方法做.
咁其實都未必是一件壞事,就因為小孩子係咁樣,佢哋才會有無限創意.
佢哋有時諗到嘅嘢,大人都未必諗到.(當然要到大個小小)

教細路仔都好似放紙鳶咁,飛到就放遠D,飛唔到收返小小,但總會飛到上天的!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cat1028 發表於 11-10-17 22:49
好多謝你們的鼓勵, 昨天與媽咪級的好友傾過, 叫我唔好俾咁大壓力bb同自己.
可能bb到依家仲未識說話, 又睇埋 ...

你俾左機會俾你個小朋友去嘗試, 已經係好好. d 書講既只係講理論, 果d timeline 只係平均數, 況且bb 自己有自己既時間表, 佢會有分數架啦.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘻嘻...信我啦, 個天比得個BB你, 就梗係會賜你母愛同耐性嘅...

千其咪比嗰啲所謂指標影響心情呀...呵呵呵...

今日同BB, 你一啖呀, 我一啖...呵呵呵, 食完粥仔, 食餅餅先

yi_arashi    發表於 11-10-18 18:09
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

陪月勳章

回覆:愛心耐心有限, 我仲適合做呢份工嗎??

Bb的潛能係無得迫,只可以俾多dsupport 佢,到有一日佢ready 自然會做出黎,好似行路,講野咁,bb 遇到鍾意食既食品,自然會食得好快喇

首頁

尾頁

跳至