論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

明報 – 14小時前

【明報專訊】來港打工印傭人數持續上升至今年中的14.9萬人,佔外傭人口五成。一項調查發現,兩成首次來港工作的印傭每月只放假一天,而有僱主疑出怪招剝削印傭,他們先為印傭申請銀行帳戶,表面上以自動轉帳方式支付法定薪金,實際上會扣起提款卡,再以現金支付低於法定工資,但只有少於一成受訪印傭遇勞資糾紛會尋求協助。

首次來港印傭 兩成每月一天假

香港天主教勞工事務委員會與教區菲籍人士牧民中心,於今年4至7月以問卷形式訪問了239名印傭,了解他們在港工作情况。調查發現,逾九成五受訪印傭被職業介紹所濫收中介費,近七成被不合理扣薪,更有印傭被拖欠兩年薪金。

假期方面,逾五成受訪印傭每日工作16小時或以上,兩成首次來港工作的印傭每月只放假一天,但隨着工作經驗增加,被僱主扣假的情况亦會減少。但調查指受訪印傭因害怕失去工作,只有不足一成會因勞資糾紛尋求協助。

該會政策研究幹事羅佩珊指出,法律訴訟持續多月,其間印傭不得工作及無處棲身,亦要支付高昂的中介費,加上勞工處的申索表只有中英文版本而欠印尼語翻譯,令他們甚少求助。她建議,政府為提出申索的外傭提供食宿支援。

化名Emi的印傭去年首次來港打工,工作8個月後發現每月工資只有2000元,低於合約的3580元,遂向勞工處追討薪金。勞工處指僱主每月通過自動轉帳方式支付工資並無欠薪。Emi得悉後大驚,更指從不知道自己有該銀行戶口而決定追討薪金。

社工林碧芝指出,僱主表面上以將合約薪金自動轉帳方予印傭,但會自行扣起提款卡及戶口,再以現金支付低於法定工資給他們,剋扣工資,令他們無法指證僱主。

子爵府

但係點解我地 d 僱主成日俾工人屈o既野就無乜人提呢?

男爵府

七成被扣薪,不如話全部啦!笨!告顧主仲要政府比佢食住又申請法援,D工人一元都唔使用變相鼓勵佢地告顧住,邊個白癡講D咁架野,叫佢食C啦,我請遇5個工人,出足糧放足假仲要睇佢面色,貨不對辨又沒有得退貨,工作時勁講電話,話佢又無改善,我地做顧主有乜野保障

sonmummy  agree  發表於 11-10-20 02:26
wongwlv  講得好!!  發表於 11-10-19 10:05
kitty_san  Agree  發表於 11-10-18 16:34
Cammy3007  agree  發表於 11-10-18 16:16
noproblemom  撐你!  發表於 11-10-18 10:52

禁止訪問

回覆:七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

子爵府

相對地,我依家用正假請左個無工作經驗既印傭返來咪好x居??? 我依家亦都明白點解呢d係under pay,真係蠢過隻豬 !!!

pinkpink

大宅

If the situation is that bad, why they still work in HK?

kitty_san  yes lor  發表於 11-10-18 16:35

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

完全不信這些事, 現在的工人不知幾醒, 我們比她們騙就多, 她們會UNDERPAY????? 唔好將果$21,000都入我地的僱主數。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

七乘?!!!!!!!!哩個數字点得黎架??仲有,哩個扣薪招數真係未聽過喎!!!! Agent hold起印印提款張咭,点我去出糧入个戸口,就真係試過,不過我明知Agent老点,所以我冇咁做……

mmnmm_m  You 're clever  發表於 11-10-18 07:45

大宅

真係看到眼火爆!
冇請過工人既人一定認為我地全香港7成都係無良僱主.不知所謂!

ivanama  係呀, 真係不知所謂! 7成呢個數字都唔知點計ga!!!!!!  發表於 11-10-18 16:33

大宅

回覆:winghw 的帖子

係喇!我都覺得好好笑,比小咗糧同啲假,佢背後XX會唔會教佢告僱主

男爵府

真係要比番錢我地教佢,仲要比錢比假佢,請問政府會唔會資助我地妙佢或告佢地欺騙顧主呢!!

男爵府

d大話精填既問卷都好信?7成僱主underpay,依家0甘多工會及團體幫佢哋告僱主,佢哋會唔會0甘順灘,想製做個假象方便佢哋又食又拎就真!可憐我哋呢排外傭僱主邊個嚟幫我哋告佢哋貨不對辦,工作時間做私人事以致疏忽照顧,博炒,黑面,偷嘢.........唉!

子爵府

我姐姐話真有好多friend underpaid,不過通常晤係香港雇主,而係印度雇主。幾乎大部分印度雇主都underpay

kitty_san  But I think over 70% of 雇主 is not 印度雇主 here in HK mar.  發表於 11-10-18 16:37

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i_love_miffy 發表於 11-10-17 19:57
七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

明報 – 14小時前
化名Emi的印傭去年首次來港打工,工作8個月後發現每月工資只有2000元,低於合約的3580元,遂向勞工處追討薪金。勞工處指僱主每月通過自動轉帳方式支付工資並無欠薪。Emi得悉後大驚,更指從不知道自己有該銀行戶口而決定追討薪金。
我信一定有衰僱主,但7成呢個數字係邊度得番黎?仲有,走去是但一個審裁處,就已輕易見到d印幾疊馬,佢地唔識告??講笑咩!
另外工人去bank開戶,係要passport,合約同工人簽名,呢位Emi會唔知自己開左bank ac??佢比人迷暈左去bank嗎?

nicksonma  Agree!  發表於 11-10-19 13:34

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

FA8866 發表於 11-10-18 00:09
我信一定有衰僱主,但7成呢個數字係邊度得番黎?仲有,走去是但一個審裁處,就已輕易見到d印幾疊馬,佢地唔識告? ...呢位Emi會唔知自己開左bank ac??

点都講唔通啦!!!唔知自己有戶囗!!咁个僱主拿妳lD,个人資料走去開个戶口,犯刑事罪喎,工会叻得咁交關仲唔教妳去報警?咁靈異?

益或,成个工会上上下下都咁“豬”,無一个人識哩樣野?講大話唔緊要,但自己係豬就唔好講得咁大声麻!!!由一堆垃圾走埋一堆成立的,果然係垃圾組織。

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

大宅

呢個調查係真定係假ga,我唔係幾信啦!:;pppp:

複式洋房

畀面勳章

回覆:七成印傭遭蠱惑扣薪 僱主現金出糧 代開戶口扮轉帳

話比人呃左1-2個月我就信,唔會8個月,每月淨係拎2千蚊呀,都唔出聲呀,擺明係d做野唔掂既斷好多次約無人肯要既黑工啦

子爵府

我諗5年前會多d,依家都好少agencies做underpay,因為罰起上來都好金,可能仲冇左個牌 !所以肯定冇7成under pay o甘多 !

可能大家覺我好衰,underpay真係絕對有理由,未來過hk 果d,根本完全唔識做野,係學徒一名,出正價簡直有d'興,,我依家就係正價請個冇經驗 !

我之前請過兩個工人都係好掂的 !

pinkpink

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

d工人做既問卷有幾真呀?
d印印習慣咗同d同鄉講僱主壞話,最喜歡講自己好慘,無嘢好講就作嘢講(去到有妄想症的地步),明明自己唔鍾意食,就話僱主唔比飯佢食;明明佢哋問僱主借$,要還$果陣就話僱主underpaid,蓄意整爛d嘢要佢賠,又話underpaid,邊有這麼多underpaid,除非佢哋係黑工啦!
不過我問過我印印,佢d friend有無underpaid,佢話無,仲話係港島做既friend人工通常over$4000,有d去到$4500,佢仲話可能港島d人有錢d,所以人工高d,我當時沒有答佢(我心諗佢做咗2年我都比$3800,都唔係好差啫)
我聽過工人講,有好多工人假期做兼職就真,通常係去d親戚家打掃上午,有200-300蚊,下午就繼續有假放

首頁

尾頁

跳至