2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱收到東區醫院 電話,唐氏給果係:1/45,已經叫我20/10返去抽絨毛,一係18週抽羊水,我而家好亂......
想快點做快點知結果,但小產風險又相應大.....
各位,我而家應該點呢?
而姑娘講咗要3-4星期後先有結果,
係咪抽絨毛或羊水結果係100%準確呢?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你可以去book 林勇行醫生問佢意見
佢係呢方面的權威
龍馬精神.......

男爵府

畀面勳章

唔好咁快驚啦~
有人 1/2, 都冇事o架~~~~~~

抽絨毛, 只有 99%
羊水 是 100%

你自己決定做是但一個啦~~

禁止訪問

畀面勳章

大宅

係呀, 有隻係唔駛插針入肚做架, 不過費用就高d
但就一定好安全囉

男爵府

畀面勳章

bumi 發表於 11-10-18 14:37
係呀, 有隻係唔駛插針入肚做架, 不過費用就高d
但就一定好安全囉

呢隻野叫 NIFTY TEST, 是沒有流產風險, 你可以找 DR LAU 建議吓~
不過, 你過 2 天都有期去做抽毛絨...........

別墅

我明白你既心情,當初我係東區都係話我1:80高風險,所以我選左去中環做nifty test,$6,000.00抽血驗bb DNA及詳細超聲波檢查,等10天報告出後就會通知你架拉!如果你唔想冒險抽絨毛及抽胎水的話可以打哩個電話去問下,2526 9388 領峯醫務中心

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

抽絨毛有1%小產風險, 可以早些知道結果. 抽羊水有0.5%風險, 但要16周或以後做.兩個TEST都會俾一個實在, yes or no既答案。 OSCAR fail左一定羅羅孿,好想快知道結果。你不如睇下林醫生,攞個second advice.
囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

別墅

引用:OSCAR只有70%準確, 係因為條方程式以年齡作

原帖由 LittleMss 於 11-10-18 發表
OSCAR只有70%準確, 係因為條方程式以年齡作基本, 即係若果你超過35歲, 咁就已經列入以1:80作基本計算,所以 ...
好多謝你地各jm比咁多有用資訊我呀
依家個心定d,亦都同c6和屋企人商量咗,決定去做Nifty Test先,因為點都唔想對阿b有任何不必要既傷害.....
因為我高齡35y,(3個月後就36喇),頸皮1.7mm,以為會過關,唉點知都係第七日收到醫院電話.....
我會做Nifty Test先,同醫院講我抽羊水,希望到時唔使用醫院呢個服務
好多謝你地呀!
遲d報告出咗,我再同你地講丫

男爵府

mild20 發表於 11-10-19 07:05
好多謝你地各jm比咁多有用資訊我呀
依家個心定d,亦都同c6和屋企人商量咗,決定去做Nifty Test先,因為 ...

等你好消息,快d預約喇!!

別墅

回覆 mild20 的帖子

我都係唔合格, 之後去左做NIFTY,先話比醫院知我唔做抽絨毛, postpone 去抽羊水, buy some time.

而nifty test, 快則大概10日有report, 應該趕得切到時先再決定抽唔抽羊水.

男爵府

畀面勳章

回覆 mild20 的帖子

祝 你 nifty 順利過關!!! ~ 快 d 去見 DR LAU!!~

大宅

回覆:唐氏結果1/45, 依家好亂.....

我oscar都係高危,1/40,但今年先28歲,我都選擇左做nifty test,24/10做,大家一起加油!

別墅

我都係東區話我唔合格,1:200, 結果我去咗搵林勇行抽羊水。
佢首先幫我做Ultra sound睇咗結構跟住先抽,抽完佢已經同我講多數無事! 跟住第二日就有result啦,結果都無事!!
所以真係唔好太過相信Oscar test,think positive!!
同埋我果次係東區個姑娘度咗好耐都度唔到個頸皮,後尾度到果次我同C6都睇得唔清楚,本人覺得佢地好流!!

首頁

尾頁

跳至