自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

雖然個女仲細, 但我已經決定...

我明白要成功好睇個人既性格,努力,但如果有埋人際網絡,不是事倍功半咩?再講協恩之所以咁,就係有一大班家長追捧!你知嗎?屯門某幼稚園,要家長前一晚到學校門口排天光,到第二朝九点先派表?協恩都算名校!係咁架啦!

summertown  Really????好誇張喎!!!  發表於 11-10-19 18:47

水晶宮

水晶宮

回覆:雖然個女仲細, 但我已經決定...

香港地唔識中文好輸蝕,啱啱有個朋友換車胎,我介紹間舖頭比佢自己整果間每條胎平三百幾蚊,四條胎就平左千幾蚊,我話鬼叫你唔識講中文,買咩都貴過人

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

In my point of view, local school is more stressful than IS, IS provides an open-learning environment, at the same time they're not rushing for the exams, they ensure every student understand the topic, so less (or no) after school tutorial is needed. This is one of the reasons why I put my girls in IS.
But of course, you have to bear in mind that their Chinese standard may be lower than those local school students. Though, I'm satisfied with their Chinese standard.

珍珠宮

我講兩個都係讀國際學校的例子,我兩個表弟都係英基畢業,母語係英文,再去加拿大讀完大學返左來,再返左去新加坡當左兩年兵(識埋馬拉話),點知家道中落而家兩個走左去做政府工,居然係做通渠(佢話唔知點解,但佢話而家麥都唔怕啦!我地就肉赤咯!)

佢話佢地兩個成日比人睇小,d人成日以為佢地兩個盲字都唔識多隻,不過佢兩個好生性,因為在廿四歲時佢用晒自已的積儲做居屋首期,亦因要供樓,怕駛錢六、日都唔出街,晚晚好努力溫書,話再讀多些書,去考多些牌照,佢話而家自已廿六歲比多半年自已考完個試就又升識,多幾倍人工同多個錢傍身。所以好靠個小朋友的思想啦!

另外一個朋友個仔就在香港出世,讀名牌國際學校,佢話母語好重要,自細家庭用中文及普通話溝通,而家在中大讀大三(所有零用靠去教英文得返來),呢個仔就靠家人安排好條路點行,佢家人講明唔准出國要在香港讀,是關佢父親是香港的某大公司總裁,佢話佢請人都末必用本地大學生,你咩畢業唔緊要只要有上進心中英文好,放左工可以去進修。

因佢話在香港大學畢業咁又點,英文真好一般,咁而家中國又崛起,自細在家用普通話,學校所有同學講英文及學校要學生選多一個語言必修,所以而家咁安排就最好啦!

唔同的父母就會教出唔一樣的子女,讀咩學校都好,以後行出的路都不一樣,要佢自已打拼來啦!

所以上國際學校我讚成的,其他野就自已跟緊d啦!

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

yanyan25h 發表於 11-10-18 17:07
其實愉快學習有佢既好處,係bk既父母好多都領教過填鴨式既教育,精英制!宜家物質比起我地既年代更豐富,家 ...
我都領教過填鴨式既教育,細個係所謂精英班。之後搬走咗,領教過北美式嘅自由(即晒時間)教育。
如果只有呢兩個揀,第日我一定會揀後者。
因為咁,就算個環境幾廢,你仔囡都仲有你可以幫佢哋精英,教佢哋自己上進,『明白讀書既威力』。
細路都會有虛榮心,個陣我哋班移民細路都唔知幾叻,年年啲咩獎都係我哋攞晒咁jai。

反而香港呢個壓力煲,你唔玩,或你唔識玩,或你唔夠錢同人玩,你冇alternative,
仲有人日日提住你係廢人,已經輸在起跑線等,
咁樣嘅話,有鬥心有咩用?仲有鬥心係天真,係傻就真。

別墅

咁協恩是band幾?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:Quote:bbeasy25+發表於+11-10-18+16:08+要

原帖由 dbbp 於 11-10-18 發表
呢樣我覺得無問題,但佢個表達方式好有問題

做校長做到講句野都唔得大體,sorry,我唔會俾個女去讀!

珍珠宮

畀面勳章

littleangelyy 發表於 11-10-18 16:39
「不過八級鋼琴,可以話你哋知,(過往) 900人中, 750個都係有嘅。」~~~ 呢個係事實!!!!! ...
香港都係一個弱肉強食既地方,只有自強方為上策

學業進步  X2  發表於 11-10-19 15:29

大宅

真係幾討厭。佢講嘅都係學生要點醒。 咁佢間學校又offer到咩哩?

大宅

記者真係會[斷章取義]架!!!

伯爵府

八級鋼琴唔計入個人音樂發展都唔今時今日嘅事,要參加樂團,一個團有幾多個琴手?

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:yanyan25h 發表於 11-10-18 17:07 其

原帖由 Chocobean 於 11-10-18 發表
我都領教過填鴨式既教育,細個係所謂精英班。之後搬走咗,領教過北美式嘅自由(即晒時間)教育。
如果只有 ...
就因為你係香港比你迫,當你去到外國,人hea你去讀,求其温下書,已經赢人幾條街啦!我有幾個朋友中學時移民左去外国,佢地都唔願意返香港生活,因太辛苦啦!香港係咁架啦!弱肉強食!如果唔係,点解d家長咁緊張,搬屋,假地址,返教會,為求入名校,無所不用其技!我朋友都叫我過去澳洲,佢話生活舒適,無咁大壓力,但家人在港,都好難會走!如果他朝阿女跟不上香港課程,我相信如果阿女需要我,我會做跟得媽媽陪同一齊去外国讀!

男爵府

BK Milk勳章

引用: 我講兩個都係讀國際學校的例子,我兩個表

原帖由 cherrymama1 於 11-10-18 發表
我講兩個都係讀國際學校的例子,我兩個表弟都係英基畢業,母語係英文,再去加拿大讀完大學返左來,再返左 ...
兩個都咁努力,其實可能讀乜學校都會成功!

子爵府

alice44 發表於 11-10-18 16:30
如果預咗仔女遲早都會到外國讀書, 咁在香港讀國際學枚係好的選擇, 但如果無錢比佢去外國讀書, 國際學校真係 ...

讀得國際幼稚園/小學/中學 升讀外國大學 是一條不歸路, 好難番轉頭, 最重要小朋友肯合作如果唔系浪費金錢......................

珍珠宮

引用:我朋友2個仔女在IS讀到13班了,佢勁擔心,

原帖由 Cutemom0808 於 11-10-18 發表
我朋友2個仔女在IS讀到13班了,佢勁擔心,需然子女有快樂童年,但academic level真係低HK學校幾年,而家唯 ...
咁有咩問題,佢讀得IS 都預佐要係外國升學架喇!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

引用:我朋友2個仔女在IS讀到13班了,佢勁擔心,

原帖由 Cutemom0808 於 11-10-18 發表
我朋友2個仔女在IS讀到13班了,佢勁擔心,需然子女有快樂童年,但academic level真係低HK學校幾年,而家唯 ...
咁有咩問題,佢讀得IS 都預佐要係外國升學架喇!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我好想講, 校長鋼琴8級言論的確係事實, 呢d係佢地眼中, basic到不得了.
而家好多中學好著重運動叻, 所以我d朋友都操佢地小朋友特別專長如:Golf, 馬術, 捧球, 體操, 劍擊或者泳水(希望佢地能成香港飛魚).
聽起上黎好似好誇好變態, 不過好多學校確係想收d特別專長的學生, 為校攞獎爭名氣.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇錢讀is 如我地, 真係慘慘慘

我地都冇去考"名校", 因為高攀唔起, 不過亦無錢讀is
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至