嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地好。我做爸爸都好擔心太太同bb既心 / 生理,而我同太太都係新手父母。bb 就10日大。現有問題,希望各位幫幫手。謝謝。

1) bb 如果扭抱,我地由佢喊,請問極限係幾耐左右呢?因為唔想"種"慣佢但又怕會令佢受傷?
2) bb 食奶粉既便便鮮黃呈糊狀,是否正常?
3) 初初餵人奶,但奶量唔多,令到媽媽成日要餵,冇時間休息,請問有咩方法?
4) 是否一定要俾bb 吮,奶量先會加?pump 得唔得?
5) 如何安排可以令媽媽餵人奶都可以多點時間休息?

唔該哂,

伯爵府

陪月勳章

通常我會以15MIN為限,15MIN內只要BB安全,我都唔會抱佢。

洋房

回覆:10日大既bb 喊幾耐係極限?

佢得10日人仔係好需要安全感,你唔好唔理佢,太細啦佢真係有需要先會喊,六個月之後先講"種唔種慣啦"

翡翠宮

引用:佢得10日人仔係好需要安全感,你唔好唔理佢

原帖由 Mickym 於 11-10-24 發表
佢得10日人仔係好需要安全感,你唔好唔理佢,太細啦佢真係有需要先會喊,六個月之後先講"種唔種慣啦"

...
Agree

複式洋房

BB便便黃色好正常呀!加上飲人奶係會水狀O的,陪月姨姨日日煲魚湯俾我,真係多奶O的,同時可以pump 定放雪櫃咁咪方便o的

大宅

餵人奶頭一兩個月係辛苦架,埋身餵可助上奶。用泵唔係唔得,要冒越泵越少既險。

大宅

...
講得啱!

水晶宮

得個10日人仔...佢喊只係肚餓..比佢食多d啦..人奶唔飽肚

複式洋房

畀面勳章

我都係新手媽媽,好多野都係學習階段,大家一齊努力啦^^講番正題先:

1)最好唔好比喊咁耐喇~始終佢喊緊個時都會有風入肚,如果喊得太耐,到他/她下次飲奶既時候,就算食飽左都會嘔奶,同埋你地要留意喊超過十分鐘會缺氧的,佢咁細個係唔會識扭計要人抱,佢喊一定有原因,你地要睇佢係咩事,係餓?尿片濕左或有便便?扭眼訓?

2)正常~
3-5)其實如果你想太太多D時間休息不如改餵奶粉啦,因為人奶真係會得番好少時間休息因為你餵完無耐你要同換片,分分鐘換完片又要再食過(因為餵人奶真係餐餐有大便),又或者好似tweetymami咁講飲魚湯,如果都係怕冇奶上,你叫你太太有時要用手按摩下個胸部,咁可能多D奶

希望幫到你地~^^

大宅

10日人仔可能唔夠飽先喊, 如果唔係應該好好瞓

別墅

回覆:jokercrow 的帖子

初生bb好似食極唔夠係好普遍。媽媽的奶量未穩定,bb又細。啜2啜

別墅

啜兩啜又瞓着。每次食都唔多。頭果個月係辛苦d。呢段時間係最需要bb啜來增加媽媽的奶量。如果媽媽之後會返工亦最好趁呢段時間俾bb啜完再泵出來。過咗約6個星期媽媽的奶量穩定些,bb又再大些就會好d.另外bb不停想啜亦都係希望搵安全感。忍耐下。好快會過去咖。做爸爸多些鼓勵幫忙夜間同bb換片啦。煲多b魚湯或雞腳湯之類幫太太增加奶量啦。做人奶媽係好辛苦但值得咖!

大宅

...
同意,咁細個bb冇話"仲"唔"仲"咖,我囡囡果時都係一眼瞓就扭,我都係咁抱咖,到佢三四個月後就唔使抱都肯自己係床度瞓。太細個喊得多易有風呀。易嘔奶呀。

男爵府

10日大既bb 喊幾耐係極限?

任何年紀既BB,小朋友,喊到面變色(由紅孌紫,咀唇紫,)都一定要理佢呀,會缺癢架

大宅

健康院派的書仔你有無睇?BB咁細係無縱壞唔縱壞,反而係父母子女建立默契溝通的時間。我B未滿月時,佢唔扭我哋都會抱。佢而家三個月,可以自己在床仔玩成個鐘。P.S.請鋤書:共享育兒樂。

大宅

謝謝。

首頁

尾頁

跳至