論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

唔好太擔心
佢地初來係好似好餓咁架
因在家鄉冇呢D野食
一個月啦
就唔會咁餓架啦

子爵府

陪月勳章

回覆:工人好大食, 以防食窮我, 有乜辦法?

你末習慣,其實唔係你個工人大食,而係好多都係咁食量。我以前都覺得舊工人大食好可怕,但當我見遇80後工人無衣食,就發現浪費仲討厭!

Mangosteen  係呀, 食左落肚都無咁嬲. 最嬲係倒左, 唔食, 勁浪費.  發表於 11-10-26 13:29
Mangosteen  係呀, 食左落肚都無咁嬲. 最嬲係倒左, 唔食, 勁浪費.  發表於 11-10-26 13:28

禁止訪問

大宅

如果佢不停手咁做,真係好勞動, 要食好多野。。我試過自己買D平了小小D面包比佢做早餐, 好過佢自己買到最貴個D (仲要向美X買), 因為佢要食2-3個!!!

伯爵府

我工人同你工人相反, 超細食要keep fit, 仲要自己出錢買花生醬

大宅

好媽媽勳章

wongwlv 發表於 11-10-26 00:01
如果佢不停手咁做,真係好勞動, 要食好多野。。我試過自己買D平了小小D面包比佢做早餐, 好過佢自己買 ...因為佢要食2-3個!!!

ha....? 要食2-3個???

wongwlv  係呀. 好誇張.不過做到野就算數. 試過有一個又懶爆bun bun 買$30 豬肉食(1 餐)  發表於 11-10-26 09:48

大宅

好媽媽勳章

咁我工人好反常,好細食,但都少肥啦。如果佢大食又唔想佢食我啲嘢,我會分別買啲不同嘅嘢指明比佢食。

子爵府

陪月勳章

BabyHazel 發表於 11-10-26 00:20

食2-3個包真係唔奇, 我以前個工人要食飯. BUN家鄉係咁.
所以冬天我買全蛋面+脹OR丸, 佢會食2個面仲會飲晒所有湯

子爵府

大廚勳章 畀面勳章

我做法係買左D frozen meat返來,
會分開一份俾工人平時佢自己煮食用,
雪櫃冰格有個細櫃筒就專係放佢d frozen meat.
我會regularly check下佢0個個細櫃筒,
差唔多食哂會補貨.

以前個工人有一輪都食好多肉,
咁我見佢d frozen meat不正常地去貨太快,
最犀利0個輪佢係一個星期食2pack牛仔骨,8塊豬扒,1袋2磅裝雞翼!
但係我0地每week都會出去食2-3次晚飯,
夜晚就一齊煮一齊食,即係佢0既消耗量只係佢一week 0既午餐!
我就扮未check,遲d先買或買少d,
試過幾次之後,佢都無咁狼死囉~
版權所有,任何傳媒論壇未經本人同意,不得擅自轉載!

大宅

佢地家鄉冇野食就係咁餓架啦

Mine can eat a lot as well but she is not fat.

I buy her Maxim's coconut loaf, cocktail loaf - a pack of 4 for $14 for 2 day's breakfast, plus a cup of horlick or chocolate (she does not drink coffee).

Besides, she has some Garden biscuits in between meals.

Hence, she won't feel hungry.

It is difficult to cut their food as they need high energy level to do the work. My standpoint is she cannot waste and cannot be picky.

The carrying cost of a helper is at least $7000 a month - monthly salary of $3740, housing of $1500 (just taking the rate of $50 / day in boarding house), cira $1000 for food, the rest are medical insurance, return ticket... They are not cheap labour.

But we can only save $4000 a month without her but lives are...

wongwlv  exactly... good analysis  發表於 11-10-26 09:49

珍珠宮

全家食素 haha

大宅

建議可以另外買平價腸仔雞蛋俾佢,無理由你食乜佢由食乜

珍珠宮

一係你俾佢食飯,飯飽&襟飽好多,地盤叔叔都係食一大碟飯。而家o的麵又真係好細,如果叫佢食烏冬冇乜油份就仲唔飽

我工人新到,本來之前哩度o的媽咪教我買o的麵/烏冬俾佢,但佢 2 樣都好似唔係好想咁,於是我問佢不如煮飯,佢就好 like,餐餐食飯(但唔多)。我地好少o係屋企食,佢 lunch & dinner 都係食飯。送就係全部 frozen meat (好平),行過記得就會買o的菜俾佢

珍珠宮

faiwing 發表於 11-10-26 08:46
建議可以另外買平價腸仔雞蛋俾佢,無理由你食乜佢由食乜

但得 1 個雪櫃,點阻止佢食自己o的貴o野?佢呢 2 日話無送,早又唔講,都食o左我幾條貴腸。我而家連貴蛋都唔敢買。開聲叫佢又好似好衰咁。。。

子爵府

陪月勳章

用個保鮮袋pack 起一袋,然後同佢講:除咗呢袋其他野keep俾我地食

ting-ma  good method, i will start to divide  from today  發表於 11-10-26 10:36

大宅

旦, 我個工人都係lunch一日一隻, 跟住我覺得太過份, 叫老公同佢講, 話佢日日食旦, d苛蒙會有問題, 尤其係女性;同埋日日都食腸, 又會有問題, 話俾佢知一星期太約食幾多, 旦2-3隻好夠...咁之後又好似好d...

其實我都有好多選擇, 有腸、旦、不同款的丸、蟹柳, etc
with 旦麵, indo麵, 公仔麵...
佢唔好菜, 所以慳番~
有時夜晚淨左飯+送, 叫佢next day lunch食~

大宅

zitzai 發表於 11-10-26 09:04
但得 1 個雪櫃,點阻止佢食自己o的貴o野?佢呢 2 日話無送,早又唔講,都食o左我幾條貴腸。我而家連貴蛋都 ...

買番來, 我會同佢講this is for yours, 冇講的, so far都未敢自取...
不過我個工人來左2個幾月咋, 可能仲叫聽話啦...

最少我d出前一丁, 冇俾人食...
我有d好貴, 極低鹽份的腸仔, 預備整包俾阿囡食, 都冇俾人食...

咁我又話額外買小旦糕仔for佢肚餓時食...
早餐就方包, 牛油, 果占, 花生醬我提供, 暫時都reasonable地消耗...

珍珠宮

我個都係新工人,咁佢都唔敢自取。係O個日我地出緊門口佢話無送,問我可唔可以食包貴腸,都係淨番 1-2 條。佢O個個時候問我無得 say no,唔通唔俾送人地食咩~ 跟住我話佢下次無送早o的講,琴日就買番包平腸俾佢囉~

AK47AK47  佢咁遲講就係想你咁,我就叫佢即刻去買罐頭啦,重要限制$或買旦,超市好平  發表於 11-10-26 14:06

公爵府

你可以另外買一d平價既野食比佢, 返到屋企就話佢知呢d係佢既食物, 其他野食就留返比你哋既~ 咁得唔得??

我以前工人新黎既時候, 我一開始已經係咁做, 因為我大囝細過食外地貴價旦/ 肉/ 菜, 好多時都係我自己係外國帶返香港, 工人知, 加埋我講過係留比我囝, 唔係比其他人食既(包括工人同我老公都冇份) 佢唔敢攪~

首頁

尾頁

跳至