懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有幾個aunties都話自己開刀生之後餵唔到人奶, 不斷叫我試順產.

但係其實我想開刀多D, 有無媽媽係開刀後都成功餵到人奶架? 有無心得可以分享一下?

Thanks!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你有無問佢點解會喂唔到
我生大仔時都喂到,仲要喂左6個月
係啱啱開始喂時唔識就位整到個傷口痛,但出院之後我用枕頭隔住咁就無野LA.
我生細仔就只喂左一個月,係因我唔夠奶水,所以至停
開刀同喂人奶係無關係,只係個媽媽本身喂唔喂到

男爵府

我係開刀, 阿b4個個月, 而家仲食緊人奶

複式洋房

佢又無講明係乜原因導致佢地餵唔到, 剩係話第一胎順產時餵到,第二胎要開刀就唔得.

咁你地開刀後係咪已經即刻埋身餵?
洗唔洗臨生之前要做D乜野等自己易D上奶?

複式洋房

佢又無講明係乜原因導致佢地餵唔到, 剩係話第一胎順產時餵到,第二胎要開刀就唔得.

咁你地開刀後係咪已經即刻埋身餵?
洗唔洗臨生之前要做D乜野等自己易D上奶?

大宅

我開刀生, 隔左一個星期先埋身餵, 開頭都係泵出黎, 如果你驚整痛傷口, 可以泵俾bb食....其實真係人人唔同, 唔關開刀或順產事, 有d人無奶或唔夠奶, 我就谷到漏, 唔知關唔關我懷孕時每日一大杯牛奶事呢

男爵府

我同事都係開刀,餵左超過大半年,另一位朋友都係開刀,餵到個女依家2yrs都得
埋身餵多d好好多

複式洋房

引用:我開刀生,+隔左一個星期先埋身餵,+開頭都係

原帖由 lingcheechee 於 11-10-26 發表
我開刀生, 隔左一個星期先埋身餵, 開頭都係泵出黎, 如果你驚整痛傷口, 可以泵俾bb食....其實真係人人唔同, ...
好可惜我一飲奶就嘔,希望食到其他同樣可以谷到奶嘅食物啦。

複式洋房

引用:我同事都係開刀,餵左超過大半年,另一位朋友

原帖由 sasa1034 於 11-10-26 發表
我同事都係開刀,餵左超過大半年,另一位朋友都係開刀,餵到個女依家2yrs都得
埋身餵多d好好多 ...
餵到兩歲好勁呀,希望我都可以餵到,越耐越好。

複式洋房

應該冇乜關係, 我上一胎開刀, 落得床就畀BB埋身啜, 啜咗一個WEEK左右就愈嚟愈多~

不過開頭佢啜嗰陣, 可能因為令子宮收縮得快啲, 傷口會有啲痛, 但唔算好痛, OK忍到~

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:開刀影響餵人奶?

我朋友兩胎都開刀,兩胎都有餵人奶到1歲喎

龍馬精神.......

男爵府

我開刀都餵到16個月,其實餵人奶係耐力戰,都係睇有冇決心同夠唔夠堅持,我唔知順產係咪上奶上得好啲,但係好多開刀O既媽媽都餵到,所以我相信就算有影響都唔太CRITICAL

男爵府

回覆:開刀影響餵人奶?

冇問題架!我全人奶餵大女一年,細女就一年全人奶後轉為早晚人奶及下午奶粉至今16 months...仲食緊!
我一出手術室就同姑娘講話想餵,第一胎就生後8小時餵(姑娘抱給我在牀上側身餵),第二胎就生後兩小時餵,我第二日落牀就三至四小時去餵,未有奶都照啜,第三日有奶。你堅持就一定餵到!

珍珠宮

畀面勳章

我開刀,已經喂咗14個月啦,就算開頭唔夠,只要肯堅持就一定喂到!

男爵府

回覆:N@t@lie 的帖子

我都係今個月頭開刀,第4日先見到BB,開頭兩個星期都要補奶粉,但係而家已經唔使補,只要堅持同埋身食多D,就一定得!最緊要半夜都堅持餵!

首頁

尾頁

跳至