母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為係家中坐月家人連我泵既人奶都掉叫我餵奶粉, 所以打算一番屋企就餵番人奶, 但打算泵出黎
BB出生之後5日都係埋身餵人奶, 之後開始餵奶粉, 依家BB 20日大, 我想BB滿月後食番人奶, 有2個問題:

1. D奶仲有無益?
2. 應該點樣START UP番? 有咩要留意?
3. 今日都仲有D奶, 之後係唔係可以食番D上奶既野谷番多定係會已經無哂?

真係好想BB食到儘量多人奶, 但我再試埋身已經唔識食, 所以想泵出黎
至少去到6個月..我想再試多次!! 希望有媽媽可以幫下我..THANKS!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:BB滿月之後先重新餵人奶可行嗎?

你而家開始keep住泵儲奶啦,唔keep住做會慢慢冇奶嫁

別墅

引用:因為係家中坐月家人連我泵既人奶都掉叫我餵

原帖由 princexash 於 11-10-26 發表
因為係家中坐月家人連我泵既人奶都掉叫我餵奶粉, 所以打算一番屋企就餵番人奶, 但打算泵出黎
BB出生之後5日 ...
陰公,樓主妳啲家人點解要掉妳啲姊呀?

大宅

回覆 princexash 的帖子

1. 人奶點會無益? 一定有益過奶粉啦~
2 & 3. 食多D飯, 飲多D水/湯, 休息多D, 勤力D泵, 3 個鐘左右泵一次, 半夜都要起身泵

其實想多奶, 最好就係埋身餵, 不過你個B可能食慣樽唔識埋身, 但係等佢大個D又可能會識返, 所以唔好放棄呀, 得閒就埋身比佢啜下, 加油~

大宅

畀面勳章

引用:因為係家中坐月家人連我泵既人奶都掉叫我餵

原帖由 princexash 於 11-10-26 發表
BB出生之後5日 ...
真係要鬧囉,點可以掉你啲奶架
人奶係會因為bb嘅需要去轉formula架!!!唔會無益囉。

JWCBB  因為中晒奶粉廣告毒囉.......  發表於 11-10-27 02:34

大宅

keep住泵奶, 泵完JI清, 越黎越多架啦~

大宅

你家人真係俾奶粉廣告洗腦?....個bb係你既....點解可以咁唔尊重你掉哂你的奶
飲多d水食多d飯加油再上番奶! 我諗10幾日應該都仲可以既, 我唔知係邊度睇到篇野話只要你仲有就有機會架拉, 不過要加油勤力d, 慢慢有機會再試下俾bb再啜番

祝你上奶成功, 加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊